x

Temel lise 200 bin özel okul 6 milyon

Anayasa Mahkemesi’nin dershanelerle ilgili kararının ardından Milli Eğitim Bakanlığı’nın hazırladığı yol haritası, yeni tartışmaları da beraberinde getirdi. Özel okul sahipleri, temel liselerin haksız rekabete yol açacağını belirterek “Bu gidişle birkaç yıl içinde bazı özel okullar kapısına kilit vurur” dedi. Bunun nedeni ise temel lise ve özel okulların hem sahiplerine hem de velilere maliyeti. Temel lise açmak için en az 200 bin lira gerekirken, özel okul açmak isteyen birinin ortalama 6 milyon lirayı gözden çıkarması gerekiyor. Oysa özel lise eğitim ücreti ortalama 16 bin lirayı bulurken, temel liselerin ücreti 6-7 bin liradan başlıyor.

Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Eşbaşkanı Cem Gülan, bu durumun birkaç yıl içinde bazı özel okulların kapısına kilit vurmasına neden olacağını savunurken, Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) Başkanı İbrahim Taşel’e göre, temel liseler özel okullara zarar vermez.

http://img.hurriyet.com.tr/_np/4743/30784743.jpg

Okuldan başka her şeye benziyorlar
Cem Gülan (Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Eşbaşkanı): Temel liselere büyük tavizler veriliyor. Teşviklerden yararlanacak, düşük standartlı binalarda hizmet verebilecek, ikili öğretim yapabilecekler. Temel liseler okuldan başka her şeye benziyor. Yeni açılan özel okullara karşı dönüşen, devletten teşvik alan, bina standartları daha az gelişmiş kurumlar haksız rekabete neden olur. Bazı özel okullar kapanma noktasına gelir. Beklentimiz, özel okullara da desteklerin verilmesi.

Endişeler yersiz standartları farklı
İbrahim Taşel (TÖDER Başkanı): Temel liselerin özel okullara olumlu ve olumsuz etkileri konusunda süreç boyunca tartışmalar yapıldı. Sonuçta temel liselerin özel okullara zarar vermediği görüldü. Çünkü bizi daha çok devlet okullarında okuyanlar tercih ediyor. Dershanelerin kapanmasıyla özel okullar  olumlu etkilendi ve kayıtlarını arttırma fırsatı da buldu. Özel okulun temel liseler nedeniyle kapanması yönünde bir endişe yersiz. Çünkü bu kurumların standartları farklı.

http://img.hurriyet.com.tr/_np/4806/30784806.jpg

 

Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım