x

Sosyolog

Sosyoloji bölümü nedir ? Mesleki özellikler nelerdir ? Hangi üniversitelerde Sosyoloji  bölümü vardır ? Mezun olunca iş olanakları nelerdir ? 

 

Sosyolog

 

TANIM

 

Sosyolog, insan toplulukları ile yakinen ilgilenen işlevleri,birbirleri ile ilişkileri,gelişmesi ,toplumsal kurumları, ilişkileri düzenleyen kuralları,sorunlar ve çözümler noktasında araştırma yapan ve yaptığı araştırmaları yorumlayan ve öneri getirebilen meslek dalıdır.

 

GÖREVLER

 

Araştırma yaparak elde ettiği tarihsel bilgileri inceler ve gözlem yöntemini kullanarak toplulukların yaşayış tarzını,kökenini,gelişimini ve ilişkilerini inceler; çevre, sosyal gelenek, hakli din gibi konular üzerine bilgi toplaması yapar. Topladıkları bilgiler çerçevesinde sorunlara, bilimsel yöntemlerle sonuç getirir. Bu sonuçların yetkili makamlara ulaşmasında aktif görev alır.

 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

 

Sosyolog olmak için, başkaları ile iyi iletişim kurmak, toplumsal olaylara meraklı ve araştırmacı olabilmesi, ve sözel akıl yürütme yeteneğine sahip kişiler olması gerekmektedir.

 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

 

Sosyologlar gözlemlerini sahada,elde ettikleri bilgilerin değerlendirilmesi ve incelenmesini ise büroda yaparlar. İnsanlarla sürekli etkileşim halindedirler.

 

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

 

Mesleğin Eğitimi; aşağıda belirtilen üniversitelerin Edebiyat ve Fen-Edebiyat Fakültelerinin Sosyoloji Bölümlerinde verilmektedir.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi-Fen Edebiyat Fakültesi

Adıyaman Üniversitesi-Fen Edebiyat Fakültesi

Aydın Menderes Fen-Edebiyat Fakültesi

Afyon Kocatepe Üni. Fen-Edebiyat Fakültesi

Akdeniz Üniversitesi-Fen Edebiyat Fakültesi

Anadolu Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi

Ankara Üniversitesi, Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi,

Atatürk Üni. (Erzurum) Fen-Edebiyat Fakültesi

Bahçeşehir Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi

Balıkesir Üni. Fen-Edebiyat Fakültesi

Boğaziçi Üni (İstanbul) Fen-Edebiyat Fakültesi

Cumhuriyet Üni (Sivas) Fen-Edebiyat Fakültesi

Çanakkale 18 Mart Üni. Fen-Edebiyat Fakültesi

Dicle Üni. (Diyarbakır) Fen-Edebiyat Fakültesi

Dumlupınar Üni. (Kütahya) Fen-Edebiyat Fakültesi

Ege Üni. (İzmir) Edebiyat Fakültesi

Fatih Üni. (İstanbul) Fen-Edebiyat Fakültesi

Fırat Üni. (Elazığ) Fen-Edebiyat Fakültesi

Galatasaray Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi

Gaziantep Üni. Fen-Edebiyat Fakültesi

Hacettepe Üni. (Ankara) Edebiyat Fakültesi

İnönü Üni. (Malatya) Fen-Edebiyat Fakültesi

İstanbul Bilgi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi

İstanbul Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi

Maltepe Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi

Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi

Mersin Üni. Edebiyat Fakültesi

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi

Muğla Üni. Fen-Edebiyat Fakültesi

Orta Doğu Teknik Üni. Fen-Edebiyat Fakültesi

Kırıkkale Üni. Fen-Edebiyat Fakültesi

Koç Üni. Fen-Edebiyat Fakültesi

Pamukkale Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi

Sakarya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi

Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi

Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi

Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi

Yeditepe Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi

Yüzüncü yıl Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi

 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

 

Sosyologlar, Devlet Planlama Teşkilatı, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Tarım Bakanlığı, Köy İşleri Bakanlığı, Orman Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı gibi kamu kuruluşları ile özel sektör kurum ve kuruluşlarında çalışmaktadırlar. Sosyolog bayan sayısı erkeğe göre daha fazladır. Özellikle, sosyolog olarak iş bulma olanakları oldukça sınırlıdır. Sosyologlar, işşizlik durumunda edindikleri bilgiler çerçevesinde halkla ilişkiler ve tanıtım alanında da çalışabilirler. Ayrıca insan kaynakları faaliyetleri ile de ilgilenirler. Ülkemizde, sosyal bilimler alanında daha çok, gelişmiş ülkelerin bulgularından yararlanma yoluna gidilmiş, ülkemiz için, çok sınırlı düzeydeki araştırma ve çalışmalarla yetinilmiştir. Fakat, Türkiye gibi çok hızlı bir toplumsal değişme ve gelişme sürecinde bulunan bir ülkede, toplum planlaması ve yapılan hizmetlerin sonuçlarının izlenmesi için, sosyologların çalışmalarına gereksinim olduğu anlaşılmıştır. Bu gereksinim çerçevesinde, çok yönlü mesleki gelişmelerin söz konusu olacağı ve ayrıca, verilerin istatistiksel olarak düzenlenmesinde bilgisayar kullanımının yaygınlaşacağı düşünülmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı ve Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) işbirliği ile açılan/ açılacak olan Ortaöğretim alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans ya da Pedagojik Formasyon Programını başarı ile tamamlayan sosyoloji mezunları Felsefe, Öğretmenlik meslek Bilgisi Dersleri alanlarında öğretmenlik yapabilirler.

 

EĞİTİM SONRASI

 

Fen-Edebiyat ve Edebiyat Fakülteleri Sosyoloji Bölümü mezunları işe ilk başladıklarında, kamu sektörüne ait kurum ve kuruluşlarda çalışmaları halinde, asgari ücretin yaklaşık iki katı, özel sektör kurum ve kuruluşlarında ise asgari ücretin yaklaşık üç katı ücreti alabilmektedirler.

 

MESLEKTE İLERLEME

 

Lisans eğitiminden sonra alanlarında mastır (yüksek lisans) ve doktora eğitimi alarak akademik kariyer yapabilirler, yüksek öğretim kurumlarında araştırma görevlisi, doçent, profesör olarak görev yapabilirler. Sosyologlar, Genel Sosyoloji, Kurumlar Sosyolojisi, Uygulamalı Sosyoloji veya Sosyometri alanlarından birinde çalışmalarına ağırlık verebilirler. Aile, suçluluk, nüfus bilimi, endüstri ve tarım sorunları, köy-kent yerleşimi, sosyal ekoloji, siyaset ve hukuk sosyolojisi gibi konularda uzmanlaşabilirler. Çalıştıkları kurum ve kuruluşlarda, uzman, danışman ve araştırmacı kadrolarında veya yönetici kademelerinde yer alabilirler.

Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım