x

Özel Okullara Başvuru İçin TEOG ve Yerleştirme Puan Hesaplaması Nasıl Yapılıyor ?

 

Özel Okulların Yerleştirme Puanı ve Yüzdelik Dilim Hesaplaması Farklı

 

TEOG sonuçları açıklandıktan sonra, herkes kendi puanını hesaplayıp hangi özel okullara girebilirim veya hangilerinden burs alabilirim diye araştırmaya başladı. Ancak TEOG uygulaması bu sene ilk defa hayata geçtiği için, puan hesaplamalarında devlet okulları ve özel okullar arasında fark bulunuyor.

 

Bunun en büyük nedeni, özel okulların TEOG sınavından sadece Matematik, Türkçe ve Fen sınav sonuçlarını dikkate alması. Buna karşılık devlet okullarında bu derslere ek olarak TEOG'daki diğer inkilap tarihi, yabancı dil ve din kültürü ve ahlak bilgisi sınavlarındaki başarıyı dikkate alması. Bu nedenle devlet okulları için yapılan hesaplamada puanı 369.95 çıkan bir öğrenci, sınavda türkçe, matematik ve fen sorularını iyi çözdüğü için özel okullardaki puanı 614.95 olabiliyor. Buna göre özel okullar için hesaplanan yerleştirme puanı ve yüzdelik dilim değiştiği için özel okulların taban puanlarına göre hangi özel okula girilebileceği de fark ediyor. Özel Okullar Birliği Derneği velilere puan hesaplaması konusunda destek veriyor. 

 

Özel Okullar Birliği Derneği Eşbaşkanı Cem Gülan konuyu şu şekilde açıkladı ; “150-160 öğrenci sonuç karnesi üzerinde inceleme yaptık. Örneğin bir öğrencinin resmi okullardaki puanı 380,04 ve yüzdelik dilimde 19, 32. Bu öğrenci Türkçe, matematik ve fen’den daha iyi soru çözdüğü için özel okullardaki puanı 604,69 oluyor. Ama yüzde 20’lik dilimde yabancı özel okullar zor görünüyor. Başka bir örnek 373,36 puanlı öğrencinin yüzdelik dilimi 21, özel okullardaki puanı ise 577 oluyor. Çocuğun devletteki ile özel okul puanları arasında ciddi kaymalar oluyor. Yukarı da çıkabiliyor, aşağı da inebiliyor. 369,95 puanlı bir öğrencinin yüzdelik dilimi 21,90 ve özel okullardaki puanı ise 614,96. En düşük dilimde olan öğrenci, özel okullarda en yüksek puana çıkmış oluyor. Çünkü çok iyi Türkçe, matematik ve fen çözmüş. Bu çocuk muhtemelen din kültürü ve ahlâk bilgisi, T.C inkılap tarihi ve yabancı dil sınavlarında daha az başarılı olmuş. Geçen sene 3’üncü kayıt döneminde, İstanbul dışında en fazla 180 bininci, İstanbul’da ise 122 bininciye inilmiş. Dolayısıyla yüzde 20’lik dilimdeki bir öğrenciye ancak bazı Türk özel okullarda şans gözüküyor.”

 

Hala özel okullara kayıt için yerleştirme puanınızı hesaplamadıysanız, şu hesaplama makinesini kullanabilirsiniz : http://www.toobpuan.com/

 

 

Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım