x

Ailelerin Çocuklarının Uygunsuz Davranışlarını Teşvik Ettiğini Gösteren 7 Örnek

Hangi Davranışlarınız Çocuğunuza Kötü Örnek Oluyor ?

 

Her çocuk bazen annesine ve babasına karşı gelebilir. Fakat, bir çocuk için kötü bir davranış istisna iken diğeri için bir alışkanlık olabilir. İkinci durum genelde ailelerin fark etmeden kendi davranışlarıyla durumu daha kötü bir hale getirmesiyle oluşur.

Bu makalede, ailelerin hangi davranışlarının çocukların uygunsuz davranmasına neden olduğunu açıklıyoruz.

 

1.Kararsızlık

Çocuğunuza o gün daha fazla şeker yiyemeyeceğini söylüyorsunuz. Çocuğunuz sinir krizi geçiriyor ve onun bir tane daha yemesine izin veriyorsunuz. Bu şekilde davranarak çocuğunuzun her sorun çıkardığında istediğini elde edeceği fikrini oluşturuyorsunuz.

 

2.Cezanın Sonrasında Yerine Getirilmeyen Sözler

Hepimiz boş tehditler savuran ailelerle karşılaşmışızdır: ‘Bunu tekrar yaparsan televizyon izlemeyi aklından bile geçirme' , ‘Böyle davranmaya devam ederse bir daha benimle maça gelemezsin’  ‘Dondurma yiyemezsin…’ vb. Ve daha sonra olayları akışına bırakarak verdikleri sözleri unuturlar. Elbette, çocuklar yapılmaması söylenen şeyleri tekrar yaparlar. Neden yapmasınlar? Çünkü hiçbir sonuca katlanmayacaklar.

 

3.Anlamsız Bahaneler

’O yorgun.’ ‘O sadece bir çocuk.’ ‘Onların karnı aç.’ Tabi ki çocuklarımızın her zaman mükemmel olmasını bekleyemeyiz, bu imkansız. Yorulabilirler veya acıkabilirler veya kötü bir ruh hali içerisinde olabilirler. Bu çoğu zaman kendi duygularını ifade etmekte güçlük çekerler, ancak bu durumlar küçük yaşlarda olur. Büyük yaşta olanlar bile inatçı olabilir. Fakat çocuklarınız için bahane yaratmak genelde bir işe yaramaz.

 

4.Tehdit Etme

Psikologlara göre zorbalık iyi bir ebeveyn olmaktan çok uzaktadır, hatta tehlikeli bile sayılabilir. Bir grup bilim insanının deneyleri, yalan söylediklerinde cezalandırılacakları söylenen çocukların yalan söylemeye daha yatkın olduğunu göstermiştir.

 

5.Bağırma

Sesinizi yükseltmeniz çocuğunuzun sizi duyacağı veya isteklerinize cevap vereceği anlamına gelmez. Cevap verse bile bu sadece kısa süreli olacaktır. Bu yöntemi suistimal ederseniz onlarla ilişkinize zarar verebilirsiniz.

 

6.Fiziksel Cezalandırma

Çeşitli araştırmalara göre, bir çocuk sürekli fiziksel cezalandırmaya maruz kalırsa, daha agresif, içine kapanık olabilir veya özgüveni azalabilir. Bu çocuklar davranışlarını değiştirmek için neye ihtiyaçları olduğunu öğrenmek yerine acıdan kaçmanın yollarını öğrenmeye çalışırlar.

 

7.Uygunsuz Davranışlara Karşı Gülümsemek ve ‘Ayyy’ Demek

Çocuğunuz bir kafede sandalyeye yaslanıp en sevdiği şarkıyı söylerken veya elleriyle yemek yemeye başladığında size büyüleyici görünebilir. Fakat etraftaki insanlar bu durumdan neredeyse hiç hoşnut olmazlar. Eğer halka açık alanlarda ve diğer insanların etrafında nasıl davranmaları gerektiğini hatırlatmazsanız çocuğunuz istediği şekilde davranmaya devam edecektir.

 

Elbette birçok şey yaşa bağlıdır. Küçük çocuklar neyin iyi veya kötü olduğunu bilmezler. Uygunsuz davranırlar ve farkında olmadan yaramazlık yaparlar. Fakat her şeyi bir sünger gibi emerler, eğer doğru ve yanlış arasındaki farkı öğrenirlerse gelecekte çok daha az sorun oluşacaktır. Fakat bir çocuğu yeniden eğitmek çok daha zordur.

Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım