x

LYS'ye doğru: Sınavın ipuçları

GEÇTİĞİMİZ 23 Mart'ta gerçekleştirilen ve üniversite sınavlarının ilk aşaması olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'ndan (YGS) sonra öğrenciler için sıra ikinci aşamaya Lisans Yerleştirme Sınavları'na (LYS) geldi. Bu yıl bu sınavlar beşinci kez yapılacak.

Lisans Yerleştirme Sınavları'na (LYS) adaylar okumak istedikleri alanlara göre sınavlarını seçerek, girecekler. Çünkü sınavların her biri bir puan türünün oluşmasına katkı sağlayacak. LYS'lerde sadece sınavlar değil, aynı zamanda çözeceğiniz sorular da tercih edeceğiniz programlar için gereken puanların oluşmasında önemli olacak.

Örneğin sayısal puan türü olan Matematik Fen (MF) puanlarını elde etmek için öğrenciler Matematik (LYS-1) ve Fen Bilimleri (LYS-2) sınavlarına girmek zorunda. Ancak bu sınavlara girecek öğrenciler tercih edecekleri programlara göre de soruları çözerken dikkatli olmak zorunda.

Örneğin MF-3 puanıyla tıp, diş hekimliği gibi sağlık programlarında okumak isteyen öğrenci için biyoloji ve kimya sorularının getirisi daha yüksek olacak. Çünkü bu programları tercih etmek için kullanacağı puan türünün oluşmasında bu sorular daha fazla puan almasını sağlayacak. Buna karşın mühendislik dallarından birini tercih edecek öğrenci için de fizik ve geometri soruları daha önemli. Bu öğrenci fizik ve geometri sorularını doğru yanıtladığında mühendislik programlarını tercih ederken kullanacağı MF-4 puanının daha yüksek olmasını garantileyecek. Bu soruların ağırlık katsayıları biyoloji ve kimya sorularına göre daha yüksek olacak.

Lisans Yerleştirme Sınavları Matematik (LYS-1) Fen Bilimleri (LYS-2) Edebiyat Coğrafya (LYS-3), Sosyal Bilimler (LYS-4) ve Yabancı DİL (LYS-5) olmak üzere 5 ayrı oturum halinde yapılacak. Her iki sınavdan tercihlerde kullanılacak 4 ana grupta toplam 12 puan türü çıkacak.


SINAVLAR PUAN TÜRÜNÜ BELİRLEYECEK



Öğrenciler sayısal programları tercih edebilmek için Matematik Fen (MF) puanlarını kullanacaklar. Bunun için de adayın LYS-1 ve LYS-2 sınavlarına girmesi gerekiyor. Eğer aday eşit ağırlık programlarından birinde okumak istiyorsa o zaman Türkçe Matematik TM puanlarına ihtiyacı olacak. Bunun için de LYS-1 ve LYS-3'e girecek. Sözel programlarda okumak isteyen adaylar Türkçe Sosyal (TS) puanlarına ihtiyaç duyacak. Bu puanlar için de LYS-3 ve LYS-4 sınavlarına katılmak zorundalar. Dil programları için gereken 3 farklı DİL puanını ise LYS-5'te elde edecekler.

 

BÖLÜME GÖRE SORU SEÇİLECEK


Hangi programda okumak istiyorsanız sınavların testlerinde çözeceğiniz sorulardan elde edeceğiniz puanlar daha farklı olacak. Örneğin hukuk okumak isteyen bir genç eşit ağırlık puanı olan TM-2'yi kullanacak. Bu puanının yüksek olması matematik ile Türk Dili ve Edebiyatı sorularından daha fazla net çıkarmak zorunda. Bu testlerin ağırlık katsayıları 22. Buna karşın TM-3 puanıyla sosyoloji tercihi yapacak bir aday için de Türk Dili ve Edebiyatı sorularından fazla net çıkarmak önemli. Çünkü bu puanın oluşmasında en yüksek kazanç 25 ağırlık katsayısına sahip bu sorularda. ÖSYS Seçme ve Yerleştirme Sistemi Kılavuzu'nun 34. sayfasında bu testlerin ağırlık yüzdelerini görmeniz mümkün.

 

HANGİ GÜN HANGİ SINAV VAR



14 Haziran Cumartesi. Saat 10.00: Sosyal Bilimler Sınavı (LYS-4):
15 Haziran Pazar. Saat: 10.00: Matematik Sınavı (LYS-1)
15 Haziran Pazar. Saat: 14.30: Yabancı Dil Sınavı (LYS-5)
21 Haziran Cumartesi. Saat: 10.00: Fen Bilimleri Sınavı (LYS-2)
22 Haziran Pazar. Saat: 10.00: Edebiyat Coğrafya Sınavı (LYS-3)


HANGİ SINAVDA HANGİ TEST VAR?


SOSYAL BİLİMLER SINAVI (LYS-4)

 

 14 Haziran Cumartesi günü yapılacak. Sınava girmek için başvuran aday sayısı bu yıl 432 bin 97 oldu. Sınav saat 10.00'da başlayacak ve tek oturumda yapılacak ve toplam 135 dakika sürecek. Bu sınavda Tarih Testi, Coğrafya-2 Testi ve Felsefe Grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Testi yer alacak. Tarih Testi'nde 44 soru bulunacak ve 65 dakika cevaplama süresi verilecek. Coğrafya-2 Testi'nde 14 soru olacak, 20 dakika süre tanınacak. Felsefe Grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Testi'nde ise 32 soru yer alacak. Bu testin toplam cevaplama süresi 50 dakika olacak. Bu testte öğrencilere 8 adet din sorusu yöneltilecek. Bu dersi almayan gayrimüslüm öğrenciler ise bu din soruları yerine 3'er psikoloji ve psikoloji ile 2 mantık sorusu yanıtlayacaklar

MATEMATİK SINAVI (LYS-1): Matematik Sınavı (LYS-1) 15 Haziran Pazar günü yapılacak. Bu yıl sınava girmek için başvuran aday sayısı 744 bin 562 oldu. Sınav saat 10.00'da başlayacak, tek oturumda uygulanacak ve toplam 135 dakika sürecek. Matematik Testi ve Geometri Testi yer alacak. Matematik Testi'nde 50 soru bulunacak ve 75 dakika cevaplama süresi verilecek. Geometri Testi'nde 30 soru yer alacak ve 60 dakika süre tanınacak. Her bir test ayrı soru kitapçığında bulunacak, tek cevap kâğıdı kullanılacak. Adaylar, LYS-1'de ilk test olan Matematik Testi'nin cevaplama süresi içinde ve ikinci testin de ilk 15 ve son 15 dakikası içinde sınav salonundan ayrılamayacak.

 

YABANCI DİL SINAVI (LYS-5)

 

 15 Haziran Pazar günü yapılacak. Saat 14.30'da başlayacak, tek oturumda uygulanacak. Sınavın süresi toplam 120 dakika. Sınavda adaylara 80 soru sorulacaktır.Yabancı Dil Sınavı Almanca, Fransızca ve İngilizce olmak üzere üç dilde yapılacak. Yabancı dil testinde her dil için ayrı bir soru kitapçığı bulunacak. Sınavda adaya LYS başvurusunda bildirdiği yabancı dile ait soru kitapçığı verilecek. Adaylar, sınav süresinin ilk 90 dakikası ve son 15 dakikası içinde sınav salonundan ayrılamayacak.


FEN BİLİMLERİ SINAVI (LYS-2)

 

 21 Haziran Cumartesi günü yapılacak. Sınav saat 10.00'da başlayacak, tek oturumda uygulanacak ve toplam 135 dakika sürecek. Fizik Testi, Kimya Testi ve Biyoloji Testi yer alacak. Testlerde 30'ar soru bulunacak ve 45'er dakika süre tanınacak. Her bir test ayrı soru kitapçığında bulunacak, tek cevap kağıdı kullanılacak. Adaylar Fizik ve Kimya Testleri'nin süresi içinde ve üçüncü test olan Biyoloji'nin ilk 15 ve son 15 dakikası içinde sınav salonundan çıkamayacak.



EDEBİYAT-COĞRAFYA SINAVI (LYS-3)

22 Haziran Pazar günü yapılacak ve saat 10.00'da başlayacak, tek oturumda uygulanacak ve toplam 120 dakika sürecek.LYS-3'te, Türk Dili ve Edebiyatı Testi ile Coğrafya-1 Testi yer alacaktır. Türk Dili ve Edebiyatı Testi'nde 56 soru bulunacak ve 85 dakika cevaplama süresi verilecek. Coğrafya-1 Testi'nde ise 24 soru bulunacak ve 35 dakika süre tanınacak. Her bir test ayrı soru kitapçığı olacak ama tek cevap anahtarı kullanılacak. Adaylar, LYS-3'te Türk Dili ve Edebiyatı Testi'nin cevaplama süresi boyunca ve ikinci testin ilk 15 ve son 15 dakikası içinde sınav salonundan ayrılamayacak.

 

Habertürk

Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım