x

Özel İlköğretim okulu seçimi ile ilgili tavsiyeler

 

Aileniz ve çocuğunuz için doğru okul arama dönemi başladı


Eğer 2014 yılı Eylül ayı itibariyle çocuğunuz ilköğretim okuluna gitme yaşına geldiyse, o zaman sizin için okul araştırma donemi başlamış demektir. 

 

Siz bu yazımızda, özel ilköğretim okul seçimi ilgili bazı tavsiyeler vereceğiz. 

 

Çocuğunuzun okuyacağı özel okula karar verirken, değerlendirmeniz gereken bir sürü etken bulunmaktadır. 

 

Bunlar her aile için farklılık göstermektedir. Ancak kısaca özel okul için karar verirken, çocuğunuzun yapısı, kendi değerleriniz ve önceliklerinizi dikkate alarak okul araştırmaya başlamanızı öneririz ;

 

Şu sorulara vereceğiniz cevaplar, size kısa listenizi oluşturmak konusunda yardımcı olacaktır. 

 

  1. Değerleriniz
  2. Çocuğunuzun karakteristik özellikleri nelerdir ve sizce hangi yönleri daha gelişmiş, hangi yönleri daha zayıftır ?
  3. Çocuğunuz için kafanızda oluşturduğunuz eğitim kariyeri nedir ?
  4. Ne olursa olsun sadece akademik başarı mı, yoksa çocuğunuzun hem akademik hem de sosyal ve kişisel yönlerden gelişeceği bir okul mu sizi tatmin eder ?
  5. Eğitime aile olarak ayırabileceğiniz bütçe nedir ?
  6. Çocuğunuz hangi yabancı dilde eğitim alsın istiyorsunuz ?

 

Aşağıda bu başlıkları detaylıca anlatmaya çalıştık ;

 

 

Değerleriniz

 

Hepimiz ebeveyn olarak, ailelerimizin sahip olduğu değerlerle büyütüldük. Şimdi de siz çocuğunuzu kendi değerleriniz ve hayat görüşünüze göre büyütüyorsunuz. Seçeceğiniz okul da, çocuğunuza evde ve özel hayatınızda aşılamak istediğiniz doğruları / yanlışları, değerleri ve hayat görüşünüzü destekleyecek nitelikle olmalıdır.

 

Bu noktada okul seçimi yaparken, kısa listenizi oluşturduktan sonra yapacağınız okul ziyaretlerinizde mutlaka okulun değerleri, misyonu, vizyonunu net olarak öğrenip, bir sonraki aşamaya ondan sonra geçmenizi tavsiye ederiz.

 

Çocuğunuzun kişisel yapısı, güçlü ve zayıf yönleri

 

Okul seçiminde, çocuğunuzun kişisel yapısına uygun bir okul seçmeniz, onun uzun vadede mutlu olarak okula gitmesi, okulunu sevmesi için en önemli konudur.

 

Bazı çocuklar yapı olarak, ders çalışmayı diğer çocuklara göre daha az sorun ederler. Aynı şekilde ev ödevlerini de. Eğer çocuğunuz ders çalışma konusunda aşırı isteksiz (hiçbir çocuk ev ödevini hergün güle oynaya yapmaz) ise, akademik olarak onu çok zorlayacak bir okul seçmek, çocuğunuz ve sizin açınızdan ileride sorunlar doğurabilecektir.

 

Farklı bir şekilde, çocuğunuzun akademik konularda yaşıtlarından biraz daha ileride olduğunu ancak sosyal yönden biraz geride olduğunu düşünüyor olabilirsiniz.

 

Bu durumda da, çocuğunuzun sosyal yönünü ve kişisel gelişimini daha yoğun olarak destekleyecek bir okul seçmeniz doğru olacaktır.

 

Çekingen karakterli bir çocuk için yine sosyal olanakları gelişmiş bir okul, kişisel gelişiminin zayıf olduğunu düşündüğünüz yanlarını tamamlamaya yardımcı olacaktır.

 

Bu nedenle çocuğunuzun neyi başarıp başaramayacağını, hangi konuda daha iyi, hangi konuda desteklenmesi gerektiğini, ne gibi bir ortamda mutlu olacağını en iyi siz bilirsiniz.

 

Çocuğunuzun okulunu sevmesi ve mutlu olarak gidip/gelmesi onun okuldan gerekli kazanımları alabilmesi açısından çok önemlidir.

 

Çocuğunuz için kafanızda oluşturduğunuz eğitim kariyeri nedir ?

 

Bu konu epey uzun vadeli olsa da, ilköğretim okul seçimi bu kariyerin başlangıç noktasını oluşturmaktadır. Bu nedenle çok önemlidir. Birçok önemli gelişimin temeli, okul öncesi ve ilköğretim yıllarında atılır.

 

Çocuğunuz için kafanızda çizdiğiniz eğitim planını düşünüp, ilköğretim okulunu buna göre seçmeniz doğru olacaktır. Eğitim planı derken neyi kastediyoruz ?

 

Çocuğunuzun ileride hangi temel kazanımlara, nasıl bir iş kariyerine ve çevreye sahip olmasını hayal ediyorsunuz ?

 

Şu iki yabancı dili çok iyi konuşsun, ileride bir şirketin CEO'su olsun, Lise ve sonrasını yurtdışında okusun, Sanatçı olsun, Müzisyen olsun, Bilim adamı olsun, Akademik kariyer yapsın, Devlet adamı olsun ve bunun gibi birçok başlık sıralayabiliriz.

 

Çocuğunuz için kurguladığınız kariyerin gerçekleşmesi, bir noktadan sonra tamamen çocuğunuza bağlı olsa da, sizin daha küçük yaşlardan ona bir yol çizmeniz gerekir ki, ilköğretim eğitimi de bunun en önemli safhalarından biridir.

 

Eğer kafanızda yurtdışında kolej veya üniversite eğitimi varsa, o zaman ilköğretim okulu olarak yabancı dil konusunda çok güçlü ve yurtdışındaki okullarla bağlantılar konusunda aktif bir okul seçmeniz daha mantıklı olacaktır.

 

Sanatçı / müzisyen olmak isteyip istemeyeceği veya sanatçı olmak için gerekli meziyetlere sahip olup olmadığına konularını bir kenara bırakalım, siz ancak çocuğunuza erken yaşta ilgili imkanları sunarsanız bir sonraki aşamaya geçebilirsiniz. Yani çocukluğunda hiç müzik dinlenmeyen bir evde büyüyen, küçük yaşlarda hiçbir müzik enstrümanıyla tanıştırılmayan bir çocuğun ileride müzisyen olmasını veya müziğe ilgi duymasını beklemek biraz iyimserlik olur.

 

Akademik başarı mı ? Dengeli bir karışım mı ?

 

Her çocuk farklıdır.

 

Ancak ebeveyn içten içe, çocuğunun bir süpermen olmasını bekler. Hatta çoğu zaman ebeveyn'ler kendilerinin bir şekilde başarılı olamadığı konularda, çocuğu çok iyi olsun ister ama her zaman evdeki hesap çarşıya uymayabilir.

 

Çocuğunuzun akademik yönden çok başarılı bir eğitimi olsun istiyorsanız ve çocuğunuzun bu programa cevap verebileceğini düşünüyorsanız problem yok. Ancak çocuğunuzun kişisel ve sosyal gelişimi asla arka planda bırakmayın.

 

Etrafınıza bir bakın, sizin okul yıllarınızdaki arkadaşlarınızı ve şu anki çevrenizi düşünün.

 

İş  ve özel hayatlarında, hep okulda çok başarılı olanlar mı, yoksa sosyal yönden başarılı olup da, akademik yanları çok parlak olmayanlar mı daha başarılılar ?

 

Veya benzer bir şekilde, eğer bir şirkette yöneticiyseniz ve işe birini almak için görüşmeler yapıyorsanız, görüşmede CV'de yazan okul ismi kadar, belki de daha fazla, karşınızda oturan kişinin özgüveni, kendini ifade edebilmesi, iletişim özellikleri, hobileri, sosyal zekasını değerlendirmez misiniz ?

 

Biz dogruokul.com olarak, akademik başarı ile sosyal / kişisel gelişimin harmanlanarak uygulandığı özel okulları tavsiye ederiz. Bizce, ileriki yıllardaki başarının sırrı bu dengeli karışımda.

 

 

Eğitime aile olarak ayırabileceğiniz bütçe nedir ?

 

Burası biraz kritik çünkü maalesef özellikle ilköğretim seviyesinde burs olanakları 4. sınıfa kadar pek mümkün olmadığı için, ilgilendiğiniz okula göre değişmekle beraber her yıl eğitim için ayırmanız gereken ortalama 15.000 TL ile 50.000 TL'lik bir bütçeden bahsediyoruz.

Eğitim Bütçesi

Eğitim ücretine ek olarak yemek ve servis giderleri var.

 

Özel okulların bir kısmında yemek, açıklanan eğitim ücretine dahil oluyor, bir kısmında ise ekstradır. Bunu mutlaka öğrenin. Okuldan okula değişmekle beraber, ortalama olarak yemek ücretleri 2500 - 3500 TL arasında değişebiliyor.

 

Servis ücreti hiçbir şekilde eğitim ücretinin içine dahil edilmiyor. Servis ücretleri de tamamen evinizin okula mesafesine göre hesaplanıyor ve ortalama 2000 - 3500 TL arasında değişebiliyor.

 

Özel okul fiyatları ile ilgili bunları bilerek, okul araştırmanızı öneririz.

 

Çocuğunuz hangi yabancı dilde eğitim alsın istiyorsunuz ?

 

Bu konu biraz anne-baba'nın kendi eğitim altyapısıyla paralellik gösteren bir konu da olsa, genellikle tercih edilen yabancı dil İngilizce'dir. İngilizce bilmek 15 yıl önce, işe girişlerde tercih unsuru iken şu an nerdeyse Türkçe gibi olmazsa olmaz bir donanım oldu. Bu nedenle birçok veli, çocuğunun öncelikle İngilizce'yi en üst seviyede öğrenmesini, daha sonra da eğer öğrenebilirse de, ikinci bir yabancı dil öğrenmesini bekliyor.

 

Yabancı Dil Eğitimi

Bu noktada 2 farklı ekol var diyebiliriz ;

 

İngilizce dışında bir yabancı dilde eğitim (Almanca, Fransızca, İtalyanca) almış anne-babalar çoğu zaman çocuklarının da bu dilleri öğrenmelerini tercih ediyor. İngilizce dışında başka bir yabancı dili (özellikle fransızca, almanca, italyanca) öğrendikten sonra, İngilizce'nin çok daha kolay öğrenilebileceğini düşünenler var.

 

Diğer taraftan, bu şekilde 2. yabancı dil olarak öğrenilen İngilizce'nin, erken yaşlarda öğrenilecek İngilizce kadar iyi seviyeye ulaşamayacağını düşünenler de var.

 

Bu noktada tamamen ailecek verilecek bir karardan bahsediyoruz.

 

Fransızca, Almanca ve İtalyanca dillerinde eğitim veren özel ilköğretim okullarını okul arama modülümüzden bulabilirsiniz.

 

İngilizceyi ana yabancı dil olarak okutan kolejler fazlalıkta olup, eğer yabancı dil ilk önceliğiniz ise ingilizce konusunda çok iyi ve ekol olmuş okulları tercih etmenizi tavsiye ederiz. Ancak son yıllarda çok eski olmayıp da, ingilizceyi çok iyi seviyelerde öğreten özel okullar da var.

 

Özel okullar arasında arama yapmak için tıklayınız

 

Bol şans.

 

 

- 2014 Özel Okul Fiyatları

- Rakamlarla Türkiye'de Özel İlköğretim Okulları

- Dershanelerin Kapatılması İle İlgili Tasarı Netleşti

 

Ozan YAĞCI

dogruokul.com

Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım