x

Dijital Çağda Çocuk Yetiştirmek

Dijital Çağda Çocuk Yetiştirmek

 

Her birimiz teknolojinin hiç durmadan evrildiği ve şekil değiştirdiği bir dönemde yaşıyoruz. Akıllı telefonlar, tabletler, bilgisayarlar ve onları birbirlerine bağlayan internet hayatımızın her alanında yer alıyor. Artık hayatımızın her yanı teknolojik cihazlarla kaplanmış durumdadır. Haliyle çocuklarımız da bu faktörler ile iç içe yaşamak durumunda. Elimizde gördükleri telefonlar, odamızdaki bilgisayar ve son model televizyonlar onların da ilgisini çekiyor. Üstelik onlar bizi izleyerek biz onlara öğretmesek dahi nasıl kullanacaklarını, daha 1 yaşından başlayarak öğrenip uygulamaya başlıyorlar. İşte bu çağa "Dijital Çağ" adı veriyoruz ve çocuklarımızı da bu çağın içinde büyütüyoruz.

 

Dijital Çağda Çocuk Yetiştirmenin Püf Noktaları

 

 

Çocuklarınız siz isteseniz istemeseniz de elinizdeki telefondan, kucağınızdaki bilgisayara kadar tüm teknolojik araçlarla tanışacak, uzak tutmaya çalışsanız da elbet ulaşacaktır. Bu nedenle onu teknoloji ve internetle tanıştıran kişi mutlaka siz olun. Böylelikle çocuğunuz daha güvenli bir şekilde kullanım alanını keşfedecektir.

 

Çocuğunuzun internet ve teknolojik cihazlar aracılığı ile geliştirdiği bir alan olacaktır. Tıpkı sizin sosyal medya hesaplarınız ile kendinize yarattığınız alanlar gibi o da bir süre sonra devamlı olarak kullanacağı bir alanı keşfedecek, burada vakit geçirmekten keyif alacaktır. Siz bu noktada onun geliştirdiği alanların hangi platformlar olduğunu bilin, platformun altını üstüne getirin; ancak asla çocuğunuza casusluk yapmayın ve mahremiyet alanına saygı duyun. Merak ettiğiniz konuları ona sorun ve kendisinin paylaşmasını bekleyin.

 

Çocuğunuzu dijital çağın tehlikelerinden korumak istiyorsanız onunla konuşun ve kuralları açık sözlülükle ona bildirin. Bu sayede çocuğunuz katı kurallarla karşılaşıp yasak olan şeyleri gizli gizli yapma ihtiyacı duymayacaktır ve sizinle temas kurarak, problem yaşadığı konularda yardım isteyebilecektir. Ona sınırları ve kuralları açık bir şekilde aktardığınız zaman o hem kendi güvenliği hem de sizinle olan ilişkisi için risk almamayı tercih edecek, belirli bir çevrede bulunacaktır.

 

 

Dijital platformlarda çocuğunuzun başına gelmesinden endişe ettiğiniz konuları ve neden endişe ettiğinizi çocuklarınızla paylaşın. Onlar bu sayede yalnızca kendilerini düşünerek değil, sizi de düşünerek hareket edecek ve kararlar vereceklerdir. Bu sayede kuralların yerini, duygular alacaktır.

Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım