x

Özel Okul Tanıtımı ve Reklam İçin Neler Yapılabilir?

Özel Okullar, Kolejler İçin Online Tanıtım & Reklam Çalışmaları

 

Okulları hep kutsal yerler olarak görürüz. Ancak özel okulların (vakıflar hariç) ticari işletmeler olduğunu ve öğrencilerine kaliteli eğitim sunabilmek için öğrenci kaydına ihtiyaçları olduğunu unutmamak gerekiyor.
 

Peki özel okullar bu durumu nasıl ele alıyorlar ? Özel okul yöneticileri, okullarını doğru hedef kitleyle buluşturmak için ne gibi online tanıtım reklam çalışmaları yapıyorlar? 
 

Özel okullarla ilişkilerimiz ve gözlemlerimize dayanarak şu çıkarımı yapabiliriz ;
 

Okullar daha fazla öğrenci kayıt amacı doğrultusunda, potansiyel velilerle online ortamda bağlantı kurma ihtiyacı duyuyorlar. Ancak bunu nasıl yapabilecekleri konusunda birçok özel okulun insan kaynağı, bilgi, yöntem veya internetin gücünü anlamakla ilgili vizyon sorunu olduğunu düşünüyoruz. Muhatap olduğumuz yeni veli kuşağının tüketim ve bilgiye erişme alışkanlarını iyi anlamak durumundayız. 

Bu yüzden özel okulların uygulayacağı tanıtım & reklam strateji yeni trendlere ve yeni nesil veli davranışlarına uygun olmalıdır. Uygun olmalı derken, tam olarak ne kastediyoruz ? 

 

Dijital Veliler - Kim Bu Yeni Nesil Veli?
 

Yeni Nesil Veli


Muhatap olduğumuz yeni veli kuşağının bilgiye erişim alışkanlıklarının değiştiğinden bahsetmiştik. Reklam ve pazarlamada en önemli konu, hedef kitle belirleme.

Ürünü / hizmeti kime ulaştırmak istiyoruz? Bizim örneğimizde 4-5 yaşlarında çocuğu olan bir anne/baba'dan yola çıkalım.
 

Hedef Kitle / Persona Analizi
 

Şu an 4-5 yaşında çocuğu olan bir anne/baba bugün ortalama 30-35 yaşlarında (26-31 yaşlarında evlendiğini varsayarak). Yani ortalama 1985 doğumlu birisinden bahsediyoruz.

Bu da kabaca şu manaya geliyor. Bu anne/baba, 20 yaşındayken yaklaşık 3-4 yıldan beri google (1998'da kuruldu) kullanıyor ve Facebook'un kuruluşuna (2004'te kuruldu) şahit olmuş biri demek oluyor.
 

Veya şöyle de diyebiliriz ;


2018 yılı itibariyle yaklaşık 12-13 yıldır ne arıyorsa google'dan arıyor, yaklaşık 8-10 yıldır günde ortalama 30 dakikasını Facebook'ta geziniyor, haberleri yaklaşık 5-6 yıldır Twitter'dan takip ediyor, yaklaşık 4-5 yıldır da günde 15-20 dakikasını instagram'da geçiriyor olma ihtimali yüksek birisinden bahsediyoruz. Bu arada pardon, günlük gazetesini internet portallarından okuduğunu, iş aramalarını Linkedin'den yapıyor ve müziğini Spotify'dan dinliyor ve alışverişlerinin bir kısmını online yapıyor olma ihtimali yüksek biri demeyi unuttuk. 

Bunu nasıl bu kadar rahat söyleyebiliyorum? Çok basit, lütfen aşağıdaki istatistiklere bir gözatın.



Ülke olarak İnternet'i ve Sosyal Medyayı Çok Seviyoruz


2017'de hazırlanan bir raporu göre ülkemizde sosyal medyaya mobilden bağlanan kullanıcı sayısı 42 milyon! 

Kullanıcılar gün içerisinde ortalama 7 saatini bilgisayar karşısında, 3 saatini telefon üzerinden internete bağlanarak ve 3 saatini sosyal medya platformlarında geçiriyor.

TV karşısında geçirilen vakit ise ortalama 2 saat. 71 milyon sim kart aboneliği var. Sitelere internet trafiğinin %65'e yakını mobilden geliyor. 
 

Türkiye İnternet Kullanımı

 

Türkiye Sosyal Medya Kullanımı
 

Sosyal medya platformlarından en çok Youtube, Facebook, Instagram ve Twitter'ı seviyoruz. 

Bu istatistiklerden de anlaşılabileceği gibi çok net bir şekilde, yeni nesil velilerin herhangi bir konu hakkında araştırma yapma ve içeriğe erişme biçimi değişmiştir. Yeni nesil diijtal bir nesildir ve geçen gün daha da dijitalleşmeye devam edecektir.

 

Dijital Pazarlama & İnternet Reklamcılığı Kaçınılmaz

 

Peki yukarıda bahsettiğimiz veli profili, özel okul araştırırken sizce ilk (eşe dosta sormanın dışında) hangi ortamlardan araştırıyor olabilir?

Evet haklısınız, online mecralardan.

Bu durumda özel okulların dijital pazarlama, internet reklamcılığını iyice anlayarak, verimli bir şekilde kullanmalarının kaçınılmaz olduğunu söylemek gereksiz olacak sanırım. 

 

Online + Offline Elele


Birçok okul hala sadece bez afiş, ilan dağıtımı, dolmuş üzeri reklam ve reklam panoları gibi geleneksel reklam çözümleri kullanıyor. Bu yaklaşım bir yere kadar doğru. Ancak artık bütünleşik pazarlama devrindeyiz. 

Eğer söz konusu bir okul ise, sadece sokakta veya sadece internette var olarak marka algısını sağlıklı bir şekilde yaratmak zor ve yanlış bir yaklaşım. Biz her zaman dijital reklamların, genel planmanın büyük veya küçük bir kısmını oluşturması gerektiğini ve diğer mecralarla beslendiğinde daha iyi sonuçlar verdiğini söylüyoruz.

 

Sonuç Olarak Özel Okul Tanıtımı İçin Neler Yapılabilir?

 

Geleneksel mecraların aksine, online pazarlama taktikleri ölçülebilirdir, hedefleme yapılabilir, hedef kitleye özel içerik sunulabilir, deneme yanılma yoluyla iyileştirilebilir, geleneksel medyaya göre daha ucuz, etkili ve sürdürülebilirdir.
 

Online pazarlama yaparken, üzerinde düşünülmüş bir stratejinizin, hedeflerinizin olması ve süreçleri sürekli iyileştirmeyi bilen bir ekibiniz olması gerekmektedir. Ancak özel okulların büyük çoğunluğu bu işi kendi içlerinde yapabilecek bir bilgi birikimine & kadroya sahip değildir..



Aslında özel okulların tüm pazarlama, reklam ve tanıtım faaliyetlerinden beklediği tek bir sonuç vardır ; potansiyel velilerle iletişime geçebilmek.

 


Dogruokul.com işte bu amaçla 2014 yılında kurulmuştur.

Özel okullara dışarıdan online tanıtım, pazarlama ve reklam desteği vererek, potansiyel velilerle iletişime geçmelerini sağlamaktadır.

Daha da özetle söylemek gerekirse, sene boyunca özel okullara “potansiyel veli” yönlendirerek, düşük bütçelerle hedef kitleye ulaşım imkanı sunmaktadır.
 

Özel okullar bu şekilde hem reklam bütçelerini çok daha verimli olarak kullanabiliyor hem de diğer mecralara göre harcanan bütçenin “dönüşüm oranı” (ROI) çok daha yüksek oluyor.

 

Detaylı bilgi için tıklayın.

Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım