x

Üniversite Sınavı İçin TOEFL Sınavına Benzer Bir Model Düşünülüyor.

 

Üniversite sınavı yerine “TOEFL Sınavı´na Benzer Bir Sistem Tasarlanıyor”

 

Bakan Avcı, TOEFL sınavlarına istenildiği zaman girilebildiğini anımsatarak, bu sınavda binlerce, yüz binlerce, milyonlarca sorunun bulunduğunu, bir imtihandaki sorunun bir süre yöneltilmediğini anlattı. Bu sınavda alınan en yüksek puanla öğrenci kabul eden kurumlara müracaatın yapılabildiğini dile getiren Bakan Avcı, benzer bir sistemin üniversiteye giriş için tasarlandığını belirtti.

 

Bu sistemde, öğrencilerin bir kez sınava girdikleri sınav sonuçlarına göre değil, senenin belli aylarında veya örnek olarak her ay sınava girme hakkının olduğunu ifade eden Bakan Avcı, "O projenin gereği olarak soruların birikmesi lazım. Düşünün her ay soru sorduğunuz zaman senede en az 12 tane bu ölçekte sınav yapıyorsunuz demektir. Bunun için de 12 çarpı bu ölçekte soruya ihtiyacınız var bir yılda. Buna yıllar boyu düşündüğünüzde katlanıyor. O projenin gereği bu. Bunlar izah edildi, ´çalışalım´ denildi sadece. Şimdi tekrar artılarıyla eksileriyle biz bunu çalışıyoruz. Bir karar verdiğimiz zaman da onu kamuoyuyla paylaşırız" diye konuştu.

 

"Soruların yayımlanmamasının en çok eleştirilen kısmı ´biz doğru yanıtların ne olduğunu bilmiyoruz. Dolayısıyla ÖSYM´ye nasıl itiraz edeceğiz. Kontrol etme şansımız olmuyor´ yönünde. Bu yıl ilk kez ÖSYM´nin yaptığı sınava itiraz gelmedi" sözleri üzerine Bakan Avcı, "Siz, yaptığınız sınavdan çok eminseniz ve yanlış değerlendirildiğini düşünüyorsanız kağıdınızın incelenmesi talebinde bulunabiliyorsunuz" dedi.

 

"Sorular görülmeden bunun farkına varılmasının mümkün olmadığının´´ görüşüne karşılık da Bakan Avcı, soruları değerlendiren kişinin bilirkişi olacağını söyledi.

 

Bakan Avcı, TEOG sorularının açıklanması için de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan´ın talimat verdiği yönünde bazı haberlerin bulunduğuna dikkati çekerek, bunun yanlış anlaşılmış olabileceğini ifade ederek, TEOG sorularının zaten açıklandığını vurguladı.

 

Bakan Avcı, soruların pek çok kez kontrol edildiğini ifade ederek, "Sorulmadan önce de bir sürü ön testten geçiriliyor, sorulduktan sonra da havuza atılırken de testten geçiriliyor. Çünkü bir kısmının da müfredat değişikliğine paralel olarak revize edilmesi gerekiyor. Yani havuzda biriken sorular bir sene sonra iki sene sonra da sorulabilir hale geliyor" ifadesini kullandı.

 

 

Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım