x

Sınav Döneminde Çocuğunuza Nasıl Davranmalısınız?

Sınav Döneminde Çocuğunuza Nasıl Davranmalısınız?

 

Öğrenci okutan aileler için sınav dönemleri bazen kabusa dönüşebilmektedir. Sınav dönemlerinde nasıl davranacaklarını bilemeyen ebeveynler, öğrencilere yanlış teşvikler de bulunabilir veya öğrencinin inancını kırabilirler. Unutulmamalıdır ki öğrenciye doğru motivasyonu sağladığınız da başarı ve öğrencinin başarıya inancı kaçınılmaz olmaktadır. Bunun için davranış bilimi dersleri almak gerekmediği gibi ufak bir araştırma ile ebeveynler olarak öğrencinin psikolojisini anlayabilirsiniz.

 

Sınav Stresi ile Nasıl Başa Çıkılabilir?

 

Eğitim-öğretim hayatına başladığınız andan itibaren birçok sınava tabi tutulur ve değerlendirilmeye alınırsınız. Bu değerlendirme metotları o kadar fazladır ki bazen bu durumdan kaçmak, bu değerlendirmeyi yaşamamak veya değerlendirme sonucu ne olursa olsun bitmesini isteyebilirsiniz. Aileniz de bu konuda sizin halinizden anlayamıyor ise başarısızlık kaçınılmaz olabilmektedir. Bu başarısızlık durumunu, hazırlayacağınız zamanınızı etkin kullanım metotları ile pratikler yaparak ve en önemli kriterlerden biri olan ailenize de kendi düşüncelerinizi paylaşarak, başarıya dönüştürebilirsiniz. Aileniz de sizin durumunuzu anlayacağı için sizlere gereken sınav döneminde psikolojik destek sağlanarak sınav stresini azaltabilirsiniz.

 

Çekingen (İçe Kapanık) Öğrencilerin Sınav Stresini Anlamak

 

Kendini açamayan(çekingen) yapılı öğrenciler ise ailelerine kendilerini ifade etmekte güçlük çekmektedir. İçe kapanık öğrenciler genellikle evin kendilerine ayrılan odasında yaşayarak dış dünyada sosyalleşen insanlardan uzak durarak vakitlerini yalnız geçirmektedirler. Düşünce yapıları geniş olan bu öğrencilerin aktiviteye karşı hareketlenme hızları da aynı oranda düşüktür. Bu tip öğrencilerin dünyasına girmek aileler için de bir hayli zor olabilmektedir.

 

İçe kapanık öğrencilerin, kendilerini ifade edemediği için sınav dönemlerin de neler hissettiklerini bilemeyen aileler, bu durumdan yakınmaktadırlar. İçe kapanık öğrencilerin sınav stresini anlamak için onları konuşmaya ikna etmeli ve tanımaya çalışmalısınız.

 

Tüm ilgi duyulabilecek konuları seçerek, çocuklarınızı bu konular da konuşturmaya çalışmalısınız. Sizin fazla konuşmamanız, onların da kendilerini ifade edecek konuşmaları gerekmektedir. İlk uyguladığınız yöntemler genelde yüksek başarılar ile gerçekleşmeyebilir, fakat zamanla meyvesini kazanacaksınız demektir. Zaman içerisinde çocuğunuzu daha yakından tanıdığınızda, sınav dönemlerinde de neler hissedebileceklerini anlayabilir hale geleceksiniz ve ona göre davranışlarınızı değiştirebileceksiniz. Öğretmenler ile işbirliği içerisinde çocuğunuzun aktivitelere katılmasını sağlayabilirsiniz.

Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım