x

Üniversite Ek Kontenjan Başvuruları Nasıl Yapılır?

Üniversite Ek Kontenjan Başvuruları

 

Üniversitede sınavında herhangi bir bölüme yerleşemeyen adayların imdadına ek kontenjan başvuruları koşuyor. İlk tercih dönemlerinde herhangi bir yükseköğretim kurumuna yerleşemeyen üniversite adayları, ek kontenjan başvurusu yaparak herhangi bir yükseköğretim kurumunda bir bölüme yerleşebiliyor. Üniversite sınavından sonra, birinci tercih dönemi sonuçları açıklanınca ek kontenjan dönemi başlayacaktır. Bu tarihi geçirdiğiniz takdirde, üniversite hayaliniz bir sonraki sınav dönemine kalacaktır. Bu nedenle ek kontenjan tarihlerinin takip edilmesi, kaçırılmaması gerekir. 

 

Üniversite Ek Kontenjan Başvuruları

 

Üniversite sınavının birinci tercih döneminden sonra, yapılan tercihlere göre üniversitelere yerleştirilen adayların dışında, üniversitelerde kalan boş kontenjanları üniversiteler Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’ne bildirirler. Belirlenen boş kontenjanlara yine Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından merkezi sınav sistemi ile yerleştirme yapılmaktadır.

 

Yerleştirme Puanına Dikkat Edilmeli

 

Yerleştirme Puanına Dikkat Edilmeli

 

Herhangi bir yükseköğretim programına ek kontenjanlardan yerleştirilmek istenen üniversite adayları için yerleştirme puanı birinci tercih dönemine göre belirlenir. Açık olan kontenjana yerleştirilecek olan adayların puanları, genel tercihlerde yerleştirilen adayların puan sıralamasına göre en düşük olan puanı alan adayın puanı, taban puanı olarak belirlenerek hesaplanır. Bu kriter dikkate alınarak tercih yapan adayların ek yerleştirme ile üniversitelere yerleştirilme işlemleri ek kontenjan döneminde yapılmaktadır.

 

Ek tercih dönemi için başvuruda bulunacak adayların, tercih ücretini yatırması gerekmektedir. Tercih ücretini yatırdıktan sonra, yine Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin resmi web sitesinden ek yerleştirme başvurusu yapılabilinecektir. Ancak, ek tercih döneminde dikkat edilmesi gereken hususlardan biri de ek kontenjan için başvurduğunuz yıl içinde yapılan ÖSYS merkezli sınava girilmiş olması gerekmektedir. Önceki yıllarda sınava girilmiş olunsa bile geçerli olmayacaktır.

 

 

Belirlenen tarih aralıklarında Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’in resmi web sitesi üzerinden tercihler, yine üniversite sınavının birinci dönem tercihleri gibi yapılabilir. Ek yerleştirme kılavuzu üzerinden yapılan tercihler 24’ü geçmemelidir. Ek yerleştirme ile herhangi bir yükseköğretim kurumuna yerleştirilmek isteyen adaylar arasında, özel yetenek sınavı ile bir yükseköğretim kurumuna yerleştirilen adaylar da başvurabilmektedir.

Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım