x

İstanbulun En Köklü Liseleri

İstanbul'un En Köklü Liseleri

 

İşte size Türkiye’nin en köklü liseleri


 

Alman Lisesi

1868 yılında Alman ve İsviçre Okulu adı altında kurulmuştur.1896 yılında ise mevcut bina inşa edilmiştir. Yabancı ülkelerdeki Alman okulları arasında kültürel açıdan “karşılama okulu” şeklinde faaliyet göstermektedir. Şimdiki zamanda aynı çatı altında iki farklı okul eğitim öğretim faaliyeti gösterir. Bunlar Özel Alman Lisesi ve Türk Ortaöğretim Kurumu
 

Bahriye Mektebi

Osmanlı’nın son dönemde yaşadığı askeri alanda yaşadığı yenilgiler, ordunun yapısında birtakım ıslahatların yapılması ihtiyacı doğurmuştur. Batı örnek alınarak ordu ve donanmaya Avrupai nitelikte elemanlar yetiştirmek için yeni eğitim kurumları kurulmuştur. Osmanlı, özel Bahriye Mektebini açarak nitelikli denizci ihtiyacını buradan gidermeye çalışmıştır.
 

Cağaloğlu Anadolu Lisesi

Bezmialem Sultan tarafından 1850 senesinde kurulmuştur. İlk adı Valide Mektebi olan kurumun en dikkat çekici özelliği Osmanlı’nın ilk sivil lisesi olmasıdır. 1911-33 yılları arası İnas İdadisi adı altında eğitim veren kurum 1933’ten itibaren elli yıl boyunca İstanbul Kız Lisesi olarak anılmıştır. 1983 senesinde Anadolu Lisesi statüsü kazanan ve adı Cağaloğlu Anadolu Lisesi olarak değişen okul, o günden bu yana Almanca ağırlıklı karma eğitim yapmaktadır.
 


 

Çapa Öğretmen Lisesi

Tanzimat fermanının ilanından sonra ortaokullara öğretmek yetiştirmek maksadıyla Darülmualimin adı altında okullar açılmaya başlandı. Bunlardan ilki bu binada 1848 yılında açıldı. Cumhuriyetin ilanı sonrası okul Yüksek Muallim Mektebi adını aldı. 1934’te ise ismi İstanbul Yüksek Öğretmen Okulu oldu. Okul 1991-2013 yılları arası Çapa Anadolu Öğretmen Lisesi adı altında hizmet vermiş, daha sonra fen lisesi statüsü kazanmıştı. 2014 yılından itibaren okul, Çapa Fen Lisesi olarak anılmaktadır.
 

Notre Dame de Sion Fransız Lisesi

1856’da kurulmuş Osmanlı’nın ilk kız lisesidir. Günümüzde ise Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Türkçe ve Fransızca eğitim veren karma bir okuldur.
 

Darüşşafaka

Tarihi 1873’e dayanan Darüşşafaka, parasız yatılı eğitim veren bir kurumdur. Annesini veya babasını kaybetmiş, yetenekli ancak maddi olanağı olmaya çocukları bünyesinde barındırır. Kurumda ilkokul beşten lise bitimine kadar bu çocuklara eğitim verilmektedir. Öğrenci seçimi her yıl düzenlenen bir sınavla olur. Okulda İngilizce ağırlıklı öğretim verilmektedir.

Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım