x

STEM Nedir?

Bilim Teknoloji Mühendisliği Matematiği, STEM Nedir ?

 

STEM ağırlıklı olarak bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarına odaklanan yeni bir eğitim müfredatıdır.

STEM isim olarak, ingilizce "S"cience, "T"echnology, "E"ngineering ve "M"athematics kelimelerinin baş harflerinin biraraya gelmesiyle oluşmuştur.

 

STEM okulları ve programları bu eğitim konularına odaklanır ve her konunun bibiriyle bütünlük halinde işlenmesini sağlar.

STEM okul öncesi eğitimden yüksek lisans programlarına kadar oldukça geniş bir öğretim programı kapsamına sahiptir; bu kaynaklarını belirli okullarda ya da bölgelerde uygular.

 

STEM nedir?
 

STEM büyüyen bir eğitim hareketidir, sadece Amerika Birleşik Devletlerinde değil dünya çapında önemli bir yere sahiptir.

STEM öğretim programları öğrencilerin yüksek eğitime ve kariyer alanlarına olan ilgisini arttırmak üzere tasarlanmıştır. STEM eğitim programları karma eğitim yapan geleneksel sınıfları öğrencilerin öğrenim sorunlarını aşmalarını sağlayacak fırsatlarla birleştirir.

 

STEM Bilim (Science)


STEM kategorisindeki bilim programları (science) biyoloji, ekoloji, kimya ve fizik gibi bilinen derslerden oluşur. Ancak STEM programında çocuklar normal sınıflarda değil dersleri iyi öğrenecekleri ortamlarda ders alırlar.

STEM bilim sınıflarında teknoloji, mühendislik ve matematik çalışmaları yapılır.

 

STEM Teknoloji (Technology)


Bazı aileler için teknolojik sınıflara en yakın şey çocukların oynayarak öğrendikleri bilgisayar laboratuvarlardır.

Teknoloji sınıfları ise bundan tamamen farklıdır,  burada dijital modelleme, taslak oluşturma, 3D baskı, mobil teknoloji, kodlama, bilgisayar programcılığı, veri analizi, Nesnelerin İnterneti (iOT), Makine Öğrenmesi (Yapay Zeka) ve oyun geliştirme gibi konularda çalışmalar yapılır.

 

STEM Mühendislik (Engineering)


Teknoloji gibi mühendislik alanı ve kapsamı da geçmiş yıllardan bir hayli değişmiştir. Mühendislik sınıflarında inşaat mühendisliği, elektronik, elektrik mühendisliği, makina mühendisliği ve robotik gibi ailelerin ilk okullarda olacağını düşünmedikleri konular işlenir.

 

STEM Matematik (Mathematics)


Bilimle benzer olarak STEM matematik sınıfları da geometri, cebir, hesaplama yöntemleri gibi konular üzerinden işlenir. Ancak STEM matematik ailelerin düşündüğü matematikten çok farklıdır.

Öncelikle çocuklar burada daha genç yaşlardan itibaren öğrenmeye başlarlar, geometri ve hesaplama yöntemleri ile daha önceden tanışırlar ki STEM programına kaydolmayan öğrenciler bile üçüncü sınıfta matematiği iyi öğrenmiş olur. İkinci olarak ise burada matematik dersleri klasik derslerle benzerlik gösterir.

STEM matematik konsepti bilim, teknoloji ve mühendisliği harmanlar.



STEM’in Yararları

 

STEM eğitim alanında oldukça önemli bir kelimedir. Pek çok kişi STEM öğrenme programlarını tam olarak anlamasa da Amerikan eğitiminde bu programın çok etkili olduğu bilinmektedir.

STEM eğitim programları uzun vadede çocukların günümüz bilimine adapte olması için oldukça iyi bir fırsattır.

STEM girişimleri kadınları ve azınlık grupları da bu programa katmak için çalışmalar yapar ve STEM derslerine devam etmeleri, başarılı olmaları için onları destekler.

 


STEM’e Eleştirel Bakış

 

STEM eğitim sistemini eleştirenler bu şekilde bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik derslerini farklı şekilde alan öğrencilerin sanat, müzik, edebiyat ve yazım derslerini göz ardı edeceğini düşünür ama bu doğru değildir. STEM konusu olmayan, beyin gelişimi, eleştirel okuma teknikleri ve iletişim becerileri gibi bu alanlarda da öğrencilerin gelişmesi hedeflenir.

 

STEM programı ile ilgili bir diğer eleştiri de bu derslerin kısaca okutularak bu alanlarda işçiler elde edilmesinin amaçlandığını düşünür ancak bu yanlış anlaşılmaktadır. Teknoloji gibi alanlarda kariyer planlayanlar bu alanda çalışabilirler.

Ancak bilimsel, matematik ve teknoloji alanlarında pek çok iş arayan kişi olduğu, bu programın bunu amaçlamadığı bilinmelidir.
 

Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım