x

Aktüerya

 

Aktüerya bölümü nedir ? Mesleki özellikler nelerdir ? Hangi üniversitelerde Aktüerya bölümü vardır ? Mezun olunca iş olanakları nelerdir ? 

 

Aktüerya

 

Tanım

 

Sigortacılık tekniğiyle ilgili olarak yatırım, finansman ve nüfus hareketleri konularında olasılık ve istatistik  öngören, tablolar hazırlayan ve raporlar oluşturarak kesin hesapları onaylayan kişidir.
 

GÖREVLER

 

Aktüerlerin başlıca görevi sigorta programları hazırlamaktır.

 - Sigorta yapılan insan, mal, eşya vb. ortaya çıkan kayıp ve hasar miktarlarını hesaplar,

- Yangın, kaza ve özellikle ölüm gibi felaketlerin görülme sıklığına takip ederek bunların gelecekte ortaya çıkabilme ihtimalini hesaplar,

- Sonuçları tablo ve grafiklerle temsil eder,

- Tablo ve grafiklere dayanarak çalıştığı sigorta şirketinin veya sosyal güvenlik kurumunun yükümlülüklerini tarifelerini belirler,

- Yedek kaynak ve kar paylarını belirler,

 - Sigorta şirketinin finansal raporlarını hazırlar,


MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

 

Aktüer olmak isteyenlerin;

- Analitik düşünme yeteneğine sahip,

 - Matematik ve ekonomiyle ilgilenmesi ve başarılı olması,

 - Ayrıntılardan ve ilgilenmekten sıkılmayan,

 - Dikkatli ve yeniliklere açık,

 - Sabırlı,

 - İnsanlarla güçlü iletişimler kurabilen  kimseler olmaları gerekir.

 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

 

Aktüer; büro ortamında ve çeşitli kuruluşların sigortacılık işlemlerini gerçekleştirebilmek için aktif olarak diğer kuruluşlarda çalışan bireylerle ve çalışma arkadaşları sürekli iletişim halindedir. Genellikle  sayısal verilerle uğraşır. Çalışma saatleri düzenli olup, hafta sonu çalışması ve fazla mesai yapılması ihtimali de olabilir.

 

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

 

Meslek eğitimi, aşağıdaki üniversitelerin Aktüerya bölümünde 

verilmektedir. 

  • Karabük Üniversitesi İşletme Fakültesi Aktüerya ve Risk Yönetimi Bölümü
  •  Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Yüksekokulu Aktüerya Bölümü
  • Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Aktüerya Bilimleri Bölümü bulunmaktadır.

Ayrıca ODTÜ, Bahçeşehir Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi'nde yüksek lisans programları mevcuttur.

 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

 

Sigortacılık ve risk yönetimi ülkemizde hızla gelişmekte ve çeşitlenmektedir. Hayatta oluşabilecek tüm risklere karşı koruyucu ve telafi edici önlemlerin alınmasına yönelik ihtiyaçların belirlenmesi ve çeşitlenmesi, sosyal güvenlik kuruluşlarının sunmuş olduğu hizmetlere talebi arttırmıştır. Buna paralel olarak bu alanda geniş bir istihdam alanı oluşmuştur. Aktüerlik mesleğinde fazla eleman yetişmediği için meslek elemanlarının işsiz kalma riski yoktur. Meslek elemanları, sigorta şirketlerinde, bankacılık sektöründe ve sosyal güvenlik kuruluşlarında rahatlıkla iş bulabilirler. Sektörde bayanlar ve erkekler ayrım yapılmaksızın çalıştırılmaktadır.
 

EĞİTİM SONRASI

 

Meslek mensupları çalıştıkları şirket yada kurumlar ile tecrübe ve pozisyonlarına bağlı olarak değişmek üzere asgari ücretin 4-7 katı ücret kazanırlar.
 

MESLEKTE İLERLEME

 

Meslek elemanları; gösterdikleri performansa bağlı olarak aktüerlikten bulundukları sigorta ya da banka sistemi ile şirketin büyüklüğü oranında finansal danışman, yönetici yardımcılığı ve müdürlüğe yükselebilirler. Ayrıca kendi işlerini de kurabilirler. “Lisans” eğitiminden sonra yüksek lisans, doktora yapabilirler, araştırma görevlisi olabilirler ve akademik kariyer yapabilirler.



 

Anahtar Kelimeleraktüerya aktüerya nedir
Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım