x

Okyanus MAPP Kariyer Testi ile eğitimi dönüştürüyor

Okyanus Kolejleri, öğrencilerine ortaokul son sınıftan başlayarak ABD’den getirdiği 71 soruluk MAPP Testi’ni uyguluyor. Bu test sayesinde her öğrencinin genetik yapısına uygun mesleği tespit ettiklerini söyleyen Okyanus Kolejleri Kurucusu Orhan Özbey, bu testin tüm Türkiye’de uygulanması gerektiğini vurguluyor. 

Eğitim sektöründeki faaliyetine 2004 yılında, Avcılar Kampüsü ile başlayan Okyanus Kolejleri, her geçen yıl kampüs sayısını artırdı. 2015 yılında Ankara İncek, Antalya Konyaaltı, İzmir Mavişehir, Kemerburgaz ve Mimarsinan kampüslerini açan Okyanus Kolejleri, 2016 yılında da 5 yeni okul daha açacak. Şu an yapım aşamasında olan kampüsler Bursa, Konya, İstanbul-Çekmeköy, Ankara-Eryaman ve İzmir-Bornova’da olacak. Öğrencilerine ortaokul son sınıftan başlayarak 71 soruluk MAPP Testi’ni uygulayan Okyanus Kolejleri, bu test sayesinde öğrencilerin genetik yapısını uygun mesleği tespit ediyor. Bu teste göre 13 tane kariyer kulübü oluşturduklarını dile getiren Okyanus Kolejleri Kurucusu Orhan Özbey, öğrencilerin bu kulüplere kariyer eğilimlerine göre katılabildiğini belirterek, şunları söylüyor: “Okyanus Kolejleri’nde arzu ettiğimiz, çocukların ilgi ve kişiliklerini, mesleki yeteneklerini tespit etmek. Bu konuda çocuğu bilgilendirmek ve çocukta bir farkındalık yaratmak. Çocuğun ileride hangi mesleği yapacağını daha ortaokuldayken bilmesi ve kendini o mesleğe psikolojik olarak hazırlamasını sağlıyoruz. Ancak tüm bunların yanında da üniversiteye hazırlıkta da geri kalmamayı istiyoruz.”

Yeteneği nasıl tanımlıyorsunuz? Bu kapsamda uyguladığınız MAPP Testi’nden bahsedebilir misiniz?


Genellikle yetenek denilince bir sanat dalındaki yetenek anlaşılıyor. Oysa bizim tanımımızda yetenek farklı bir şey. Yetenek, bir insanın kişilik özelliği ve o alana ilgi duymasıyla oluşuyor. Bir insanın bir konuya hevesi mi var yoksa ilgisi mi var? Bazılarının hevesi vardır, gelir geçer. Ama önemli olan ilgidir. Birinin mimarlık yeteneği var diyelim. Bu mimarlık yeteneğini kişilik özellikleri de destekliyorsa başarılı bir mimar olur. İşte bizim okullarımızda uyguladığımız MAPP Testi de bunu yapıyor. 71 soruluk, Amerikalıların keşfettiği bir test. Bütün dünyada uygulanıyor. O test sizin genetik yapınızın hangi mesleğe uygun olduğunu buluyor.

Test, genetiği nasıl ölçüyor?


Kişilik üzerinden ölçüyor. İnsanın kişiliği ve ilgisi geniyle ölçülüyor. Kişiliğini ve ilgisini bulunca DNA yapısını buluyorsunuz. Ayrıca bu teste bir etki söz konusu değil ve ne çıkacağını da bilemiyorsunuz. Test size uygulandıktan sonra da “Gerçekten ben buyum” diyorsunuz.

Kaç yaşına kadar uygulanıyor?


12 yaşında uygulanmaya başlıyor. Belli bir yaş sınırı yok sonrasında…

MAPP TESTİNİ BÜTÜN ÖĞRENCİLERİMİZE UYGULUYORUZ
Siz MAPP Testi ile nasıl tanıştınız?


Eskiden beri böyle bir testin peşindeydim. Arkadaşlar araştırıp getirdiler. Önce, ben de dahil bütün yönetim kurulu üyelerine testi uyguladık. Başarılı bir test olduğunu gördükten sonra da eğitim sistemimize entegre ettik. Ortaokul son sınıftaki bütün öğrencilerimizi bu teste tabi tutuyoruz. Bu teste tabi tuttuğumuz öğrencilerimizi genetiğine uygun mesleklere yönlendiriyoruz. Kendisine uygun mesleği üniversitede tercih etmesini ve bu doğrultuda ilerlemesi gerektiğini söylüyoruz. Dolayısıyla çocuk, eğer matematiğin gerektiği bir meslekte yeteneği varsa matematik dersini neden gördüğünü sorgulamıyor. Çünkü işine yarayacağını biliyor. 
Eskiden bu alanda istidat ve kabiliyet diye iki kavram kullanılırdı. Diyelim ki bir insanda heykeltraşlık istidatı var. Bu geliştirildiği zaman kabiliyete dönüşür. Ondan sonra biz buna kabiliyetli diyoruz. Hiç heykel yapmamış bir insana kabiliyetli diyemiyoruz. İşte istidat içerdeki genetiktir. Kabiliyet o genetiğin dışavurumudur.

Okullarınızda her mesleğe göre öğrencilerin katıldığı kariyer kulüpleri de var mı?
Evet, MAPP Testi’ne göre 13 tane kariyer kulübü oluşturduk. Öğrencilerimiz bu kulüplere liseden itibaren katılabiliyor.

MAPP Testi Türkiye için de bir model olabilir mi?


Aslında Türkiye’nin de buraya gitmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bütün Türkiye’de böyle bir test yapılması lazım... Çocukların hangi mesleğe eğilimli olduklarının tespit edilmesi gerekiyor. Sonuçlar, bütün üniversitelere data olarak verilmeli. Her üniversite kendisine uygun olan öğrenciyi seçebilmeli…

ÜNİVERSİTE SINAVLARI BİZİ BAĞLIYOR


Öğrencilerin yeteneklerini belirlendikten sonraki eğitim sürecini nasıl planlıyorsunuz? “Üniversiteyi okula getiriyoruz” diye bir söyleminiz var. Bu kapsamda neler yapıyorsunuz?
Bu konuda serbest olsak, üniversite sınavları olmasa bütün çocuklarımızın yeteneklerini tespit ettikten sonra onlara sadece mesleğiyle ilgili kariyer eğitimi vermek isteriz. Okyanus Kolejleri olarak hayalimiz bu... 
Mesela bizde Fen ve Proje Lisesi var. Bu lisemize yeni bir müfredat yaptık, Talim ve Terbiye Kurulu’ndan geçirdik. Derslerin içeriğinde nano teknoloji, astronomi ve gök bilimleri vb konular var. Dolayısıyla müfredatı geliştirdik. Diğer okullarımızda da bunu yapmak istiyoruz. Ama bugün müfredat bunu yapmamızı engelliyor. Müfredatın dışına çıksak bile bizi bağlayan üniversite sınavları var. Çocukları üniversiteye hazırlamak zorundayız. O yarışta geri kalamayız. 
Kısacası bizim Okyanus Kolejleri’nde arzu ettiğimiz, çocukların ilgi ve kişiliklerini, mesleki yeteneklerini tespit etmek. Bu konuda çocuğu bilgilendirmek ve çocukta bir farkındalık yaratmak. Çocuğun ileride hangi mesleği yapacağını daha ortaokuldayken bilmesi ve kendini o mesleğe psikolojik olarak hazırlamasını sağlıyoruz. Ancak tüm bunların yanında da üniversiteye hazırlıkta da geri kalmamayı istiyoruz.

5 YENİ KAMPÜS DAHA AÇACAĞIZ


2015 Okyanus Kolejleri açısından nasıl geçti? 2016’ya yönelik hedefleriniz nelerdir?


2004’te Okyanus Kolejleri’ni açtık. Okyanus Kolejleri, 3-4 senedir bir büyüme süreci içinde. Kampüslerimize 2015’te 5 tane daha ekledik. Ankara İncek, Antalya Konyaaltı, İzmir Mavişehir, Kemerburgaz ve Mimarsinan kampüslerimizi açtık. 2016 yılında da 5 yer daha açacağız, şu an yapım aşamasında. Bursa, Konya, İstanbul-Çekmeköy, Ankara-Eryaman ve İzmir-Bornova’da olacak bu kampüsler.

Şu an kaç öğrenciniz var? 


Şu an 11 öğrencimiz var. Yeni 5 kampüsün eklenmesiyle 18 bin olabilir.
Okyanus Üniversitesi’ni açma hazırlığı içerisindeydiniz. Şu an ne durumda?
Vakfımızı kurduk ama YÖK’e daha müracaat etmedik.

DÖNÜŞÜMDEN MEMNUNUZ


Eğitimde dönüşüm yaşanıyor. Öğrenci sayısı 1 milyonun üzerine çıktı. Ciddi anlamda bir rekabet ortamı oluştu sektörde. Bu gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz? Dönüşüm hedeflerine ulaşıldı mı?
Biz bu dönüşümden çok memnunuz. Arzu ettiğimiz oldu ve en önemlisi de çok daha nitelikli bir ortam oluşmaya başladı. Benim gördüğüm kadarıyla çocuklar da çok mutlu ve mesut… Çünkü çocukların eskiden ne pazarı ne de cumartesisi vardı. Zaten liselerde de eğitim verilmiyordu doğru dürüst. Dönüşüm sayesinde ise çocuk özel okul vizyonu olan yerlerde eğitim alıyor. Hem üniversiteye hazırlanmış oluyor, hem de iyi bir lise eğitimi alıyor. Bizim açımızdan da kazanç olarak eskisi arasında bir fark olmadı. Şimdi az öğrenci alıyoruz ama fiyatlarımız yüksek oluyor.

3 SORU 3 YANIT 


1. Okul nedir ve işlevi ne olmalıdır? 


İnsan bütün canlılar arasında en cahil olarak doğandır. Öğrenmek için dünyaya gelir. Bir insana ölünceye kadar eğitim lazım. Çünkü doğası ona uygun. Okul da bu anlamda bir dinamizm katıyor. Ayrıca insan sosyal bir varlıktır ve arkadaşa ihtiyaç vardır. Dolayısıyla okulun bir diğer işlevi de arkadaş sağlamaktır.

2. Okul öğrencilere neleri, hangi araçlarla sunmalıdır?

Eğitim uzun soluklu gerçekten. Çocukların seviyesine inmek değil, çocukların seviyesini yükseltmek lazım. Siz hep seviyesine inerseniz orada kalır çocuk. O sebeple seviyeyi yükseltmek lazım.

3. Geleceğin eğitimini nasıl öngörüyorsunuz. Bu yönde çalışmalarınız nelerdir?


Yüzde 60-70 her insan bir mesleğe, bir işe yatkın olarak doğuyor. Herkesin mesleki bir genetiği var. Bizim yapacağımız şey ise onları tespit etmek. Günümüzde çok güzel testler var. Bu testleri de Türkiye olarak yapmamız lazım öğrencilere. Hatta dünyanın bu böyle bir eğitime doğru gitmesi lazım…

Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım