x

Yazılım Mühendisliği

Yazılım Mühendisliği

 

Yazılım Mühendisliği bölümü nedir ? Mesleki özellikler nelerdir ? Hangi üniversitelerde Yazılım Mühendisliği bölümü vardır ? Yazılım mühendisi mezun olunca iş olanakları nelerdir ?

 

Yazılım Mühendisliği Nedir?
 

Yazılım mühendisliği (software engineering), bilgisayar mühendisliği gibi sistemlerinin kullanıldığı bankacılık, otomotiv, telekomünikasyon vb. gibi sektörlerin, yazılım tasarımını hazırlayan ve sisteme entegre edip uygulamasını yazan mühendisleri yetiştiren bölümdür.

 

Yazılım Mühendisinin Görevleri

 

Hazırlanacak yazılım ile ilgili müşteri ilişkilerini kurar, müşterilerden aldığı bilgiler doğrultusunda hazırlanacak yazılımın analizini yapar, tasarımını yapar, programlama dillerini kullanarak programını yazar, programını test eder, yazdığı programda eksiklik varsa düzeltir, yazılımı sorunsuz şekilde çalışır hale getirdikten sonra, gerekli durumlarda kullanım yönergesini hazırlayarak, kullanıcıların eğitilmesini sağlar, Mesleği ile ilgili gelişmeleri takip eder.

 

Yazılım Mühendisliğinin Gerektirdiği Özellikler
 

Yazılım Mühendisi olmak isteyenlerin; Mantık,yürütme ve tasarım yeteneği olan, fen ve matematik alanlarına ilgi duyan, bildiklerini başkalarına aktarabilme ve etkileme (ikna) yeteneği olan, dikkatli, sabırlı, ekip çalışmasına ayak uydurabilen, yeni fikirlere açık, kendisini sürekli geliştirebilen kimseler olması gerekir.

 

Yazılım Mühendisliği Eğitimi Verilen Üniversiteler

 

Mesleğin eğitimi, aşağıda belirtilen Üniversitelere bağlı Mühendislik ve Bilgisayar Bilimleri Fakültelerinin "Yazılım Mühendisliği" bölümleri ile Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesinin " Yazılım Mühendisliği Tezsiz Yüksek Lisans" programında verilmektedir.
 

Atılım Üni. (Ankara) Mühendislik Fakültesi,

Bahçeşehir Üni. (İstanbul) Mühendislik Fakültesi,

Beykent Üni. (İstanbul) Mühendislik Fakültesi,

Işık Üniversitesi Mühendislik Fakültesi,

İstanbul Aydın Üniversitesi Mimarlık Mühendislik Fakültesi,

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İzmir) Bilgisayar Bilimleri Fakültesi,

Maltepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi,

Doğu Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi,

Lefke Üniversitesi Mimarlık Mühendislik Fakültesi,

Yaşar Üniversitesi.

 

Çalışma Alanları ve İş Bulma Olanakları
 

Yazılım mühendisi çoğunlukla özel sektörde olmakla birlikte, kamu sektöründe de çalışmaktadırlar.Fikir üretimine dayalı bir iş olduğundan, parasal olarak fazla sermayeye ihtiyaç duyulmaz bu yüzden  yeni fikirler üretebilen yazılım geliştirme mühendislerinin kendi işlerini kurma olanakları da mevcuttur. Günümüzde bilgisayar kullanımının yaygınlaşmasına paralel olarak kendini yenileyebilen yazılım mühendislerine büyük ihtiyaç vardır.

 

Mezun Olduktan Sonra

 

Kamu kurum ve kuruluşlarında işe başlamaları halinde devlet tarafından belirlenen ücret ile çalıştığı kurum için belirlenen tazminat ve mesai ücretini alırlar. Ücretleri asgari ücretin en az 4 katı kadardır. Özel Sektörde ise tecrübe ve çalışma süresine göre ücret değişikliği söz konusudur.

 

MESLEKTE İLERLEME

 

Lisans eğitiminden sonra akademik kariyer yapabilirler. Çalıştıkları kurum ve kuruluşlarda, mesleklerindeki gelişime ve verimliliklerine paralel olarak yönetim kademelerine yükselebilirler. Kendi işlerini kurabilirler.

 

Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım