x

Özel Okula Gidecek Öğrenciye Devletten Teşvik

Özel Okula Gidecek Öğrenciye Eğitim Öğretim Desteği

 

MEB, 2014-2015 eğitim-öğretim yılında özel okullar için verilecek eğitim öğretim desteği başvurularını yarın almaya başlayacak. Dönüşüm programına kabul edilen özel okullar ise ay sonundan itibaren başvuru yapacak.

 

(MEB), 2014-2015 eğitim-öğretim yılında özel okullar için verilecek eğitim öğretim desteği başvuruları yarın alınmaya başlanacak. Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, MEB ile Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan tebliğe göre, 250 bin öğrenciye verilecek eğitim-öğretim desteğine ilişkin detayları  anlattı.

 

Yelkenci, tebliğde, asgari öğrenci sayısını kaydetmiş olan özel okulların boş kalan kontenjanlarına kayıt olacak öğrencilere verilecek eğitim öğretim desteğine ilişkin hususların yer aldığını anımsattı. Tebliğe göre, 2014-2015 eğitim öğretim yılında okul öncesi eğitim, ilkokul, ortaokul ve ortaöğretim okullarına devam eden 250 bin öğrenciye eğitim ve öğretim desteği verileceğini ifade eden Yelkenci, okul öncesi ve ilkokullarda 50’şer bin, ortaokullarda 75 bin, temel liselerde dahil olmak üzere liselerde ise 75 bin öğrencinin desteklerden yararlanacağını dile getirdi.

 

Yüzde 10 oranında öğrenci için de yedek kontenjan açıklanacağını anlatan Yelkenci, tebliğde, 2014-2015 eğitim öğretim yılında eğitim öğretim desteği verilen okul türlerinin ve destek tutarlarını da yer aldığını hatırlattı.
Yelkenci, desteklerin, 2  bin 500 ile 3 bin 500 lira arasında değişeceğini, özel okul öncesi kurumlara gideceklere 2 bin 500, ilkokullara gidecek öğrencilere 3 bin,  ortaokullara ve liselere gideceklere 3 bin 500, temel liselere gidecek öğrencilere ise 3 bin liralık yıllık ödeme yapılacağını ifade etti.


Tebliğin ardından eğitim ve öğretim desteği uygulama e-Kılavuzu’nu da hazırlayacaklarını ifade eden Yelkenci, kılavuzda, 2014 yılı eğitim ve öğretim desteği başvuru ve yerleştirme takviminin yer alacağını belirtti.
Yelkenci,  destek almak isteyen özel okulların Özel Öğretim Kurumları Modülü üzerinden başvuru yapacaklarını bildirdi.

 

Özel okul başvuruları ay sonunda

 

Başvuruların ardından destek alacak öğrencilerin açıklanacağını dile getiren Yelkenci, dönüşüm programına kabul edilen özel okulların başvurularının ise bu ay sonu alınmaya başlanacağını belirtti. Eğitim ve öğretim desteği verilecek öğrenci sayılarının hesaplanmasında, illerin bulundukları kalkınmada öncelikli yöre durumuna göre katsayı hesabı da yapılacağını dile getiren Yelkenci, şunları söyledi:


“Buna göre, kalkınmada öncelikli 1 ve 2’nci bölgede bulunan öğrenci sayısı belirlenirken 0,95; 3 ve 4’üncü bölgede bulunanlar 1,00; 5’inci bölgede bulunanlar 1,20; 6’ncı bölgede bulunanlar 1,30 katsayı puanıyla çarpılacak.
Yapılacak hesaplamayla 6’ıncı bölge ile birinci bölge arasında 0.35 puanlık bir katsayı farkı olacak. Buradaki kriterlere göre okulları değerlendirecek ve değerlendirmeye göre destek verilecek okulları  seçeceğiz.”

 

Okul öncesi eğitim kurumlarındaki 48-66 aylık olan öğrencilerin velilerinin eğitim ve öğretim desteği için Bakanlık bilgi işlem sistemi üzerinden başvuru yapabileceklerini belirten Yelkenci, ilkokul, ortaokul ve liselerde okuyan öğrencilerle azınlık okullarında okuyan öğrencilerin velilerinin ise e-Okul üzerinden eğitim öğretim desteği için kendi okul müdürlüklerine başvuru yapabileceklerini bildirdi.  Yelkenci, başvuruların yarından itibaren alınacağını söyledi.

 

Azınlık okullarına da devlet desteği verilecek

 

Azınlık okullarında okuyacak öğrencilere de eğitim öğretim desteği verileceğini belirten Yelkenci, “Eğitim ve öğretim desteğine, resmi okullarda ve azınlık okullarında öğrenim gören öğrencilerin velileri de başvuru yapabilecek” dedi.

 

Azınlık okulları ile ilkokul, ortaokul ve liselerde öğrenim görenlerden eğitim ve öğretim desteği almaya hak kazananların,  en fazla öğretim süresi kadar destekten yararlanabileceğini dile getiren Yelkenci, “Yani bu destek sadece bir yılla sınırlandırılmayacak. Destek almaya hak kazanan öğrencilerden uzun süreli tedavi gördüğünü sağlık raporuyla belgelendirenler hariç olmak üzere, bulundukları sınıfta, sınıf tekrarı yapanlar, destekten yararlanma hakkını kaybedecekler” diye konuştu.

Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım