x

İstanbul Anadolu Liseleri

İstanbul Lisesi

İstanbul Lisesi, sadece İstanbul’un değil tüm Türkiye’nin en başarılı anadolu lisesidir. İstanbul Lisesi’nin temelini Osmanlı zamanında açılmış ilk özel okul olan Şems’ül Mekatıp oluşturmaktadır. Bu okulun açılış tarihi 1884’tür. Daha sonrasında 1910 tarihinde adı İstanbul Lisesi olmuştur. İlk başlarda okulda Fransızca eğitim ve müfredatı verilmekteydi. 1911 yılında karar değişikliğiyle okulun öğretim lisanı Almanca oldu. Cumhuriyetin ilanından sonra okulun adı İstanbul Erkek Lisesi olarak değiştirilmiş, ancak 1982 yılında tekrar aynı isme, yani İstanbul Lisesi’ne dönülmüştür. Okulda halihazırda 35’i yabancı milletten olmak üzere 75 öğretmen vardır. Bir yılı hazırlık olmak üzere öğretim süresi toplam beş senedir. Öğretim dili Almanca olup, ikinci dil İngilizcedir.

Beşiktaş Kabataş Erkek Lisesi

İstanbul’un en iyi liseleri sırasında başı çeken bir diğer okul Kabataş Erkek Lisesi’dir. 1908 yılında Esma Sultan Konakları’nda yer alan Aşiret Mektebi’nin yerine açıldı. Yedi sınıf ve 276 öğrenciyle öğretime başlayan okulun, 1913’te ilkokul bölümünün de açılmasıyla adı Kabataş Sultanisi oldu. 1923 yılında sultanilerin kaldırılmasından sonra okulun adı Kabataş Erkek Lisesi olarak değiştirildi. 1994 yılından itibaren okula ilk defa kız öğrenci alınmaya başlandı. Kabataş Erkek Lisesi mezunları hazırlık dahil toplam beş sene eğitim görürler.

Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi

İstanbul liseleri arasında en başarılı üçüncü okul olan Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi, 1984 yılında 108 öğrenciyle eğitim öğretim hayatına başlamıştır. 48 öğretmenin görev aldığı okulda 22 derslik, biyoloji, fizik, kimya, bilgisayar laboratuvarları, kütüphane, resim ve müzik odaları vardır.

Cağaloğlu Anadolu Lisesi

Okul, Esma Sultan Sarayı’nın bulunduğu arsaya inşa edilmiş ve 1850 yılında Valide Mektebi adı altında açılmıştır. Daha sonra Darül Maarif adını almıştır. Okul Osmanlı tarihinin ilk sivil lisesidir. Okul binası dönemin Osmanlı mimarisini taşır. Arka cephede dor stilindeki sütunlardan oluşan anıtsal bir kapı ve bu kapıda Sultan Abdülmecid’in tuğrasının bulunduğu bir kitabe vardır. 1933 yılında İstanbul Kız Lisesi olarak ismi değişen okul, 1983 yılında bugünkü adını almıştır.

Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım