x

Liseye Geçiş Sınavı

Liseye Geçiş Sınavı

 

TEOG kalktıktan sonra liselere girişin nasıl yapılacağı tartışılmaya başlanmıştı. Yıllardır LGS, OKS, SBS ve TEOG adı altında liseye geçiş sınavları yapılıyordu. 2017 yılında TEOG'un kalkacağı açıklandı.

TEOG kalktıktan sonra yerine gelecek yeni "liseye geçiş sistemi" seçeneklerinden birisi "her özel lisenin kendi giriş sınavını düzenlemesi" olarak tartışılıyordu. 2018 yılında özel okullar merkezi olarak yapılacak Liseye Geçiş Sınavı'nın sonuçlarına göre öğrenci alımı yapacaklarını belirttiler. 2018 yılında ilk defa gerçekleştirişecek bu merkezi sınavın ismi "Liseye Geçiş Sınavı" veya "Liseye Geçiş Sistemi" olarak geçiyor. 

2018 yılında Liseye Geçiş Sistemi ile 1.2 milyon öğrenci liselere yerleşecek. Bu öğrencilerin yaklaşık yüzde 10’u ise sınavla öğrenci alan 600 liseye yerleyecek. 

 

2018 Yılı Liseye Geçiş Sınavı Ne Zaman Yapılacak?
 

MEB tarafından yayınlanan 2018 yılı sınav takviminde, bu sene uygulanacak yeni merkezi Liseye Geçiş sınavı 2 Haziran Cumartesi günü, saat 10:00'da yapılacak. Bu sınavla fen lisesi, sosyal bilimler lisesi, Anadolu lisesi ve proje temelli liselere giriş yapılacak. Sınav için örnek sorular yayınlanmıştı ancak sorularla ilgili yeni açıklamalar geldi.

 

Liseye Geçiş Sınavı Nasıl Olacak?

 

(MEB) Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Bayram Çetin "Liseye Geçiş Sistemi" sınav soruları hakkında aşağıdaki açıklamaları yaptı. 

 

Liseye Geçi Sınavı bir seçme sınavı olacak ve en üst gruptan yüzde 10 öğrenciyi seçeceğiz. Sorular çok zor olacak. Öğrencilerin yüzde 50-60’ına hiç hitap etmeyecek sorular olacak. Bu da doğal, çünkü biz üst grup öğrenciyi seçeceğiz.  Bu sınavın sonuçlarına bakıp da 0 çekenleri yorumlamak, şu kadar öğrenci sıfır çekti demek sağlıklı olmayacak. Bu sınav aşağıdaki öğrenciler için yapılmayacak. Amaç genel eğitimin değerlendirilmesi değil, seçme amaçlı olacak.
 

Ezber Değil, Analik Düşünce Arayacağı

Sınavın yapısını hayata yaklaştırmak için çaba harcadık. Liseye Geçiş Sınavı 40 sayısal, 50 sözel olmak üzere 90 sorudan oluşacak. İki oturumda yapılacak. Önce sözel sorular yanıtlanacak, sonra kısa bir ara verilecek, ardından sayısal bölüme geçilecek. Sorular 8’inci sınıf müfredatından olacak ama becerileri ölçeceğiz. Soruları gerek yaşama ilişkin bilgileri ölçecek şekilde oluşturacağız. Bilginin ezberlenmesini istemiyoruz, analitik düşünme bekliyoruz. 

 

3 Yanlış Bir Doğruyu Götürecek Mi?

Henüz kesin değil. Eğer tüm soruların değeri aynı olursa 3 yanlış bir doğruyu götürür. Ama sorulara zorluk derecelerine göre ayrı puan verirsek o zaman 3 yanlış bir doğruyu götürmez. Henüz belli değil. Kılavuz çıktığında bu da netleşmiş olacak.

 

Sınav İl & İlçelerde Olacak, Köyde Sınav Yok

Öğrenciler TEOG’da olduğu gibi sınava kendi okullarında girmeyecek. Yakınlardaki okullara yönlendirilecek. Ama henüz daha belli değil. Seçme sınavlarının mantığında olduğu içir il ve ilçe merkezlerinde sınav yapılacak. Yani köyde sınav yok.

 

Tek Puan Çıkacak

Sınavdan tek puan çıkacak ve bu puan türüyle tercihler yapılacak.

 

Devlet Öğretmenleri Gözetmen Olacak

Sınav özel okullarda da olmayaacak. Sınavda sadece devlet okullarının öğretmenleri gözetmenlik yapacak. Özel okul öğretmeni görev almayacak.

 

Kılavuz 1 Ay Sonra Çıkacak

Sınavla öğrenci alan okulların listesi nisan ayında açıklanacak. Liseye geçiş sisteminin kılavuzu ise bir ay içinde çıkacak.

 

Şişirme Puan Devlet Okullarında da Var

Bayram Çetin, okullardaki hormonlu notların hatırlatılması üzerine, “Sadece özel okullar mı puanları şişiyor? Devlet okullarında da kalacak öğrencilerin son sınavlarında da şişirme notlar veriliyor. Böylece öğrenciye sınıf geçiriliyor” yanıtı verdi.

 

Başvuru İçin 15 Gün Süre Olacak

Sınavla öğrenci alacak liselerin listesi açıklandıktan sonra başvuru için 15 günlük süre olacak.

 

Puanlar 500 Puan Üzerinden Hesaplanacak

Puanların 500 üzerinden açıklanması planlanıyor.

 

Sınav En Adil Yerleştirme Kriteri

Sınavlar öğrencilerin hangi okula gideceğini belirlemek için en adil yerleştirme kriteri diyebiliriz.

 

Adrese Dayalı Kriterler Neler Olacak?

Adrese dayalı yerleştirmede öğrencinin oturduğu yer, tercihi, ortaokulu kriter ama bunlara eklemeler de olabilir. Örneğin kardeşinin nerede okuduğu dikkate alınır. En son kriter olarak okul başarısı da gündeme gelebilir.

 

Liseye Geçiş Sınavı Soruları Nasıl Olacak?

 

Türkçe : Okuyan Öğrenciler Başarılı Olacak

 

- Dil bilgisi okumadan ayrı olarak ele alınmayacak. Dil bilgisinin metin içindeki işlevine odaklanılacak.  

- Dil bilgisi anlatımdan ayrı ve kural olarak ele alınmayacak, anlatımın bileşimi olarak kullanımına vurgu yapılacak.

- Sınav genel olarak yaşam becerilerine vurgu yapan sınav olduğu için dil bilgisinde de bu öne çıkarıldı. Yani ayrı olarak dil bilgisi sorulmayacak.

- Gerektiğinde dil bilgisi kuralı olarak verilecek, kullanımına yönelik soru sorulacak.

- Daha çok okuyan öğrencilerin başarılı olacağı bir sınav olacak. 

- Okuma parçaları uzun olacak. Öğrenci okuduğunu da analiz edecek.  

 

Matematik : Ezberlenmiş Bilgi Olmayacak

 

- Matematik soruları da yaşam becerilerine vurgu yapılacak şekilde hazırlanacak. 

- Matematik bilgisinin yanında bu bilginin gerçek hayatta kullanımına uygun problem tasarımları ile ölçme işlemi yapılacak.

- Bilgilerin ezberlenmesi öncelikli olmayacak, bilginin hayata uygulanması öncelikli olarak alınacak.

 

Fen: Fen Okuryazarlığı Sorgulanacak

 

- Fen alanı bilimsel süreç becerilerinden bağımsız düşünülemez. Bu nedenle kazanımlara ek olarak bilimsel süreç becerileri öncelikli olacak.

- Tüm alanlarda olduğu gibi fen alanında da yaşam becerilerine vurgu vardır.

 

 

Özel Liselerin Giriş Sınavı Tarihleri

 

2018 yılında Liseye Geçişte sınavla öğrenci alacak okulların listesi Nisan ayında açıklanacak.  


Daha sonraki yıllarda, özel okullar liseye geçiş için kendi özel sınavlarını yaparlar mı bilemiyoruz. Ancak özel okul bursluluk sınavları gibi benzer bir düzende, eğitim öğretim yılı devam ederken belki tek bir sınav belki de kontenjan durumlarına göre birden fazla kere liseye giriş/geçiş sınavı yapabilirler. Özel okulların lise giriş sınav tarihleri açıklandığında size duyurucağız.

 

Bu durumda da her özel okula özel, Bahçeşehir Koleji Liseye Giriş SınavıMektebim Okulları Liseye Giriş SınavıEra Koleji Liseye Giriş Sınavı, Bilfen Liseye Giriş SınavıUğur Okulları Liseye Giriş Sınavı gibi liseye giriş sınavlarından bahsetmemiz gerekecek.

Eğer gerçekleşirse, bu liseye geçiş sınavlarının değişik tarihlerde yapılma ihtimali yüksek görünüyor. Bu da veliler tarafında bir kaos yaratabilir. Her lisenin liseye giriş sınav tarihlerini takip etmek ve öncesinde bu sınavlara başvurmak gerekiyor. 1-2 sene sonra da, eski yıllara ait sınav sorularına erişip çocuklarını bu sınavlara hazırlamak da gerekebilir. 

Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım