x

Sınava Hazırlanırken Etkin Zaman Yönetimi Nedir?

Sınava Hazırlanırken Etkin Zaman Yönetimi Nedir?

 

Okul dönemi içinde sınava hazırlanmak için ter dökmek ve sabır göstermek gerekir. Ter dökmeden, çalışmadan ve cefa göstermeden hiçbir şeyin sefası sürülemez. Bir şeyleri alabilmek için karşılığında emek harcamak gerekmektedir. Sınav konusunda ve iş hayatında da böyledir. Sınavlara hazırlanırken göstereceğiniz emek beden emeği yerine daha çok beyin gücünü kullanmak gerektiğinden bir nebze olsun çekeceğimiz yorgunluk biraz daha az olacaktır. Fakat sınavlara hazırlanırken en büyük yorgunluk stress ve zihin yorgunluğudur. Psikolojik olarak olumsuz etkilemektedir.

Ancak sınavlar bu kadar da göz korkutucu ve aşılamaz engeller değildir. Tamamen etkili verimli, disiplinli ve düzeni bozmadan aynı seyirde çalışmaya devam ederek kolay bir şekilde sınavlar atlatılabilir ve iyi neticeler alınabilir. Asıl önemli olan stresi yenmek, zamanı iyi kullanmak ve disiplinli çalışmaktadır. Bunların içinde en kilit olan konu zamanı iyi kullanmaktır. Zamanı iyi kullanarak hem etkili çalışabilir, hem stresi yenebilir hem de kendinize de vakit ayırabilirsiniz. Zamanı iyi kullanmak için gerekli olan hususlar şu şekilde söylenebilir.

 

Stresi yenin ve kendinize güvenin

 

Stresi yenmek ve kendine güvenmek bu işin yarısını başarabilmek demektir. Eğer sınavdan iyi bir netice çıkaracağınızı ve sınavı kolay, küçük bir engel olarak görmeniz sizi daha çok kuvvetlendirecek ve motivasyonu arttırmak açısından size yarar sağlayacaktır. Kendi gücünüzün farkına varmak ve bunu ortaya çıkarmak sınav stresini ve sınavın zorluğunu %50 seviyede aşağıya çekecektir.

 

Disiplinli olun ve bazı konularda hayır demesini bilin

Sınava hazırlanırken disiplinli bir şekilde çalışmaya özen gösterin. Bu disiplini bozmamaya çalışın. Belli saatler arasında neler çalışacağınıza ne zaman ara vereceğinizi hesap edip planlayın. Aynı zamanda sizi bu programdan çıkartacak etkenlere ve sizi başka şeyler yapmaya teşvik edecek arkadaşlarınız için hayır demesini bilin ve programınızı bozmayın. Bu yapacağınız şey zamanı iyi kullanmak açısından fayda sağlayacaktır.

 

Günlük soru çözme sayısını arttırın

Ders çalışırken ve ardından soru çözerken bu soru sayısını her geçen gün biraz daha arttırmaya çalışın. Aynı zamanda farklı kaynaklardan aynı konu üzerinde farklı soru çözün. Bu durum farklı soru tipleri görme açısından yarar sağlayacak aynı zamanda fazla soru çözmek hız kazandıracaktır. Süre sorununu çözmek için yapılacak en etkili şey çok fazla soru çözmek, çok fazla soru tipi görmek olacaktır. Bu size alışkanlık kazandıracak ve sınav zamanında da zamanı iyi kontrol etmenizi sağlayacaktır.

Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım