x

YTÜ'nün genç bilim adamı yetiştirme merkezi açıldı

Yıldız Teknopark A.Ş'nin Türkiye 2023 hedefleri  doğrultusunda, ileri teknolojiye dayalı yeni fikirler ve genç girişimcilere  destek olmak amacıyla oluşturduğu Kuluçka Merkezi açıldı. 

 

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Davutpaşa  Kampüsü Teknopark  Binası'ndaki merkezin açılışını yapan Rektör Prof. Dr. İsmail Yüksek, görevi ilk  aldığında üniversiteyi Ar-Ge ve inovasyon konusunda Türkiye'de ilk sıraya götürme  hayali olduğunu belirterek, Teknopark'ın geliştiğini, 200'e yakın firma olduğunu,  2 bin 500'ün üzerinde Ar- Ge mühendisinin çalıştığını söyledi. 

 

Dışarıdan da firmalarla işbirliği yapan 150'ye yakın hocanın olduğunu,  öğrencilerin de firmalarda hem staj yapma hem de mezun olunca iş bulma imkanları  bulduğunu ifade eden Yüksek, YTÜ'nün, üniversite ve sanayi arasındaki işbirliğini  geliştirmek için oluşturulan ve devlet tarafından desteklenen teknoloji transfer  ofisinin desteğini alan ilk 10 üniversite arasında yer aldığını kaydetti. 

 

Yüksek, TÜBİTAK'tan da eğitim programı desteği aldıklarını, İstanbul  Sanayi Odası, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve İstanbul Ticaret Odası gibi  bir çok kurumla da işbirliği içerisinde olduklarını kaydetti. 

 

Genç girişimcilerin kendi istedikleri projelerini hayata geçirme  imkanına sahip olacakları TİM ile yapılacak olan Ar-Ge İnovasyon Atölyesi'nin de  4-5 ay sonra hayata geçeceğini dile getiren Yüksek, "Türkiye'nin hayali dünyada  ilk 10 ekonomiye girebilmek. Bunun da yolu katma değer sahibi inovatif ürün  üretmekten geçiyor. Yani ne kadar çok domates, karpuz üretirseniz üretin,  ithalat, ihracat açığını kapatma imkanımız yok. Tek yolu katma değerli ürünler  üretmektir. Bunun yolu da üniversitelerden, Ar-Ge merkezlerinden, teknoparklardan  geçiyor. Türkiye'de 150'nin üzerinde Ar-Ge merkezi, 50'nin üzerinde de teknopark  var. Ar-Ge merkezlerine eleman geliştirmemiz lazım. İnovatotif ürün üretilmesi,  nitelikli, eğitimli insanlardan geçiyor. Üniversite olarak bu işe talibiz" dedi. 

 

Sanayi bölgesinde teknopark 

Türkiye'nin Ar-Ge'ye verdiği desteğin arttığını ifade eden Yüksek,  sanayi kuruluşlarının da buna önem verip, bu sektöre para yatırmaları gerektiğini  söyledi. Kuluçka Merkezi'nde 35'in üzerinde firmanın yer aldığını, bunun bir  başlangıç olduğunu belirten Yüksek, İkitelli organize sanayi bölgesindeki  teknopark inşaatının tamamlanmak üzere olduğunu, kurulacak kuluçka merkezinde  50'ye yakın firmanın yer alacağını kaydetti. 

 

Teknopark AŞ. Genel Müdürü Mahmut Karaman da, genç girişimcilere ev  sahipliği yaptıklarını belirterek, Türkiye'de kuluçka merkezlerinin yeni bir olgu  olduğunu ve geçmişinin birkaç yıla dayandığını söyledi. Bilim insanlarının  geleceğin Ar-Ge ve inovasyon projelerine imza atabilmeleri için başlangıç  aşamasında desteklenmeleri gerektiğini vurgulayan Karaman, merkezde ileri  teknolojide fikri olan genç girişimcileri ve geleceğe yön verecek ileri teknoloji  projelerini desteklediklerini anlattı. 

 

Karaman, merkezdeki firmalarda çalışan öğrencilerin bir kısmının diğer  üniversitelerden, bir kısmının da kendi üniversitelerinden olduğunu belirterek,  yine tamamen dışarıdan bağımsız olup, fikirleri iyi olanların da yer aldığını  söyledi. 

 

Antivirüs maskesi-yapay deri 

Açılışın ardından, Kuluçka Merkezi'ni gezen Rektör İsmail Yüksek,  firma çalışanlarından geliştirdikleri ürünlerle ilgili bilgi aldı. 

 

Merkezde üzerinde çalışılan projeler arasında ray hattı geometrisini  ölçme sistemi, fizik tedavi görmesi gereken hastalar için egzersiz yaptırabilen  robot, dokunma hissine sahip yapay deri, bitmeyen batarya, uzaktan kontrol ile  evlerde enerji tasarrufu, kara taşıtları için karakutu ve gıda saklama ömrünü  uzatan nano teknolojik antibakteriyel gıda ambalajı yer alıyor. 

 

Uluslararası patent bekleyen, cihaz ve robotlara dokunma hissi  sağlayan projesi hakkında bilgi veren Yadr. Doç. Dr. Lütfi Büyükşahin, bir  robotun kovaya atacağı kutuyu hissetmeden büzüştürdüğünü, dokunma hissine sahip  robotların ise dokunduğu anda algılayarak kırıştırma, buruşturma yapmadığını  söyledi. Büyükşahin, çalışmasının protez bir bacağın bu yapay deriyle kaplanması  durumunda, insanlara protezlerini kendi uzuvlarıymış gibi hissetme imkanı  sağlayan teknolojinin ilk adımı olduğunu kaydetti. 

 

Virüslere karşı etkili maske üzerinde çalışan Nano Star firmasından  Ahmet Özkan da, nano boyutta tozlar üreterek, çeşitli filtreleme sistemleriyle  kapladıkları maskelerin antiviral özellik taşıyacağını söyledi.  Özkan, tozlar  kullanarak üretilecek maskelerin, grip gibi insan sağlığını olumsuz etkileyen  hastalıklardan korunmak için kullanılabileceğini belirtti. 

 

Milliyet

Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım