x

Lisede Sosyal Bilimler Alanı

Lisede Sosyal Bilimler Alanı



Lise öğrencilerinin ilk yıldan sonra kendi ilgi ve isteklerine göre bölüm seçmeleri gerekmektedir. Bunlar fen, eşit ağırlık, sosyal ve dil seçeneklerinden oluşmaktadır. Sağlık alanlarında okumak isteyenler, mühendislik veya mimarlık gibi bölümleri okumak isteyenler matematik ve fen alanını seçmelidir. İç mimarlık, psikoloji, hukuk veya öğretmenlikler genellikle eşit ağırlık alanında bulunan mesleklerdir. Yani matematik ve Türkçe alanlarından sorumlu olurlar.
 


 

Sosyal bilimler alanını seçenler ise yine hukuk, sosyal bilgiler öğretmenliği, Türk edebiyat ve dili, radyo ve televizyon gibi bölümleri seçebilmektedir. Bunu için sosyal ve Türkçe derslerinden sorumlu olurlar.

Dil okumayı tercih edenler ise okuduğu dilin öğretmeni olabilirler, ayrıca mütercim ve tercümanlık okuyabilmektedirler. Dersleri seçtikleri dil ağırlıklıdır. Bunun yanında tabi ki matematik, Türkçe, coğrafya ve tarih dersleri de görmektedirler. Lisede alan seçimi ve meslekler özetle bu şekildedir.
 


 

Sosyal Bilimler alanında ise dersler dil alanından daha fazladır. Sosyal bilimler tercih eden öğrenciler özellikle Türk ve Edebiyatı dersini görmektedir. Haftada en çok bu ders işlenmektedir. Bunun yanında gördükleri dersler şunlardır; Tarih, Coğrafya, Matematik, Dil ve Anlatım, Müzik, Beden Eğitimi, Yabancı Dil ve seçmeli yabancı dil derslerinin almak zorundalardır. Lisede bölümler bu şekilde açılır ve dersler bölümlere göre ayarlanır.
 

Bölümlere Göre Meslekler
 

10. sınıf alan seçimi sonrasında yavaş yavaş mesleğini belirleyen öğrenciler okudukları bölümlerde tercih edebilecekleri meslekleri tam anlamıyla bilmemektedir. Ayrıca sadece kendi alanında değil diğer alanlarda da şansını deneme hakkı bulunmaktadır. Alanlara göre meslekleri şu şekilde sıralayabiliriz;

Fen alanını seçen öğrenciler, mühendisliklerin hepsini, tıp, veterinerlik, diş hekimliği, eczacılık, diyetisyenlik, matematik, geometri, kimya ve biyoloji bölümlerini bunların öğretmenliklerini seçebilmektedir.

Eşit ağırlık alanını seçen öğrenciler, ilk başta tercih edilen hukuk, kamu yönetimi, uluslararası ilişkiler, iktisat, ekonomi, sınıf öğretmenliği, psikoloji, felsefe, PDR ve Bankacılık gibi birçok iş alanını eşit ağırlık okuyanlar seçebilmektedir.

Sosyal alanını seçen öğrenciler, Arkeoloji, Türkçe Öğretmenliği, Tarih, Coğrafya, Radyo ve Televizyon, Gazetecilik, Sanat Tarihi, Türk Dili ve Edebiyatı, Halkla İlişkiler bölümünü seçebilmektedir.

Kendi alanından sınava giren öğrenciler daha başarılı olmaktadır. Fakat diğer alanlardan da sınava girmeniz mümkün.

Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım