x

Okul Öncesi Dönemde Çocuklara Ders Çalışma Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?

Çocuklarda Ders Çalışma Alışkanlığı

 

Veliler okul çağında çocuklarının ders çalışmasını ister ve bunu onlardan beklerler. Fakat daha önce ders çalışmamış, bununla ilk defa karşılaşan çocuk bocalar ve beklentileri karşılayamaz. En azından hemen karşılayamaz ve ders çalışma alışkanlığını kazanması zaman alır. Çocuğa eğer okul öncesi dönemde bu sorumluluk aşılanırsa çocuk eğitim ve öğretim hayatında ders çalışma sıkıntısı yaşamaz.

 

Okul öncesinde ders çalışma alışkanlığı kazandırmak oldukça zordur. Fakat bu gerekli bir çalışmadır. Çocuğun geleceği için çok önemlidir. Okul öncesi eğitiminde çocuğa bu alışkanlığı kazandırırken çok dikkatli olmak gereklidir. Çocuk ders çalışmaktan soğuyabilir ve ileride çalışmak istemez. Çocuğun ders yapmak istememesi durumunda, farklı yaklaşımlar gerekecektir. Fakat küçükken ders çalışmayı sevdirirsek ileride bu tarz sıkıntılar yaşanmaz.

 

 

Alışkanlıklar Küçük Yaşta Kazanılır

 

Neredeyse tüm alışkanlıklarımız küçüklükten kazandırılan alışkanlıklardır. Bunlar diş fırçalamak, kitap okumak veya ders çalışmak gibi. Aileler çocuklarının ders çalışmasını ister; fakat bilinçli olmazlarsa ve küçüklükten bu işi severek yaptıramazlarsa işleri iyice zorlaşır. Ders çalışmayan çocuğa yaklaşım bilinçli olmalıdır. Aile bu konuda herhangi bir baskı yapmamalıdır. Baskı, çocuğu iyice ders çalışmaktan uzaklaştırır. Çocuk küçükken çalışmadığı ve alışmadığı için ders çalışmakta zorlanmaktadır veya küçükken yanlış eğitim sonucu ders çalışmaktan soğumuş olabilir.

 

 

Çocuklara okul öncesinden ders çalışma alışkanlığı kazandırmak için çok dikkatli olunmalıdır. Oyun oynamak isteyen çocuk, zaten herhangi bir bilgiyi öğrenirken oldukça zorlanır ve bir de ödev verilip ders çalışması istenirse okuldan, eğitimden ve öğrenmekten iyice soğur bunları yapmak istemez.

 

Okul öncesi çocuklarda ders çalışma alışkanlığı kazandırmak için çocuklara küçük ve eğlenceli görevler verilmelidir. Bu sorumluluk 5-10 dakikadan uzun süre tutmamalıdır. Uzun sürerse çocuk sıkılır ve görevini yerine getirmez. Bu verilen ödevler her gün düzenli olarak verilirse ve çocuk az sürede sıkılmadan tamamlarsa ders çalışma alışkanlığını kazanır. Beyni bunu yerine getirmek ister ve çocuk o sorumluluk bilincine ulaşmış olur.

 

Okul öncesi yaş grubundaki çocukların 3-4 yaşında anaokuluna başlaması ve anaokulunda verilecek kısa ve eğlenceli boyama, çizim, resim yapma gibi aktivitelerle çocuklara sorumluluk kavramı daha kolayca öğretilmektedir. 

 

 

Çocuğa ders nasıl sevdirilir, tedavisi olmayan bir çabadır. Bu çocuğun küçüklüğünden oluşan bir alışkanlıktır, ilerleyen yaşlarda tedavisi zor bir süreç olmaktadır.

Anahtar Kelimelerders ödev okul çncesi
Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım