x

Okul Öncesi Eğitiminde Eğitici Oyunlar

Okul Öncesi Eğitiminde Eğitici Oyunlar Nelerdir ?

 

Okul öncesi eğitim, çocuğun hayatı boyunca alacağı eğtimin ilk temellerinin atıldığı ortam olarak kabul edilir. Çünkü öğrencinin öğrenme şekli, dinleme şekli, sınıf ortamındaki ilişkileri, öğretmeni ile olan ilişkileri, ders araç ve gereçlerine olan ilgisi bu yaştaki eğitim ile oturmaya başlayacak ve önemli bir iz bırakacaktır. Bu yönden okul öncesi eğitimde genel olarak eğitici oyunlar ön plandadır ve öğrencinin öğrenirken hem eğlenmesi hem de keyif alması sağlanır.

 

eğitici oyunlar

 

Genel olarak okul öncesi anaokulu oyunları çeşitli yaş gruplarına farklı olarak oynanır. Özel ve devlet anaokullarında 2 yaştan başlayarak 6 yaşa kadar verilmektedir. Bu oyunların yaş gruplarına göre dağılımları ise pedagojik açıdan belirlenmektedir.

 

Okul Öncesi Eğitimde Yaşlara Göre Eğitici Oyunlar

 

2 Yaş Oyunları

 

2 yaşından itibaren çocukta taklit etme ve evdeki nesnelerle rahatça temas kurabilme davranışı başlayacaktır. Cümle kurma konusunda artık bir nebze daha rahat olan çocuk kavramları ve nesneleri isimler ile tanımlayıp gerçekleştirdiği fiili de ifade edebilecektir. Bir süre önceki basit oyunların daha karmaşık yapılarda ona sunulması zihinsel gelişimi için faydalı olacaktır.

 

2 Yaş eğitici Oyunlar

 

3 Yaş Eğitici Oyunlar

 

Bu yaştan itibaren çocuk –mış gibi yapmaya başlar. Taklit yaparken aynı zamanda bir role bürünür ve ne zaman bu role büründüğü ve ne zaman bıraktığı kimi zaman anlaşılamayabilir. Artık çevresi ile oyun ve oyuncak konusunda iletişim halindedir. Bu nedenle grup oyunlarına artık hazır sayılabilir. Genel olarak okul öncesi eğitici oyunlar 3 yaş için grup oyunlarından oluşmaktadır.

 

4 Yaş Eğitici Oyunlar

 

4 yaşını tamamlayan çocuk artık rol modellerini tanımlamıştır, hayal gücünü daha somut şeyler üzerinden yönetmektedir ve oyun içerikleri tırmanma, top atma, kaldırma, indirme, saklama gibi içeriklerden oluşabilir. Sözel kapasitesi de bir hayli geliştiğinden tekerlemeli oyunlar ile zihin genişletilebilir. Örnek olarak 4 parçalı puzzle yerine 6 veya 10 parça puzzle yapmasında yardımcı olunabilir.

 

4 Yaş eğitici Oyunlar

 

5 Yaş Eğitici Oyunlar

 

Bu yaştan itibaren daha zor oyunlara yatkınlık artmaya başlar. Bunlar daha büyük puzzle oyunları, gölge oyunları olabilir. Ayrıca bu yaş grubunda oyunlar artık daha kurallı ve daha detaylı olarak oynanabilmektedir. Bu yaştan itibaren anaokulu oyunları etkinlikleri çocuğun iletişim becerileri ile birlikte fiziksel becerilerini de geliştirmeye yöneliktir.

Anahtar Kelimelereğitici oyun okul öncesi
Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım