x

Sınav Kaygısı ile Nasıl Baş Edilir?

Sınav Stresiyle Nasıl Başedilir ? 

 

Eğitim hayatının gidişatını belirleyen birçok sınavdan geçeriz. Eğitim hayatımızın en iyi şekilde olmasını isteriz. Bu yüzden sınavlara çalışırken endişelerimiz artar. İlk olarak sınav kaygısı nedir, bunu öğrenmemiz gerekmektedir.

Sınav Stresi

 

Sınav kaygısı, geleceğini belirleyen herhangi bir sınavda kişinin duyduğu korkuya, endişeye ve hatta ileri boyuttaysa rahatsızlığa neden olmaktadır. Başarısız olacağına dair endişeye kapılan kişiler, bu düşüncelerini durduramazsa bazı belirtiler göstermeye başlar. Sınav kaygısı belirtileri; Sinirlilik, konsantre olamama, uyku problemi, çarpıntı, kusma, baş dönmesi ve saç dökülmesi ileri boyutlu kaygının yaşatacakları arasındadır.

 

Sınav kaygısıyla baş etmenin yolu ilk olarak kaygının odak noktasını bulmaktır. Neden kaygılandığı öğrenildikten sonra ki bu, genellikle başarısız olma kaygısıdır, eksik yanlarının tamamlanılması sağlanmalıdır. Sınava girecek olan kişinin rahat olması gerekmektedir. 

 

Aile baskısı olan birinde sınav kaygısı daha çok görülmektedir. Eksikleri belirlenen ve yavaş yavaş eksikleri tamamlanmaya başlayan öğrencilerde hafif rahatlamalar başlar. Daha sonra buna günlük minik egzersizler eklenmelidir. Spor insanı stresten uzaklaştırır. Öğrencilere ağır egzersizler değil, nefes egzersizleri verilmektedir. Sabah kalktığında yapacağı burundan alıp ağızdan nefes vermek ve bunu 5 kez gerçekleştirmesi güne rahat başlamasını sağlayacaktır.

 

Aileler Sınav Stresi Yaşayan Çocuklarına Nasıl Yardımcı Olabilir ?

 

 

Sınav kaygısı ile başa çıkmanın yolları aileden geçer. Öğrenciler daima ailesini destekleyici olarak görmelidir. Aileler çocuklarından her zaman fazlasını bekler. Bu durum yanlıştır. Çocuğun hayal dünyasında bir hedef kurması sınav kaygısını arttırır ve ileride hayal kırıklığına uğramasına neden olur. Ailesini de hayal kırıklığına uğrattığını düşünür.

 

Ailelerin yapması gereken en önemli şey herhangi bir akranıyla çocuğunu karşılaştırmamak olmalıdır. Bu ciddi problemlere yol açabilir. Aileler bundan kesinlikle kaçınmalıdır. Sınavın dünyanın sonu olmadığını ve çocuklarından önemli olmadığını onlara yansıtarak rahatlatmalılar. Başarabileceğine gönülden inandıklarını göstermeli ve ders çalışması için baskı uygulamamalıdırlar. Sınava girecek olan öğrenci için ortamı hazırlamalıdırlar. Sık sık misafir alınmamalı ve öğrenci ders çalışırken yüksek sesle televizyon izlenmemelidir.

 

Sınav Kaygısı

 

Aileler sınav sürecinde daima öğrencinin destekçisi olmalıdır. Hayallerini küçümsememeli; fakat daha gerçekçi hayaller kurmasında da yardımcı olmalıdır. Bu sayede çocuğunun sınav kaygısını aşmasına yardım etmiş olur ve çocuk daha başarılı olur.

Anahtar Kelimelersınav sınav stresi
Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım