x

Özel Okullar Ayrı Sınav İstiyor

Özel Okullar Ayrı Sınav İstiyor

 

Özel Okullar Deneği Başkanı Cem Gülan, özel okulların kendi sınavlarını yapmak istediklerini belirterek liselere geçiş sınavı olan TEOG’dan ayrılmak için Milli Eğitim Bakanlığı’na başvuruda bulunacaklarını açıkladı. Gülan, özel okulların kendi öğrencilerini kendileri seçmek istediklerini ifade ederek yeni sınavda çoktan seçmeli sorular yerine öğrencilerin gelişimini daha iyi ölçececeğini düşündükleri açık uçlu sorular sormak istediklerini söyledi. Gülan şunları söyledi; “Burada devleti suçlamıyorum, devlet bu sınavı 1 milyon 200 bin öğrenciye yaptığı için çok sert olmak zorunda. Yani metinleri uzatmak ve daha ezbere dayalı sorular sormak zorunda. Çoktan seçmeli sorular soruyorlar. Biz ise öğrencilerin daha fazla analiz sentez yapabileceği sorular sormak istiyoruz. Az sayıda öğrenciyle bunu yapmak mümkün.”

 

Özel Okulların Planlamasında Sorun Var

 

Özel okulların kendi sınavlarını yapamamalarının planlamada da kendilerine sorun çıkardığını belirten Gülan, “Kendi sınavınızı yaptığınız zaman doğrudan size gelmek isteyen veliye ve öğrenciye ulaşmış olursunuz. Şu anda devletin yaptığı sınavda bu öğrencilerin kaç tanesi bize gelmek istiyor bunu görmemiz ve buna göre bir perspektif geliştirmemiz mümkün değil. Halbuki biz Ocak ayında bize gelecek öğrencilerin başvurularını toplasak bize gelmek isteyen öğrenci potansiyelini görür hesabımızı kitabımızı ona göre yaparız” dedi. Sınav sonrasında özel okula gelmek isteyen öğrencilerin bilgilerinin ve puanlarının kendileriyle paylaşılmasında sorun yaşandığını anlatan Gülan, MEB’in kendileriyle öğrenci listesini paylaşmaması halinde puanları e-okul sistemi üzerinden tek tek almak ya da kendileri hesaplamak zorunda kalacaklarını belirterek bakanlıktan kendilerine yardımcı olmalarını da istedi.

 

Özel okullar MEB’in yapacağı Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) ile öğrenci alıyor. TEOG’da devlet okullarına girmek isteyen öğrencilerin İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük,Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden aldıkları notlar hesaplanıyor. Özel okullar için ise Türkçe, Matematik ile Fen ve Teknoloji derslerinin puanları dikkate alınıyor.

 

Taraf

Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım