x

Üniversite Bölümü Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Üniversite Bölümü Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

 

Hepimiz kariyerimize sağlam bir başlangıç yapıp kendinden emin adımlarla ilerleyebilmek için kendisine en uygun üniversiteyi, en uygun bölümü tercih etme arzusundadır. Bu nedenle tercih dönemleri adaylar için oldukça sıkıntılı geçmektedir. Bu sebeplerden dolayı üniversite seçimi hayatımızın dönüm noktalarından biridir desek, çokta yanılmış olmayız.

 

 

Bölüm Tercihi

 

Bölüm seçerken nelere dikkat etmeliyiz gibi bir soru karşınıza çıktığında bunun net bir cevabı da olmayacaktır. Çünkü cevabı herkese göre değişkenlik gösterir. Bölüm tercihi yapmak sizin bir ömür üzerinde taşıyacağınız unvan olmanın ağırlığını taşıyacaktır. Bu nedenle, çok titiz düşünüp karar vermeniz gerekmektedir. Bölüm tercihi belki de ta ilkokul dönemlerinde keşfedilmesi gereken yetkinlikleriniz, yeteneklerinize bağlı olarak ortaya çıkmalıdır. Hangi alanda yeteneğiniz var ise o alana yönelmeniz hem ileride başarılı olmanızı sağlayacak hem de severek yapacağınız bir mesleğe sahip olmanızı sağlayacaktır. Yeteneklerinizi keşfettikten sonra dikkat edeceğiniz husus, bu alanda seçebileceğiniz ve sizin ufkunuzu açabilecek meslek tercihleri olmalıdır. Bu tercih yaptığınız meslekler arasında yurt dışı olanakları, size sağlayacağı maddi kazanç ya da mesleki anlamda gelebileceğiniz son nokta gibi kriterlerden hangisi ya da hangileri sizin için ilk sırada ise ona göre meslek tercihinizi yapabilirsiniz.

 

 

Meslek tercihiniz yaparken tek bir ya da birkaç kriteri düşünmemeniz daha faydalı olur. Çünkü, bağlı kaldığınız kriterlere uygun meslekler içerisinde hangi meslekte kendinizi görmek istediğinizin payı büyüktür. Kendinizi hangi meslek erbabı olarak hayal ediyorsanız, o yöne yönelmeniz seçiminizi kolaylaştıracaktır.

 

Üniversite Tercihi

 

 

Üniversite tercih yaparken nelere dikkat edilmeli, puan mı önemli yoksa sıralama mı, şehir mi önemli yoksa bölüm mü gibi sorular herkesin kafasını kurcalayıp durur, ta ki tercih süreci sonlanana kadar. Üniversite tercihinde üniversitenin başarı yüzdesi, bulunduğu şehir, ulaşım, barınma ya da staj imkanları vs kriterler uzayıp gider. Ancak bölüm tercihinizi yaptıktan sonra, o bölümün hangi üniversitelerde hangi imkanlarda okutulduğu, o bölümün öğrencilerine üniversitenin sağladığı imkanlar gibi farklı kriterler de sizi selamlayacaktır. Bu nedenlerle, seçtiğiniz bölüm ile ilgili kriterlerinize uyan üniversiteleri belirleyip bunlar arasından bir sıralama yapmanız sizi daha mutlu edecektir.

Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım