x

TEOG Hakkında Ebeveynlerin Bilmesi Gerekenler

TEOG Hakkında Ebeveynlerin Bilmesi Gerekenler

 

Hayatımızın her alanında; iyi bir lise için, iyi bir üniversite için ve hatta iyi bir iş için bile sınavlara giriyoruz. Bizde bu yazımızda size değişen ortaöğretime geçiş sınavı hakkında bilgi vereceğiz. Öncelikle TEOG nedir? Ortaöğretime geçiş için yapılan Seviye Belirleme Sınavın (SBS) yeni adı TEOG. Yani, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sınavı. Daha ayrıntılı incelersek; TEOG, 8. sınıflara yapılan bir sınav. 8. sınıflar temel olarak gördükleri 6 dersten merkezi olan bir sınava giriyorlar. Bu temel 6 ders:

 

  • Matematik
  • Türkçe
  • Fen Bilimleri
  • Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi
  • Yabancı Dil
  • T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük

 

Teog Sınavı

 

Sınav, öğrencilere yazılı mantığıyla yaklaşıyor. 3 yazılısı olan bir dersin 2. yazılısı, 2 yazılısı olan bir dersin 1. yazılısı merkezi sınav sisteminde ortak olarak yapılıyor. Yani öğrenciler 1. dönem 6, 2. dönem de 6 sınava girerek yılda toplam 12 sınava girmiş oluyorlar. Her sınav için 20 soru soruluyor. Soruların çoktan seçmeli olması ve yanlışların doğruyu götürmemesi öğrenciler için avantaj sağlıyor. Sınavlar hafta içi iki günde yapılıyor. 1. sınav Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi. 2. sınav Fen Bilimleri, Yabancı Dil ve T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük. TEOG ne zaman yapılacak diye soracak olursanız 2017-2018 Eğitim Öğretim yılında 1. sınav 28-29 Kasım 2017, 2. sınav 25-26 Nisan 2018 tarihinde yapılacaktır.

 

TEOG Sınavı Neden Önemli?

 

Ortaöğretime geçecek olan öğrencilerin dikkat etmesi gereken tek sınıf 8. sınıf olmuyor bu sistemde. 6, 7, ve 8. sınıf Yıl Sonu Başarı Puanlarının da TEOG sınavına etkisi var. YBP, öğrencinin üç sene boyunca aldığı derslerin haftalık ders saatiyle çarpılıp toplanmasıyla ve haftalık ders saatinin toplama bölünmesiyle elde edilen bir puandır. Puanlama 100 üzerinden yapılmaktadır ve YBP de Yerleştirmeye Esas Puana (YEP) etki etmektedir. İşte TEOG sınavının önemi burada anlaşılmaktadır. Yerleştirmeye Esas Puanı açıklayacak olursak; yapılan merkezi sınavların yüzde 70'i ile YBP ortalamasının yüzde 30'unun toplanması ile elde edilen bir puandır. Bu yüzden öğrenciler TEOG sınavını ne kadar yüksek tutarlarsa puanları o kadar yüksek olacaktır.

Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım