x

Rakamlarla Türkiye'deki Özel Okullar

Türkiye'deki Özel Okulları

 

Sizler için ilköğretim okullarıyla ilgili bir infografik hazırladık. Bu infografikte aslında birçok data var ama öncelikle Türkiye'deki ilkokul sayısı, ilkokula giden öğrenci sayısı, ilkokul öğretmeni sayısı, derslik sayısı gibi bilgileri araştırdık ve daha anlaşılır olsun diye bir infografik hazırladık. Amacımız Türkiye'deki ilköğretim kurumlarının bir rakamsal bir fotoğrafını çekmekti. 

 

Özel Okullar
 

Öncelikle Türkiye'de toplam 29,169 tane ilköğretim kurumu var. Bu kurumların 28,177 tanesi devlet, 992 tanesi ise özel ilköğretim okulu. Bu rakamlardan da anlaşılacağı gibi, ilköğretimde %96,6'lık bir devlet okulu istatistiği var. Yani ilköğretim seviyesinde, eğitim sadece %3,4 oranında özellleşebilmiş. Bu oran, dünya ortalamarına ve OECD ülkelerinin özel okullaşma oranlarına bakıldığında epey geride kalıyor. 

 

Türkiye'deki özel okullar - İnfografik

 

OECD ülkeleri ve Unesco'dan derlenen bilgiler ışığında toplam 30 ülkede yapılan araştırmaların sonucu, OECD ülkelerinin ortalama civarında ilköğretimde özelleştiği manasına geliyor. 

 

Ancak arada ilginç bazı rakamlar da var. Şöyle ki, mesela gelişmiş sosyo-ekonomik ve eğitim altyapısıyla Norveç'in ilköğretimde özelleşme oranı %1.8'de kalmış. Ancak özellikle lise/kolej seviyesinde %9.9 oranında özelleşmişler. Bu da aslında iyi bir eğitim için tek çözümün okullarda özelleşme değil, iyi bir devlet eğitiminin de bir çözüm olduğunu gösteriyor. Tabii bunun için, devlet okullarındaki eğitim kalitesinin, özel okul seviyesine çıkması manasına geliyor ki, uzun vadede eğitim eşitliği sağlamak açısından amaç bu olmalı.  

 

Okullardaki Öğrenci Sayıları

 

2012-2013 eğitim yılı itibariyle toplam 5,593,910 ilkokul öğrencisi var. Bunların sadece 167,381 tanesi özel okullarda okuyor. 992 özel ilköğretim okulu var demiştik. Tahmin edebileceğiniz gibi, istanbul'daki özel okullar, 992 okulun %28'ini teşkil ediyor. İstanbul'da 279 tane özel ilkokul var. İstanbul'u 97 özel okul ile Ankara izliyor. Ankara'dan sonra ise 59 özel ilkokul ile İzmir geliyor. 

 

Bu üç büyük şehirden sonra gelen şehir bizi birazcık şaşırttı çünkü İstanbul, Ankara, İzmir'den sonra Adana, Bursa veya İzmit gibi şehirleri beklerken, karşımıza 45 özel ilkokul ile 4. şehir olarak Antalya çıktı. Antalya'yı, 35 okulla Mersin, 33 okulla İzmit, 32 okulla Bursa ve 28 okulla Konya takip ediyor. 

 

Elimizde öğrenci sayıları, öğretmen ve derslik sayıları olunca, şehir bazında "öğrenci başına düşen öğretmen" ve "ortalama sınıf mevcudu" hesaplamaları yaptık.

 

Öğrenci başına düşen öğretmen sayısını hesaplarken, o şehirdeki toplam öğrenci sayısını, toplam öğretmen sayısına böldük. Ortalama sınıf mevcudunu ise, o şehirdeki toplam öğrenci sayısını, toplam derslik sayısına bölerek bulduk. 

 

Aslında bu rakamlar okul bazında hesaplandığında daha manalı oluyor ancak amacımız bu istatistikleri okuldan bağımsız, şehir bazında bulabilmekti. En azından İstanbul, Ankara ve İzmir şehirlerini bu başlıklar için karşılaştırabildik. "Öğrenci başına düşen öğretmen" ve "ortalama sınıf mevcudu" istatistiklerinde, İzmir sıralamada birinci geldi. 

 

Amacımız özel ilköğretim okullarıyla ilgili daha önce ortaya çıkartılmamış bazı istatistikleri, grafiklerle ortaya çıkartmaktı. Umarız bu görsel çalışmayı beğenmişsinizdir.

 

Sevdiyseniz, infografiğimizi paylaşabilirsiniz :) 

 

Ozan YAĞCI

 

Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım