x

Kontrollü İnternet Kullanımının Çocuklara Sağladığı 6 Fayda

Çocukların İnternet'te Vakit Geçirmesi O Kadar Da Kötü Mü?


Yapılan bir araştırmaya göre, internet'in kontrollü olarak kullanılması çocuklara farklı konularda faydalar sağlıyor. 2 yaşına gelen çocukların %90'ı, internet bağlantılı bir cihazla mutlaka etkileşime geçmiş oluyor.

5 yaşına geldiklerinde ise hemen hemen yarısı tablet veya internet bağlantılı başka bir cihaz kullanmış oluyor. 7-8 yaşlarına gelindiğinde ise çoğunluğu düzenli olarak online oyun veya konsol oyunu oynamaya başlamış oluyor.

Peki bu durum, o kadar da kötü mü ?


Yapılan araştırma, internetin kontrollü ve kısıtlı kullanılması durumunda, çocuklara faydalar sağladığını iddia ediyor.

Aslına bakarsanız, günümüzden 15 sene sonra internet kullanımı ve teknoloji bizim bugünden tahmin edecemeyeceğimiz şekilde çocuklarımızın hayatımıza giriyor olacak.

Bu nedenle bu gerçeği bir kenara koyarak, çocuklarımızı internet'in nimetlerinden faydalandırmamız çok da mantıksız değil. 

Internet kullanımının çocuklara sağladığı faydalar şöyle sıralanıyor ; 

 

  • Hafıza / Öğrenme

  • Soyutlandırma

  • Kavrama / Algı

  • Problem Çözme

  • Analiz / Sentez / Muhakeme

 

İnternetin çocuklara sağladığı faydalar

 

Şimdi bu faydaları biraz daha yakından inceleyelim.

 

ÖĞRENME / HAFIZA

 

Geleneksel öğrenme, sadece başka bilgi kaynaklarına erişebildiğimiz durumlarda gerçekleşebiliyor. Okul, arkadaşlar, aile gibi ortamlarda olabildiğimiz sürece öğrenebiliyoruz.

Ancak internet'in hayatımıza girmesiyle, artık aradığımız / öğrenmek istediğimiz tüm bilgi elimizin altında. Hatırlamak veya öğrenmek istediğimiz herşeyi biz istediğimiz zaman erişebiliyoruz.

 

SOYUT (UZAMSAL) VE MANTIKLA PROBLEM ÇÖZME

 

Artık öğrenciler bilgiye erişmekte proaktif davranabiliyorlar ve bilginin kendisine gelmesini beklemeden (öğretmen,okul), istedikleri bilgilere ulaşabiliyorlar.

4-5 yaşlarındaki çocuklara yapılan çalışmalar, bilgisayar destekli eğitici / geliştirici programlarla haşır neşir olan çocuklarda 9 ay içinde IQ'larında 6 puan yükselme gözlemlenmiş. En önemli gelişimler "uzun dönemli hafıza", "Motor kabiliyet" (küçük kas gelişimi) konularında oluşmuş.

 

MUHAKEME / ANALİZ

 

Çocuklar internet kullanırken faydalı ve faydasız bilgi kaynaklarını ayırt etmek zorunda kalıyor ve bunu yapmak için de analiz ve muhakeme etmeyi öğrenmek zorunda kalıyorlar.

 

SOYUTLANDIRMA

 

Özellikle video / online oyunlar bazı soyut matematiksel kavramları öğrenip, bolca kullanmayı teşvik ediyorlar.

 

KAVRAMA / ALGI

 

Çalışmalar, evde internet erişimi olan çocukların özellikle okuma testlerinde daha başarılı olduklarını göstermiş. Internet kullanan çocuk sürekli okuyup, algılamak zorunda olduğu için aslında oyun oynarken bile okuma ve algılama / kavrama egzersizi yapıyor oluyor.


 

Ozan YAĞCI

- Yapboz'un Çocuklara Sağladığı 4 Fayda

- Çocuğunuzun Anaokuluna Başlama Yaşı Geldi Mi ?

- Anaokulu seçerken nelere dikkat etmeliyim ? 

Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım