x

Türkçe-Matematik Alanını Seçen Öğrenciler Hangi Dersleri Görüyor?

TM'yi Seçen Öğrenciler Hangi Dersleri Görüyor ?

 

Türkiye’de üniversite okumak için ülke genelinde uygulanan sınavlara katılmak zorunludur. YGS (Yükseköğretime Geçiş Sınavı) ve LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı) olarak iki aşamalı sınavlar üniversitede okumak istenilen bölüme göre dallara ayrılır. Bunlar M-F (Matematik-Fen),T-M(Türkçe-Matematik),T-S (Türkçe- Sosyal) ve Dil olarak branşlaşmaktadır. Liselerde veya etüt merkezlerinde seçtiğiniz dala ağırlıklı olarak dersler işlenmektedir.

 

Türkçe-Matematik Öğrencilerin Ağırlıklı Olarak Tercih Ettikleri Meslekler

 

 

T-M öğrencileri bir nevi sözel olarak adlandırılan öğrencilerin üniversite ideallerinde çeşitli bölümler yer almaktadır. Yaygın olarak işletme ve hukuk tercih edilir. Bu bölümler de de katsayının büyük önemi vardır. Derslerin katsayılarına göre sırasıyla ağırlıklı olarak Edebiyat, Dil Bilgisi, Coğrafya-1, Matematik, Geometri branşları yer almaktadır.

 

 

Türkçe-Matematik Dersleri

 

Edebiyatı çalışma tekniklerinden olan yazma, söyleme, tekerleme ve kodlama dörtlüsü en çok yazar, şair ve yapıt öğrenme üçlüsüne katkıda bulunmaktadır. T-M öğrencilerine en çok yardımcı olacak bu Edebiyat dersi; genellikle öğrencilerin kendi azim, teknik ve ezberleme yöntemlerine bağlıdır. Edebiyat testinde kullanılan eleme yöntemi ile çoğu adayı arkasında bırakarak öğrencilerin hedeflerine ulaşmasına hız kazandırır. Bu şık eleme yöntemi şöyle ilerlenir: Şıklardan iki sanatçının veya üç sanatçının yapıtları ve içinde bulunduğu akımlar bilinirse soruda anlatılanları bilgilere göre eşleştirebilir veya eleyebilirsiniz. Bu sayede geriye kalan iki veya üç sanatçıda küçük bilgilere sahipseniz soruda yol katedebilirsiniz.

 

 

Dil bilgisi olarak adlandırılan ders edebiyat testinin içinde bulunup yarısı temel dil bilgisi içermektedir. Hatta bu temel dil bilgisi YGS'de karşılaşılan soru tiplerinden zorluk derecesinden oluşmaktadır. Bundan dolayı bu derse çalışırken genellikle soru tipleri üzerinden gidilmesi gereklidir. Tabiki de Bunun yapılabilmesi için temel bilgilerin bilinmesi gereklidir. Edebiyata kıyasla hemen hemen %70'lik dilimin yapabileceği sorular bulunmaktadır. Bu kısımdan diğer adaylara büyük bir fark yaratmak çok olası değildir.

 

Coğrafya dersinde ise genellikle Türkiye ve Dünya haritaları üzerinde çalışılması önerilir. Öğrenci haritanın üzerine gerekli bilgileri yazarken ülkelerini, şehirlerini ve bölgelerini öğrenirler. Sözel dalını seçen öğrencilerin genellikle kullandığı tekniklerden biri olan okuma tekniği en çok coğrafya da etki etmektedir. Çünkü Coğrafya dersi günümüzle daha çok alakalı olduğu için edebiyat kadar ezber gerektirmeyip okuma ve tekrarlarla halledilebilecek bir daldır.

 

Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım