x

Waldorf Eğitim Sistemi

Waldorf Eğitim Sistemi Nedir?

 

Bir çocuğun bütün eğitim hayatındaki yürüyüş şeklini belirleyecek olan ilk eğitim yuvası anaokuludur. Bu nedenle öğrencinin anaokulunda aldığı eğitimin şekli, eğitim ortamı, öğretmenin ilgi ve tavrı oldukça önemlidir. Bu yönden çocukların daha iyi eğitilebilmesi, bilgiye ve araştırmaya açık olması için çok sayıda yöntem geliştirilmiştir. Bu yöntemlerden birisi de Waldorf Eğitim Sistemi olarak bilinmektedir. Çocukların zihinsel ve fiziksel gelişimleri için büyük öneme sahip olan Waldorf Eğitim Sistemi ile çocuklar sanatsal bir eğitime tabii tutulmaktadır.

 

Waldorf Eğitim Programı

 

Waldorf Eğitim Sistemi

 

Temel olarak waldorf eğitim programı bir dizi uygulama ile bütünleşik bir yaklaşımı ortaya koymaktadır. Sınıf ortamı ve bu ortamda bulunan tüm nesne ve unsurlar, öğretmenin öğrenciler ile olan ilişkisindeki tüm faktörler ve ailenin rolü bu yaklaşımda büyük öneme sahiptir. Türkiye’de son yıllarda popülerlik kazanan waldorf eğitim yaklaşımı üç kategoride ele alınabilir;

 

Waldorf Eğitim Sistemi - Sınıf

 

Sınıf ortamı çocuğun eğitimini aldığı yeni bir dünyadır. Küçük yaş grupları yeni ortamlarda keşfetmeyi, incelemeyi ve değerlendirmeyi önemserler. Bu nedenle ortamdaki tüm nesneler, ortamdaki renkler, ışık ve ses oldukça önemlidir. Sınıf ortamında genel olarak yumuşak ve gözü yormayan renkler kullanılmalı, nesneler estetik açıdan bir düzen arz etmeli, sivri uçlu nesnelerden kaçınılmalı, doğal malzemelerden üretilmiş materyaller kullanılmalıdır. Waldorf yaklaşımına göre düzenlenmiş sınıflar temel olarak çocuğun evinin bir başka odası gibi görünür. Daha hayalci ve rahat bir ortam olarak Waldorf sınıflarında öğrenciler kendilerini ve çevresindekileri keşfederler.

 

Waldorf Eğitim Sistemi - Öğretmen

 

Waldorf Eğitim Sistemi - Öğretmen

 

Waldorf yaklaşımında bir öğretmen, tüm öğrencileri ayrı bir birey olarak değerlendirir. Bu kapsamda sınıf nüfusunun çok fazla olmaması beklenir. Hiçbir eğitim sürecini aceleye getirmeden gerekirse pekiştirerek ve farklı uygulamalarla çocuklara kazandırma çabası söz konusudur. Öğretmenin bu yaklaşımda en az öğrenciler kadar hevesli ve istekli olması çok önemlidir zira çocuklar bu enerjiyi sezinlemek konusunda hiç güçlük çekmezler.

 

Waldorf Eğitim Sistemi - Aile

 

Üçüncü bir ayak olarak waldorf eğitim sistemi parçası olan ailenin rolü de öğretmen ile tamamen uyum içerisinde ve sinerji içerisinde olmalıdır. Aile, öğretmenin paylaştığı bilgiler ışığında çocuğa eğitimi vermeyi sürdürmelidir.

 

Waldorf Eğitim Sistemi - Aile

 

Waldorf Eğitim Sistemi

 

Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım