x

Çocuk Eğitiminde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Çocuk Eğitiminde Dikkat Edilmesi Gereken Konular

 

Özellikle de çocuğu olanlar bilir, çocuk eğitimi okumayla, dinlemeyle olmamakta; ancak yaşayarak öğrenilmektedir. Herkesin çocuğunu yetiştirme tarzı ayrıdır. Ancak, bazı belli başlı hususlar vardır ki bu hususlar hemen hemen herkes için geçerli olmaktadır.

 

Çocuk eğitimi, öncelikli olarak ailede başlar. Çocuk arkadaşlarından, öğretmenlerinden ya da akrabalarından önce anne ve babasını görür ve tanır. Dolayısı ile onun gözündeki insan profili anne ve babasıdır. Bunun için de temel prensibiniz sevgi ve saygı çerçevesi olması gerektiğidir. Sevgi ve saygı aslında eğitimin birer parçasıdır. Yani bir yerde de ilk eğitiminiz sevgi ve saygı olmalıdır. Sevgi ve saygı ortamında yetişen bireyler ileriki yaşantılarında sosyal, dışa dönük ve insancıl olmaktadırlar.

 

 

Sevgi ile büyütülen çocukların uyumlu olması sebebiyle, ortalama 2-3 yaşından sonra kreşe verilmesi de eğitimi destekleyecek bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Böylelikle çocuğun anneye olan bağlılığı bir nebze olsun hafiflemiş olacaktır. Anneye olan bağlılığı tabi ki gereklidir ve bu bağlılığı hiçbir şey azaltamaz ya da yok edemez. Ancak, çocuğun birkaç saatliğine bile anneden ayrı ayaklarının üzerinde duruyor olması kendine güven kazanmasının ilk yolu olacaktır.

 

 

Kendi ayakları üzerine basan çocuğunuz, kendi sorunlarını da kendisi çözmeye başlayacaktır. Yani bir yerde, sizin ailenizde öğrettiklerinin stajını yapmaya başlayacaktır. Siz de yarattığınız tablo ile gurur duyacak ve kendinizi o tabloda göreceksiniz.

 

Çocuğunuzun başarılı olduğunu görmek sizi gururlandıracak ve mutlu edecektir. Ancak, başarı paylaşmayı gerektirir. Bu nedenle, çocuğunuzun başarısını onunla da paylaşmalısınız. Doğru yaptığı şeylerin dikkat çektiğini ve takdir topladığını görmek onu daha da başarıya sevk edecektir. Ancak yanlış yaptığı durumlarda da ceza vermeyi abartmamalı ya da çok tepki göstermemelisiniz.

 

 

Ceza vermeyi abartırsanız, çocuğunuzu yanlışa yalana sevk edebilirsiniz. Çok tepki gösterdiğiniz takdirde de çocuğunuz içine kapanık bir birey olarak yetişecek ve kendine tam olarak güveni gelmeyecektir. Bu nedenlerden dolayı, çocuk eğitimi titizlik ve sabır gerektirmektedir. İyi ile kötü, yanlış ile doğru arasındaki dengeyi çok iyi kurabilmeli ve çok iyi yönetebilmelisiniz.

Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım