x

Çocuğunuzla Kaliteli Vakit Geçirmenin 4 Yolu

Çocuklarla Kaliteli Vakit Geçirmenin 4 Yolu

 

Çocuklar herşeyimiz. Onların iyi yetişmesi için sürekli çabalıyoruz. Onları mutlu etmek için zaman zaman hediyeler alıyoruz. Çocuklara verebileceğimiz en güzel hediyenin onlarla kaliteli vakit geçirmek olduğunu biliyoruz ancak özellikle çalışan anne babalar için çocuklarıyla kaliteli vakit geçirmek çok da mümkün olamayabiliyor, hele de büyük şehirde yaşıyorsanız.

Çocuğunuzla kaliteli vakit geçirebileceğiniz bazı öneriler listeleyeceğiz. Aslında bunların birçoğu bilip de her zaman yapamadığımız aktiveteler.   

 

1. Hikayeler Anlatın

 

Çocuklar kendilerini hikaye anlatılmasına bayılırlar. Hikaye arasında sorular sorarak meraklarını gidermeye çalışırlar. Hikaye anlatmak için kafanızda ezbere hikayeler olmasına gerek yok.  Çocuğunuzun bildiği bazı çizgi film karakterlerini (spiderman, şimşek mcqueen, tinkerbell vb.) baz alarak, üzerine bazı senaryo üretebilirsiniz. Böylece çocuğunuzun hikayenin içine kolayca girebilmesini sağlayabilirsiniz.

 

Hikayelerin başka güzel bir yanı ise, çocuğunuza aşılamak istediğiniz bazı değerleri, hikaye içinde örnekleyerek anlatabilmenizdir. Bu konu çok önemlidir çünkü her hikayenin mutlaka verdiği bir mesajı vardır. O mesajın ne olacağına her seferinde siz karar verebilirsiniz.

 

Siz hikayeyi anlattıkça, çocuğunuz hayal gücünü kullanarak hikayeyi kendi iç dünyasında yaşayacak ve bu da onun hayal gücünün gelişmesine yardımcı olacaktır.

 

Hikaye içinde baz aldığınız karakterin içinde bulunduğu durumla ilgili çocuğunuza sorular sorup, çözüm yaratmasını sağlayabilirsiniz. "Sen olsan bu durumda ne yapardın?" veya "Şimdi Spiderman ne yapmalı?" vb.

 

Hikaye anlatmak, en etkili kaliteli vakit geçirme yöntemlerinden birisidir.

 

2. TV'yi Kapatın

 

Televizyonun hayatımızda ne kadar çok fazla yer aldığını ve önemli olduğunu görmek ürkütücü. Özellikle son birkaç yıldır, diziler akşamlarımızı tamamen TV karşısında geçirmemize neden oluyor. Çocuklarla birlikte çocuk programları ve çizgi film izlemek eğlenceli olabilir ancak size çocuğunuzla beraber kaliteli vakit geçirmez. Çünkü tek yönlüdür. İnteraktif değildir.

 

TV izlemenin çocuklar üzerindeki zararları yazımızı okuyun.

 

Favori programlarınızı kaydedin
 

Eğer yapabiliyorsanız, çok önemli programlar dışında (haberler vs.) akşam TV'yi kapatıp ailecek vakit geçirmeyi deneyin. Önemli programları daha sonra izlemek için kayıt edebilirsiniz.

 

Akşam yemeği sırasında TV'yi kapatın

 

Akşam yemeği, gün içinde tüm ailenin birarada olabilceği ender aktivitelerden biridir. Yemek sırasında TV'yi kapatıp, masada karşılıklı sohbet edebilir ve dikkat dağıtıcı şeylerden uzak durmuş olursunuz.

 

3. Ödevlerine Yardım Edin
 

Ödev çocuğunuzun sorumluluğunda olmakla beraber, çocuğunuzun ödevi yaparken takıldığı yerde size danışabileceğini duyması kendisini güvende hissettirecektir. Bazı çocuklar ödevlerini kendilerini yapmalarına rağmen, ebeveyn'lerinin yanlarına eşlik etmesini isterler. Ödev sırasında çocuğunuzun yanında olmak, hem ona değer verdiğinizi hissettirecek hem çocuğunuzun okuldaki akademik durumu hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlayacak hem de takıldığı yerde kendisine yol göstererek (ödevi yaparak değil) ödevi kendi başına yapabilmesini sağlamış olacaksınız.
 

4. Uzun Soluklu Aktiveteler / Oyunlar

 

Çocuğunuzla uzun soluklu faaliyetler yapmak da kaliteli beraber vakit geçirmenin iyi yollarından biridir. Uzun soluklu derken neyi kastediyoruz ? Çok parçalı bir yapbozu her gün azar azar yapmak, legolarla büyük bir ev yapmak gibi kısa sürede bitmeyecek faaliyetlerden bahsediyoruz.

 

Böylelikle ödev dışında vaktiniz olduğunda, hadi lego evimizi yapmaya devam edelim diyip, çocuğunuza hem yarım kalan bir işi bitirmiş olmayı öğretecek hem de beraber eğlenceli ve eğitici vakit geçirmiş olacaksınız. 

 

Ozan YAĞCI

Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım