x

3 büyük üniversiteden uluslararası alanda birliktelik

 

Gazi, Hacettepe ve Ankara üniversiteleri,  yükseköğretimde bir ilke imza atarak ortak yüksek lisans ve doktora programı  açacak. 

 

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Büyükberber, yükseköğretim alanında uluslararasılaşmanın özellikle son yıllarda  önem kazandığını ve YÖK'ün de bu konuda önemli adımlar attığını söyledi. 

 

Uluslararası alanda daha fazla öğrenci çekebilmek için yaklaşık 1,5  yıldır Hacettepe ve Ankara üniversiteleriyle çalışma yürüttüklerini dile getiren  Büyükberber, "Ankara Ortak Doktora Programları" projesini hazırladıklarını  bildirdi. 

 

Proje kapsamında, özellikle yabancı öğrencilere yönelik İngilizce  yüksek lisans ve doktora programları açacaklarını anlatan Büyükberber, "Bir  anlamda 'Ankara Ortak Doktora Programları' adı altında, üç büyük devlet  üniversitesi güçlerini birleştirecek. Aynı zamanda program Türkiye'de bir ilk  olacak. Programa kayıtlı öğrenciler, üç büyük üniversitenin öğretim üyeleri,  laboratuvarları, kütüphaneleri ve sosyal tesisleri gibi her türlü imkanı  diledikleri gibi kullanacak ve üç üniversiteden onaylı bir diploma alacak. Bu diplomayla mezun olmak isteyecek çok sayıda kaliteli yabancı öğrenci var" dedi. 

 

Büyükberber, projeye ilişkin çalışmaları somutlaştırmak için Gazi  Üniversitesinin ev sahipliğinde hafta başında Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Rektörü  Prof. Dr. Murat Tuncer, Ankara Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş,  YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Şaban Çalış ve diğer ilgililerin katıldığı bir  toplantı düzenlediklerini aktardı. 

 

Toplantıda, yüksek lisans ve doktora programına ilişkin  yönetmeliklerin hazırlandığını, yürütme kurulunun seçildiğini ve  "Ankara Ortak  Doktora Programları"na yönelik her dilde web tasarımı yapılması için çalışma  grubu oluşturulduğunu söyleyen Büyükberber, programın 2014-2015 öğretim döneminde  açılmasının planlandığını kaydetti. 

 

Yabancı öğrenciler Türk kültürünü tanıyacak 

Üç büyük üniversitenin güçlü yanlarının bir araya getirilmesiyle  oluşturulacak programın, Türkiye'ye bilimsel ve ekonomik katkı sağlayacağını  vurgulayan Büyükberber, "Yabancı öğrencilerin İngilizce programlar için  Türkiye'ye gelmeleri, onların Türkçe öğrenmelerine ve Türk kültürünü tanımalarına  fırsat tanıyacak" diye konuştu. 

 

Her İngilizce programın Türkçesinin de açılabileceğini, bunun da  kaliteli öğretim üyesi yetiştirilmesine katkıda bulunacağını belirten Büyükberber, programdan elde edilecek gelirin üniversite döner sermayesine  aktarılacağını bildirdi. 

 

"Her konuda işbirliği halindeyiz" 

AÜ Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş ise üç büyük üniversitenin muazzam bir  güç olduğunu belirterek, "Yapabileceğimiz çok daha fazla proje var. Her konuda  işbirliği halindeyiz" diye konuştu. 

 

HÜ Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer de 1,5 yıldır üzerinde çalıştıkları  projeyi artık somutlaştırdıkları için memnun olduğunu belirterek,  üniversitelerinin tüm gücüyle projenin yürütücüsü olacağını kaydetti. 

 

Milliyet

Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım