x

Macaristan'da Üniversite Okumak

 

Macaristanda Üniversite Eğitimi

 

Macaristan, özellikle Avrupa Birliği üyeliğinde sonra eğitime yaptığı yatırımlar artmış ve ülke olarak yüksek öğrenim konusunda epey ilerleme sağlamıştır. Macaristan'ın nufüsü 10 milyon civarındadır ve başkenti Budapeşte'dir. Budapeşte Orta Avrupa'daki önemli turistik başkentlerden biridir.

 

Birçok Macar üniversitesi Budapeşte'de bulunmaktadır ve Macaristan, Orta Avrupa'da üniversite eğitimi almak isteyen öğrenciler tarafından en çok tercih edilen ülkelerden birisidir.  

 

Macaristan yoğunlukla Romanya, Almanya, Slovakya, İsrail, Ukrayna, Norveç, İran gibi ülkelerden öğrenci üniversite eğitimi görmektedir.

 

İngilizce seviyenizle ilgili elinizde TOEFL gibi geçerli bir belgeniz varsa seçtiğiniz bölümün direkt  1. sınıfına başlayabilirsiniz. İngilizceniz yetersiz ise de hazırlık sınıfında İngilizce eğitimi görmeniz gerekmektedir.  

 

Macaristan’da üniversite lisans eğitimi 3 yıl ( bazı mühendislik bölümlerinde 3,5 yıl), Master eğitiminin süresi 2 yıldır. Tıp 6 yıl, Diş Hekimliği ve Eczacılık ise 5 yıllık bir eğitim gerektirir.

 

Macaristan Üniversiteleri'yle ilgili Kısa Bilgiler

 

-  Macaristan'da eğitim dili İngilizce'dir.

-  Macaristan'da üniversite okumak için Türkiye'de üniversite sınavına girmenize gerek kalmadan, Lise diplomanızla başvuru yapabilirsiniz.

- Macaristan Üniversitelerinin YÖK'ten denkliği vardır.

- Eğitim ücretleri Türkiye'deki vakıf üniversitelerine ve diğer Avrupa ülkelerine kıyasla daha uygundur.

- Mezun olduğunuzda tüm dünyada ve Türkiye'de geçerli bir diplomaya (Avrupa Birliği - Mavi Diploma) sahip olacaksınız.

 

Macaristan'da Eğitim ve Yaşam Maliyetleri

 

Macaristandaki iyi üniversitelerde eğitim almanın maliyeti ülkemizde bir vakıf üniversitesinde eğitim almaktan daha ekonomiktir.

 

Macaristan'da Tıp, dişçilik ve eczacılık bölümlerinin dışındaki diğer bölümlerin yıllık ücretleri ortalama 2500 ile 5000 Euro arasında değişmektedir. Tıp, dişçilik ve eczacılık gibi bölümler de 7000 - 9000 Euro arasında değişmektedir.

 

Türkiye'de olduğu gibi Macaristanda birçok üniversite yurt imkanı sağlamaktadır. Bu yurtların aylık ücretleri 100 Euro civarındadır.

 

Bunun dışında, birkaç arkadaş bir araya gelerek ev de kiralayabilirsiniz. Ev kiraları şehirden şehire değişmekle birlikte Budapeşte'de tek odalı bir evin kirası 250 Euro'dan başlamaktadır.

 

Budapeşte'deki kiralık ev seçeneklerine bakmak için aşağıdaki sitelere bakabilirsiniz

 

http://www.budapestrent.com/apartments

http://roommatesbudapest.com/ (bu siteden ev arkadaşı da bulabilirsiniz)

http://www.hungarianaccommodation.ro/ (Macaristan'ın tüm bölgelerindeki kiralık ilanlar)

 

Macaristan'da Günlük Yaşam Maliyetleri

 

Günlük yaşam maliyetleri açısından Türkiye'deki bir üniversite öğrencisinin yaşam maliyetlerine yakındır. Bir öğrencinin yemek, ulaşım, harçlık ve ortalama bir sosyal yaşantı için ortalama 500 Euro'ya ihtiyacı vardır.

 

Okulun dışında part-time çalışarak para kazanabileceğiniz veya staj yapabileceğiniz işlerini araştırmak isterseniz şu siteye göz atabilirsiniz.

 

http://www.budapestjobs.net/job-type/student-jobs/

 

Macaristan Üniversiteleri

 

QS Dünyanın En İyi Üniversite Sıralamasına göre, 2013/14 yılında Macaristan üniversiteleri arasından iki üniversite bu seneki sıralamaya girmiş.

 

Bunlar Eötvös Lorand Üniversitesi (551-600 sırada) ve Corvinus University of Budapest (651-700 sırada). Eötvös Lorand 30.000 'den fazla öğrenci ile Macaristan'ın en büyük üniversitesidir. 

 

CEU Üniversitesi, hem Avrupanın hem de ülkenin en iyi İşletme okullarından birisidir. QS "Avrupa'daki En İyi İşletme Okulları" araştırmasında listeye 2013 yılı için 22. sıradan girmiştir. 

 

Macaristan'daki en önemli üniversiteler şu şekilde sıralanabilir ;

 

DEBRECEN ÜNİVERSİTESİ (www.edu.unideb.hu)

BUDAPEŞTE TEKNOLOJİ VE EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ (www.bme.hu)

EÖTVÖS LORÁND ÜNİVERSİTESİ (ELTE) (www.elte.hu)

CORVİNUS ÜNİVERSİTESİ (http://portal.uni-corvinus.hu/?id=44509)

PEÇ ÜNİVERSİTESİ (www.english.pte.hu)

IBS ÜNİVERSİTESİ (www.ibs.hu)

CEU (www.ceu.hu)

 

Macaristan'da üniversite eğitimi ile ilgili yaşadığınız şehirde danışmanlık veren firmaları bulmak için tıklayınız

 

Bir sonraki yazımızda bu Macaristan Üniversitelerini daha yakından tanıtacağız.

Ozan YAĞCI

dogruokul.com

Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım