x

Anaokuluna Başlama Yaşı Kaçtır?

Çocuğunuzun Anaokulu Yaşının Gelip Gelmediğini Anlamak İçin 3 İpucu

 

Birçok anaokulu 2,5 yaşından itibaren çocuklara eğitim vermeye başlar ancak sizin çocuğunuz 2,5 yaşına geldiğinde, anaokulu eğitimi almaya hazır olmayabilir.

Çocuğunuzun anaokuluna başlama yaşı, tamamen kişisel gelişimi, yani sosyal ve duygusal olarak diğer çocuklarla beraber bir eğitim programına dahil olmaya hazır olup olmamasıyla ilgilidir.

 

Bu konuyla ilgili karar verecek kişi de ailesi olarak siz ve yakın çevrenizdir. Çocuğunuzun gelişimini takip edip, yakın çevreniz ve doktorunuzla görüşüp buna karar verebillirsiniz.

Ancak aşağıdaki hazırladığımız sorularla, karar vermenize biraz daha yardımcı olmaya çalıştık ;

 

Çocuğunuz Bazı Temel Gereksinimlerini Kendi Başına Halledebiliyor Mu?

 

Anaokuluna başlama yaşı bazı temel becerilere sahip olmayı gerektirir.

Bunlar kabaca tek başına ellerini yıkayabilmek, yemeğini tek başına yiyebilmek, tek başına uyuyabilmek vb. becerilerdir.

Anaokulunda her öğrenci için bir öğretmen bulunmadığı için, her ne kadar temel gereksinimler konusunda yardımcı olsalar da, çocukların bu tip temel gereksinimleri büyük ölçüde kendi başlarına halledebiliyor olması önemlidir.

 

Sizden/Ailesinden Ayrı Vakit Geçirebiliyor Mu?

 

Çocuğunuza bir yakınınız veya bakıcı bakıyorsa, sizden uzak kalmaya biraz daha alışık olduğu düşünülebilir.

Eğer çocuğunuza kendiniz bakıyorsanız, sizden ayrılma konusunda biraz daha fazla sorun yaşabilirsiniz.

 

İmkanınız varsa, okula başlamadan önce yakınlarınızdan birisine, varsa kardeşinize veya annenize kısa sürelerle çocuğunuzu bırakarak işi biraz daha kolaylaştırabilirsiniz.

Ancak böyle bir fırsatınız yoksa bile üzülmeyin, birçok çocuk anaokuluna başlayınca ailesinden ilk defa ayrı kalıyor ve öyle yada böyle anne/babadan ayrı kalmayı bir şekilde öğreniyorlar.

 

Zaten çocuğunuz ve sizin için en mantıklı başlangıç, ilk önce "oyun grubu" denilen, günlük 2-3 saat süren kısa bir alıştırma programıyla anaokuluna başlamak olacaktır.

Belli bir süre geçtikten sonra, çocuğunuz okula ve sizden ayrı kalmaya alışacak ve arkadaşlarıyla daha fazla beraber olmak isteyecektir. Bu durumda da yarım gün veya tam gün programlarına hazırsınız demektir.

  

Çocuğunuz Evde Kendi Başına El İşi, Boyama, Yapboz Gibi Faaliyetleri Tek Başına Yapıyor Mu?

 

Anaokulu programlarında kes-yapıştır, boyama, el-işi gibi el becerisi ve konsantrasyona dayalı faaliyetler ön plandadır.

Eğer çocuğunuz evde de bu tip faaliyetler, yapbozlar ve oyunlarla severek oynuyorsa, yarım gün veya tam gün programlarına hazırdır denebilir.

Ancak genellikle her konuda yardım isteyen bir çocuksa, günde 2-3 saatlik oyun grubu programını düşünmeniz başlangıç açısından daha iyi olacaktır.

 

Eğer çocuğunuz kendi başına oyun oynamıyor ve yaratıcı faaliyetlerle vakit geçirmiyorsa, siz evde iş yaparken, ondan bazı yaratıcı okul öncesi etkinlikleri yapmasını isteyebilir ve bu konuda gelişmesini teşvik edebilirsiniz.

 

Yaşadığınız bölgede anaokullarını, farklı kriterlere göre aramak için anaokulları sayfamıza gözatın.

 

 

 

- Eğitici oyun kartlarının 5 temel faydası

- Anaokulu seçerken nelere dikkat etmelisiniz

TV izlemenin çocuklar üzerindeki zararları

 

 

 

Ozan YAĞCI

Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım