x

Bursluluk Sınavına Hazırlanan Çocuğunuza Nasıl Yardımcı Olabilirsiniz

Hepimizin çok iyi bildiği üzere sınav psikolojisinin insanın üzerinde farklı etkileri vardır. Artık neredeyse başlayacağımız her türlü eğitim ve iş seçeneği için bir sınava girmemiz gerekmektedir. Bu sınavların her birinin kendi içerisinde farklı zorlukları bulunmakla beraber, sonucunda elde etmek istediğimiz hedefler nedeniyle de psikolojik gerilimler yaşarız. Olgunluk çağlarımızda bu gerginlikler tolere edilebiliyor olsa da küçük yaş gruplarında bu sürecin izleri daha derin olabilmektedir.

 

İşte biz de bu yazımızda özel okul bursluluk sınavları için hazırlanmakta olan çocuğunuza nasıl yardımcı olabileceğinizi ve ona nasıl destek çıkabileceğinizi aktaracağız.

 

1-Onunla arkadaş olun

 

 

Öncelikle çocuğunuzun bu tip zorluklar karşısında neler hissettiğini ifade etmekte güçlükler yaşayabileceğini iyi bilmelisiniz. Bu anlamda ona hak verin ve onunla iletişim kurarak neler hissettiğini ifade etmesini sağlayın. Onunla arkadaşça temas kurduğunuzda emin olun ki neler hissettiğini ve bu sınava dair neler düşündüğünü kısa sürede size açıklayacaktır.

 

 

2-Çalışmalarında eşlik edin

 

 

Çocuğunuzun ihtiyacı olan kitap, kalem, defter ve diğer ekipmanları onun için hazırlıyor olmanız sorumluluklarınızı yerinize getirdiğiniz anlamına gelmez. Çocuğunuz hane içerisinde danışabileceği ve kimi zaman kafasını dağıtabileceği birisine ihtiyaç duyar. Bu anlamda onun çalışma programına hakim olun ve eşlik etmeniz gereken zamanlarda onunla vakit geçirin. Size sorular sormasına izin verin ve hatta ona neler yaptığını sormayı ihmal etmeyin.

 

 

3-Sınava motive edin

 

 

Ona sınavın zorluklarını ve sınavı kazanmasının zorunluluğunu düşünmesinden alıkoyun. Sınavı onun için basitleştirin ve karşısına çıkabilecek soruları gerçekten bildiği takdirde yapabileceğini kavramasını sağlayın. Ona başarılı olmak zorunluluğu koymayın ve serbest bırakın.

 

 

4-Onu dinleyin

 

 

Kendisini bu çalışma sürecinde eğer yorgun ve olumsuz hissediyorsa onu dinlemeyi seçin. Çalışmak için gösterdiği gayeye inanın ve eğer istemiyorsa onu zorlamayın. Eğer sınav stresi yaşıyorsa ve bunun üstesinden gelmekte zorlanıyorsa, sınavın ondan daha önemli olmadığını ona hatırlatın ve istediği yönde ilerlemesi için ona destek verin.

 

 

İnternette bursluluk sınavı için çok sayıda puan durumu hesaplama motorları bulunmaktadır. Çocuğunuzun sınav sonrasında tahmini doğru ve yanlışlarını bu motorlara kodlayarak hesaplama işlemini tamamlayabilirsiniz.

Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım