x

Finlandiya Eğitim Sistemi

Finlandiya Eğitim Sistemi

 

Finlandiya eğitim sistemi, her öğretim seviyesi için dünyadaki en iyi eğitim sistemleri arasında yer alıyor. Hem mutlu bir öğrenim ile hem de kaliteli eğitim seviyesinde öğretim gören çocuklar eşit düzeyde başarıya ulaşıyorlar.

 

Finlandiya Eğitim Sisteminin Başarısı

 

Finlandiya Eğitim Sistemi

 

Fin eğitim sisteminde ilköğretim seviyesinde eğitim gören çocukların başarısındaki en büyük etmen; oyuna çok önem verilmesi ve az saat ile eğitim öğretim yapılmasıdır. Çocuklar oyunlar ile hayal güçlerini geliştiriyorlar ve bu sayede erken yaşta kişilikleri bütünsel olarak gelişiyor.

Üstelik sadece ilköğretim seviyesinde değil, lise çağlarında da oyunlara rastalayabilirsiniz. Ayrıca en az saat ile eğitim öğretim veren nadir sistemlerden.

Günde ortalama 4 saat eğitim gören çocuklar, ev ortamı gibi ortamlarda eğitim görüyorlar. Ayrıca ülkemizde de olduğu gibi birçok ülkede de bulunan sadece oturarak ders dinleme alışkanlığı Finlandiya’da yok. 

Çocuklar oturarak, ayakta ya da ara ara gezerek ders dinleyebiliyorlar. Her öğrencinin 45 dakikalık bir ders saati içerisinde 15 dakika serbest olarak istediğini yapma hakkı var.

Bu şekilde öğrencilerin daha başarılı olduğu düşünülüyor. İlköğretimde en önemli derslerden biri de etik eğitimi. Din dersi sırasında ya da dine bağlı olmayan öğrenciler için ayrı olan derslerde dahi etik eğitimi verilmekte.

 

Finlandiya’da Okula Başlama Yaşı 7

 

Finlandiya Eğitim

 

Türkiye’de eğitim öğretim yaşı günden güne erken yaşlara çekilmeye çalışılsa da Finlandiya’da zorunlu okula başlama yaşı en erken 7 yaş. Ayrıca ilköğretime giden öğrenciler diğer seviyelerle kıyaslandığında çok daha kısa okula gidiyorlar.

 

Finlandiya’da Not Sistemi

 

Fin eğitim sisteminde öğrencilere, anne babalara ve öğretmenlere oldukça güven duyuyorlar. İlköğretim süresince ya da diğer bir deyişle öğrenciler ilk 6 yılda hiç sınava girmiyorlar.

Sınavların ya da testlerin olmadığı bir sistem ile öğrenciler çok daha hızlı başarıya ulaşıyorlar. Öğrenciler 16 yaşında ülke çapında yapılan bir sınav ile not almaya başlıyorlar.

 

Finli Öğrencilerin Yeme Alışkanlıkları

 

Finlandiya Eğitim Sistemi Nedir

 

Finlandiya, eğitim öğretim haricinde öğrencilerin yeme alışkanlıklarının da başarıya bağlı olduğunu düşünüyor ve kantin ya da yemekhaneleri buna göre planlıyor. Kantinlerde her yiyecek bulunmuyor.

Sadece süt ve su içecekleri ile meyve bulunuyor. Hatta birçok okulda kantin dahi bulunmamakta. Sadece su içilebilmesi için koridorlarda su içme yerleri bulunuyor. Yemekhanelerde ise sağlıklı yiyecekler ve içecekler yer alıyor. Tüm öğrenciler istedikleri yemekleri seçiyorlar ve dayatma usulü burada yaygın değil. Eşitliğe inanan Finlandiya sistemi öğrenci ve öğretmenlere aynı alanda yeme alışkanlığı sunuyor.

 

Finlandiya Eğitim Sisteminde Önemli Noktalar

 

Zanaat derslerine oldukça önem veren Finlandiya; her beceriye özel dersler uyguluyor. Ayrıca servis sisteminin bulunmadığı ülkede tüm öğrenciler bisiklet ya da yürüyerek okula geliyorlar.

Böylece erken yaşlarda çocuklara sorumluluk yükleniyor. Bu sorumluluk sayesinde okullarda bahçe duvarı da bulunmamakta. Her öğrenci sınırını biliyor ve buna göre yaşamını düzenliyor.

Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım