x

Okul Fobisi Nedir Nasıl Yenilir

 

Okul Fobisi


Her sene milyonlarca öğrenci okula başlıyor. Kimi öğrenci heyecanla yeni okuluna giderken, kimileri ise okula gitmek için pek de istekli olmazlar. Bu kategoriye giren çocuklar okul başlamadan, okula gitmeye istekli görünmekle beraber, gerçekten okula gitme zamanı geldiğinde, okula gitmek istemezler. 


İlkokul, çocuk için yepyeni bir sosyal çevre demektir.  Okulun kuralları, çocuğun yeni arkadaşları ve öğretmenleriyle karşılaşması, yepyeni ders içerikleri, oyunun bitip artık dersin başlayacak olması, çocuğu yeni okuluna  uyum sağlamasında güçlüklerle karşılaşmasına neden olur.  Bu nedenle her çocuğun, okul öncesi yaşlarda, sosyal ilişkiler kurmayı öğrenmesi, arkadaşlık yapmayı, yeni arkadaşlarla tanışmayı ve uyum sağlayabilmesi için, okul öncesi eğitimi alması önemlidir. 


İlkokuldaki sosyal çevresine uyum sağlayamayan çocukların, çoğunlukla okul öncesi dönemde aile çevresi dışına çıkmamış, sosyal ilişkilerden yoksun bırakılmış çocuklar olduğu görülmektedir. 

 

Okul fobisi nedir ? 

 

Okul fobisi kısaca, kuvvetli bir endişe nedeniyle çocuğun okula gitmek konusunda isteksiz davranmasıdır. 


Okul fobisi hangi tip çocuklarda daha çok görülür ? 


Yapılan araştırmalar şunu göstermiştir ki, okul fobisi yaşayan çocukların aileleri, çocuklarını aşırı korumacı bir tutumla yetiştirdiğinde bu sorun daha da kolay baş göstermektedir.  


Bu tip çocukların genellikle zorluklarla kolayca baş edemeyen, özgüveni düşük çocuklar olduğu görülür.  Bu nedenle aslında okul fobisi bir anda gelişen bir durumdan ziyade, ailelerin çocuklarını yetiştirme şekilleriyle ilgili uzun döneme yayılan bir tutumun sonucudur.

Okul fobisi yenmek için, öncelikle ailelerinin çocuklarına davranış şekillerini gözden geçirmeleri önem  taşımaktadır.

 

Okul fobisinin nedenleri nelerdir?

 

Okul fobisine birçok farklı şey sebep olabilmektedir ancak bazı sebeplerin şunlar olduğu düşünülmektedir.

 

Ayrılma endişesi


En büyük nedenlerden birisinin çocuğun alışık olduğu aile (çoğunlukla anne) ve ev ortamından ayrılmakta zorluk çekmesi ve buna alışamaması sonucunda yaşadığı tedirginlik olduğu düşünülmektedir. Aslında bu endişe çocuğun doğal gelişim sürecinin bir parçası olduğundan oldukça normaldir. Ancak anne babaların çoğu, çocuklarının evden ayrılma endişesini, özellikle okul fobisi ortaya çıktığında normal olarak nitelendirmezler.

 

Genel endişe ve kaygı

 

Nereye gittiğini bilmeme, tanımadığı yeni bir ortama girecek olmasdı, hemen yeni arkadaş edinememe, öğretmenin talimatlarını anlayamama, dersi takip edememe gibi korkular, çocuklarda okul fobisinin ortaya çıkmasına sebep olabilirler.

 

Kilo, ten rengi gibi fiziksel farklılıklar

 

Çocuklar birbirlerine karşı oldukça acımasız olabilmekte ve çok az şeyi tolere edebilmektedirler. Eğer okuldaki arkadaşları çocuğunuza hoş olmayan lakaplarla sesleniyorlarsa, okuldaki yaşamı gerçekten katlanılamaz bir hal alabilir.

 

Diğer öğrencilerle yaşadığı sorunlar


Okulda diğer çocuklara kötü davranıp kabadayılık eden öğrenciler de, çocuğunuzun sürekli olarak kötü muamele gördüğü bir yere gitmek istememesine neden olabilir.

 

Okul korkusunun belirtileri nelerdir ?


Okula gitmek istemeyen çocuk endişeli bir şekilde okula gitmemek ve evde kalmak için anne-babayı ikna etmeye çalışır. Mide bulantısı, mide ağrısı veay hasta olduğu gibi sebeplerle okula gitmeyi reddeder. Genel işleyiş ailenin çocuğun üzerine gidip, okula gitmesi gerektiğini diretmesiyle, çocukta ağlama, titreme, baş dönmesi ve kusma gibi belirtiler ortaya çıkabilir. 

 

Okul fobisi nasıl yenilir ? 


Çocuğun, okulda sefkatli ve çocuktaki sorunları anlamakta ilgili bir öğretmen, okul fobisi riskini azaltacaktır Okulun ilk günlerinde öğretmenin iyi bir gözlem yapması, öğrencileri tanımaya çalışması ve çocuklarla tek tek ilgilenmesi önemlidir. Bu noktada çocuğunu iyi tanıyan anne-babalar da öğretmenle ilk günden iletişime geçip, fobi riskini azaltabilirler. 

 


Sorunu gidermek için çocuğun hislerini paylaşmasına olanak verecek güvenli ve huzurlu bir ortam oluşturulması ve çocuğa önemsendiğini hissettirmek gerekir. Korku / endişelerini ifade edemeyen çocuklar problemlerini bedenleri yoluyla ifade ederler. Konuşarak sorununu dile getiremeyince, başının ağrıması, ateşinin çıkması, karnının ağrıması gibi bedensel belirtilerle kendilerini ifade etmeye çalışırlar. Bu mesajlar aile ve okul tarafından iyi analiz edilmelidir. 


Sert ve otoriter bir öğretmen tutumu, çocuğun fobisinin artmasına neden olabilir.


Aileler, çocuğa mümkün olduğu kadar okul fobisini dillendirmeden, çocuğa okulda sadece derslerin olmadığını, herkesin okula gitmek durumunda olduğunu ve okulda ders dışında eğlenerek vakit geçirebileceği diğer konular (eğlenceli dersler, iyi anlaştığı arkadaşları vb.) olduğu bahsedilmelidir. Gerekirse belli bir süre okula aileden birisiyle gidip gelinebilir. 

 

Ozan YAĞCI

dogruokul.com

Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım