x

TEOG Yerine Düşünülen 3 Alternatif Sistem

Liseye Giriş İçin TEOG Yerine Düşünülen Alternatif Sistemler

 

TEOG kalktıktan sonra, herkes TEOG yerine gelecek Lise tercih ve yerleştirme sisteminin ne olacağını merak ediyor. MEB Müşteşarı Yusuf Tekin, TEOG yerine düşünülen alternatif sistemlerle ilgili bir açıklama yaptı. 

 

Tekin yaptığı açıklamada, TEOG yerine gelecek yeni sistemin temelini şu şekilde tanımladı : "Liseye geçişte herhangi bir merkezi sınav olmadan, çocukların yetenek ve ilgi alanlarına göre yerleştirilmesini hedefliyoruz". Bu tanımın paralelinde Bakanlar Kuruluna sunulması beklenen 3 alternatif aşağıdaki şekilde netleşti. TEOG yerine gelecek liseye giriş sistemi bu 3 alternatiften biri ve birkaçı şeklinde gerçekleşebilir.

 

1. Liseye Giriş Sistemi ; Adrese Dayalı Kayıt, Liseye Yerleştirme

Bu alternatifte uzmanlar, her bölgede aynı kalitede lise olmamasından dolayı fırsat eşitsizliği oluşabileceğini ve şu ankine benzer şekilde velilerin ikametgah değiştirerek çocuklarını istedikleri bölgedeki okullara yerleştirmek isteyeceklerini belirtiyorlar. 

 

2. Liseye Giriş Sistemi ; Her Lisenin Kendi Giriş Sınavını Yapması

Burada da en büyük sorun, taşradaki öğrencilerin büyük şehirlerdeki iyi liselerin giriş sınavlarına nasıl başvuracakları? Her okulun giriş sınavının tarihinin de farklı olabileceği düşünülürse, öğrenciler tek TEOG sınavı yerine 3-5 farklı sınava girmek zorunda kalacaklar. Taşradan gelecek öğrenciler ve ailleri için de maddi manevi zorluklar bulunuyor.

 

3. Liseye Giriş Sistemi ; Ortaokul Not Ortalamasında Göre Liseye Yerleştirme

Özellikle özel okullardan okuyan öğrencilerin not ortalamalarının, devlet okullarında okuyan öğrencilere göre daha yüksek (şişik) olduğu biliniyor. Bu da fırsat eşitsizliği getirecek bir konu.

 

Her 3 alternatifin tartışılabilecek olumlu ve olumsuz yanları bulunmakla beraber, maalesef bakanlar kurulunun kararını beklemekten başka bir çaremiz bulunmuyor. 

Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım