x

Anaokullarının Önemi Nelerdir?

Anaokullarının Önemi Nelerdir?

 

Anaokulu, ailede ilk eğitimini tamamlamış 3 – 6 yaş arasında çocukların kabul edildiği ve aileden sonra eğitimlerine devam etmelerine olanak sağlayan eğitim kurumlarıdır. Bilindiği gibi çocuk gelişimi ilk olarak ailede başlar. 3 yaşına kadar aileden alacağı psikolojik özellikleri almıştır çocuk. Bundan sonraki süreçte çocuğa verilecek olan eğitim, çocuğun psikolojik özelliklerinden ziyade yeteneklerinin gelişmesi, keşfedilmesi üzerine planlanmıştır.

 

Anaokulları çocuğun aileden bağımsız hakaret ettiği, özgüvenini kazandığı, aile dışında kendisine ait ilk çevresini edindiği kurumlardır. Aile anaokuluna giden çocuğu için sadece uzakta bir gözlemci olarak kalmaktadır. Çocuğunu doğru gözlemleyen aile, onu en doğru ilkokula yerleştirmeyi hedefler.

 

Çocuğun bir sonraki eğitim kurumu ilkokul olacağı için doğru ilkokul seçimi çocuğun geleceğine yapılan ilk yatırımdır. İlkokul seçiminde, en belirleyici rol oynayan faktör de anaokulunda çocuğun gösterdiği yetenekleridir. Doğru ilkokul seçiminde okulun, bazı aileler okulun fiziki yapısından, ders programlarına kadar araştırmaktadır ki çocukları yeteneklerini en gösterebileceği, yeteneklerine en uygun olan okullarda eğitim görsünler.

 

Kreş ve Anaokulu Farklı Şeyler

 

Birçok aile kreş ve anaokulunu karıştırmaktadır. Aslında kreş ve anaokulu farkı çok nettir. Anaokulları bir nevi ilkokul öncesi hazırlıktır ama kreşler tıpkı gündüz bakım evleri gibi oyun ağırlıklı kurumlardır. Ayrıca anaokulları 3 – 6 yaş arası çocukların eğitimi içindir, kreşler ise 0 – 3 yaş arası çocuklar içindir. Kreşler çocukların daha çok fiziksel aktivitelerini geliştirmeye, sosyal açıdan gelişmesine katkıda bulunurken anaokulları ise, ilkokula hazırlanmasını sağlar, daha çok ders niteliğinde etkinlikler yaparak çocukların motor becerilerinin ailesi ve öğretmenleri tarafından gözlemlenmesini amaçlar.

 

Aileler bu konuda öncelikle kendilerini bilinçlendirmelidir. Ardından çocuklarının geleceğine en doğru yatırımı yapacak okul tercihinde bulunmalılardır. Bazı kesimler anaokulunun gereksiz olduğunu düşünse de anaokulu çocuğun gündüz bakım evi niteliği taşımamaktadır. Bu sebeple bu analiz doğru yapılıp, çocukların kendi ayakları üzerinde duracakları zeminleri en sağlam nasıl gerekiyorsa o şekilde aile tarafından atılmalıdır. Çünkü çocuk gelişiminde ailenin rolü kadar okulun da rolü büyüktür. Unutulmamalıdır ki, bizler çocuklarımızın yanında daima olamayız, onların kendi sorunlarını kendilerinin çözmesine ve nasıl bizlerin varsa o küçük bedenlerin de kendi arkadaş ortamının oluşmasına imkan tanınmalıdır.

Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım