x

Sınava Hazırlanan Çocuğunuza Nasıl Davranmalısınız?

Sınava Hazırlanan Çocuğunuza Nasıl Davranmalısınız?

 

Sınav dönemi deyince aklımıza ilk gelen şeylerden biri stres ve kaygı. Sürekli değişen sınav sistemi, ne yazık ki milyonlarca öğrencinin korkulu rüyası halinde. Psikolojik yönden onları olumsuz etkileyen bu kritik süreçte, siz ailelere aslında büyük bir rol düşüyor. Gelin size çocuklarınıza destek olmanız, onların bu dönemi en sağlıklı şekilde atlatmasını sağlamanız için birkaç öneri sunalım.

 

Çocuğunuzu Rahat Hissettirin

 

Evet, bu çocuğunuz için önemli bir dönem ve her anne baba gibi siz de onun doğru bir okul tercihi yapmasını ve en iyi bölümlerde okumasını istiyorsunuz, ama çocuğunuza başarısız olursa bu dünyanın sonu muamelesi yapmayın. Bu sene olmazsa, bir dahaki sene olur. Desteğiniz ve tavrınız onun sınav stresi ile bozulmaya eğilimli olan psikolojisini koruması için çok önemli. Çocuğunuzun kafasının sadece puan durumu hesaplama düşünceleriyle ve gelecek kaygısıyla dolmasına izin vermeyin.

 

Kıyaslamayın, Azarlamayın

 

Bazı anne babalar farkında olmadan diğer çocuklarla kıyasla yaparak, kendi çocuğunun üzerinde olumsuz bir etki bırakmakta. Sürekli diğer arkadaşlarının durumunu sormanız, diğerleri kendi çocuğunuzdan yüksek puan aldığında bu durumu sorgulamanız, düşük puan alması durumunda çocuğunuzu azarlamanız ona yarardan çok zarar getirecek ve kendisini değersiz hissettirip kaygının yanına bir de “ya yapamazsam?” korkusunu ekleyecektir. Bu da doğal olarak sınav sonucuna olumsuz yansıyacaktır.

 

Aşırı Katı ve Suçlayıcı Olmayın

 

Hepimizin psikolojisi zaman zaman değişkenlik gösterebilir ve bu çocuğunuz için de geçerli. Buna bağlı olarak çocuğunuzun çalışma performansı da değişkenlik gösterecektir. Önemli olan böyle zamanlarda çocuğunuza karşı baskıcı olmamanız, onu anlamanız, yaptığı günlük aktivitelerden onu aşırı kısıtlamamanız yani yasaklar koymamanız, tehditkar ifadeler kullanmamanız. Çocuğunuzu özgür hissettirirseniz ve sorunlarına karşı destekçi olursanız bu dönemi daha sağlıklı atlatmasını sağlayabilirsiniz.

 

Sınav Dönemini Normal Bir Dönem Olarak Hissettirin

 

Aslında gerçekten normal bir dönem bu, ama bazı anne babalar çocuklarından daha stresli olabiliyor ve bu da durumu tuhaflaştırıyor. Günlük rutininizi bozmayın, çocuğunuzun rahatsız olabileceği durumlara tabii ki dikkat edin, ama aşırıya kaçmayın. Beraber televizyon da seyredin, dışarıya da çıkın, oyun da oynayın.

Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım