x

Özel Liseler Kolejler TEOG'a Göre Nasıl Öğrenci Alacak

Özel Kolejlere Lise için Başvurular Nasıl Yapılacak ?

 

Bildiğiniz gibi eski tabirle ortaokul'dan liseye yani ikinci 4 yıllık kademeden, üçüncü 4 yıllık kademeye geçerken TEOG sınav modeli uygulanıyor. TEOG'un açılımı "Temel Öğretimden Ortaöğretime Geçiş". Yani ilk 2 dört yıllık eğitimi 4+4+4 sistemine göre Temel Eğitim olarak adlandırılıyor. 

 

Özel okullar Lise seviyesine öğrenci almak için farklı yöntemler uyguluyorlar. Bazı özel okullar, kolejler TEOG sınavının sonucu YEP'e göre öğrenci alıyor, bir kısmı ise ÖYP denilen bir puanla öğrenci alımı yapıyor. Geçen sene bu şekilde olmuştu. Özel Okullar Birliği Derneğinden yapılan açıklamaya göre, MEB ile görüşmelerin devam ettiğinin ancak özel okullarla yapılan görüşmelerden alınan intibaya göre, bu sene (2014-2015) de geçen seneye benzer bir modelle özel okullara öğrenci alınacağı bildirildi. 

 

Amerikan Robert Lisesi, Üsküdar Amerikan Lisesi ve Fransız okulları Özel Okullar Yerleştirme Puanı (ÖYP) ile, Alman Lisesi, Avusturya Lisesi ve İtalyan Lisesi’nin Yerleştirmeye Esas Puanla (YEP) öğrenci alacaklar gibi görünüyor. 

 

Koç Özel Lisesi

 

Peki bu YEP ve ÖYP nedir ?

 

YEP, Ortaöğretime "Yerleştirmeye Esas Puan" manasına geliyor. Yani YEP, TEOG merkezi sınavlarının %70'i ile 6,7 ve 8. sınıf YBP (Yılsonu Başarı Puanı) puanlarının ortalamasının %30'unun toplanması ile elde edilecek. Yani TEOG sınav sonuçları, öğrencinin nihai puanında %70 gibi yüksek bir oranda önem teşkil ediyor. 

 

ÖYP, Özel Okullar Yerleştirme Puanı manasında kullanılıyor. Merkezi TEOG sınavlarındaki 8.Sınıf Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji Bilgisi sınav sonuçlarıyla, öğrencinin 8. sınıf yıl sonu başarı puanın (YBP) birarada hesaplamasıyla belirleniyor. Derslerin ağırlıkları, Matematik ve Fen & Teknoloji 2 katsayı, Türkçe ise 3 katsayıya sahip oluor. Ortak TEOG sınavların 1.si %30, 2.si ise %70 ağırlıkla hesaplamalara etki ediyor.

 

YEP ve ÖYP nasıl hesaplanır ?

 

Biraz önce kısaca YEP'in nasıl hesaplanacağından bahsetmiştik. YEP'i hesaplamak için öncelikle YBP (yılsonu başarı puanı) hesaplamak gerekiyor. 

 

Yılsonu Başarı Puanı (YBP) Hesaplaması

 

Öğrencinin 6, 7 ve 8. sınıflarda aldığı derslerin sene sonu puanlarının, haftalık ders saati ile çarpılmasıyla hesaplanan puanın, haftalık ders saati toplamına bölümüyle ortaya çıkan puandır. Daha basit bir ifadeyle yılsonu notları, o dersin haftalık ders saatiyle çarpılacak ve haftalık toplam ders saatine bölünecek ve Yılsonu Başarı Puanı (YBP) elde edilecek. Puanlama 100 üzerinden yapılacak.

 

Örnek YBP hesaplama tablosu ;

 

YBP örnek hesaplama tablosu

 

Örnek YEP hesaplama tablosu

YEP örnek hesaplama tablosu

 

 

ÖYP Nasıl Hesaplanır ?

 

Daha önce ÖYP, öğrencinin TEOG sınavlarındaki 8.Sınıf Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji Bilgisi sınav sonuçlarıyla, 8. sınıf yıl sonu başarı puanın (YBP) birarada hesaplamasıyla ortaya çıkıyor demiştik. 

ÖYP = (3T1+2M1+2F1)*0,30 + (3T2+2M2+2F2)*0,70 + YBP8 (8. sınıf yılsonu başarı puanı)

 

 

Puan Eşitliğinde Ne Olacak ?

 

Özel okullara kesin kayıt tarihi geldiğinde, çocuğunuzun TEOG puanı başka bir öğrenciyle aynı olursa, o zaman aşağıdaki kriterler dikkate alınarak kayıt önceliği sağlanacak ;

 

 Türkçe 2. ortak sınav puanı

 Matematik 2. ortak sınav puanı

 Fen ve Teknoloji 2. ortak sınav puanı

 Türkçe 1.sınav ortak puanı

 Matematik 1. ortak  sınav puanı

 Fen ve Teknoloji  1.ortak sınav puanı yüksek olan öğrenciye,

 Bunların eşit olması durumunda 8’inci sınıf YBP’si yüksek öğrenciye,

 Tüm bunların da eşit olması durumunda, yaşı daha küçük adaya

 

öncelik verilerek kayıtlar gerçekleşecektir.

 

 

Özel Okullara Hangi Tarihlerde Başvurulacak ?

 

Özel okulların ve özel yabancı liselerin / kolejlerin taban puanlarının ilanı 20 Temmuz 2015 tarihinde yapılacak.

 

I. Ön Kayıt Dönemi     Ön Kayıtlar  3-4 Ağustos 2015 // Kesin Kayıtlar 5-6 Ağustos 2015 

2. Ön Kayıt Dönemi    Ön Kayıtlar 17-18 Ağustos 2015 // Kesin Kayıtlar 19-20 Ağustos 2015
3. Ön Kayıt Dönemi    Ön Kayıtlar 24-25 Ağustos 2015 // Kesin Kayıtlar 26-27 Ağustos 2015

Son Kayıt Dönemi      01 Eylül 2015’ten İtibaren 

 

- TEOG Nedir ?

- Özel Okullar TEOG'a göre Nasıl Öğrenci Alacak ?

- Özel Okulların 2014 Taban Puanları

 

Anahtar Kelimelerteog yep nedir öyp nedir
Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım