x

Okul Öncesi Eğitimin Zihinsel Gelişime Faydaları

Okul Öncesi Eğitimin Zihinsel Gelişime Faydaları Nelerdir ?

 

Ülkemizde okul öncesi eğitimin önemi ve gerekliliği 2000’li yıllarda çok daha iyi anlaşılmıştır ve ülke çapındaki anaokulu sayısı kısa bir süre içerisinde yüksek sayılara ulaşmıştır. Bu sayede birçok çocuk, ilkokul eğitiminden önce zihinsel gelişimine çok büyük katkılar sağlayacak olan anaokulu eğitimini alma fırsatına kavuşmuştur. Henüz zorunlu eğitim kapsamında olmasa da anaokulu eğitimi aileler tarafından tercih edilmesi ve tüm çocukların gitmesi gereken bir eğitim kurumudur.

 

 

 

Zihinsel Gelişime Çok Büyük Katkıları Var

 

Temel olarak okul öncesi eğitimin amacı çocukların ilkokul eğitimi öncesinde bedensel olarak, zihinsel olarak ve duygusal açıdan gelişmesini, ahlaki açıdan doğru alışkanlıkları kazanmasını sağlamaktır. Dört yaştan itibaren başlanabilen anaokulunda, yürüme, konuşma, beslenme, tuvalet gibi ihtiyaçlarını artık tek başına halledebilen çocuk, eğitim alabilecek ve bilgileri hafızasında tutarak uygulayabilecek kapasitededir.

 

Bu dönem henüz tüm dünya kapılarının açık olduğu ve kazanımların kalıcı olarak gelecekte etkili olacağı bir dönemdir. Çocuklar bu dönemde aldıkları eğitimi kemikleştirirler ve karakterlerini de büyük ölçüde şekillendirirler.

 

 

Anaokullarına yapılan etkinliklerin her birisi çocukların zihinsel gelişimi için oldukça önemlidir. Burada öğretmenin bulunduğu bir ortamda sınıf arkadaşları ile grup halinde hareket etmeyi, oyunlar oynamayı, adil olmayı, insanlar ile iletişim kurmayı ve saygılı olmayı öğrenmektedir.

 

Verilen eğitim çocuğun hayal dünyasının sınırlarını da genişletir ve bu zamandan elde edilen kazanımlar geniş bir temeli yaratır. Anaokulu sayesinde çocuğun bilişsel yönünde meydana gelen esneklik belirli bir yaştan sonra kalıcı yapıya dönüşecektir ve bu kalıcı yapıya varana kadar ki genişleme, o alanın daha iyi doldurulabilmesi için oldukça faydalı bir durumdur.

 

 

Bu yönlerden okul öncesi eğitimin önemi oldukça fazladır. Pek tabii ki bu tanımlar sadece temel ve pratiğe yönelik tanımlardır ve anaokulları çocukların sosyal anlamda ve zihinsel anlamda gelişimi için çok daha önemli yerlere ve olanaklara sahiptir. Okul alışkanlığının edinilmesinde, okulda uyulması gereken kuralların önceden tanınmasında anaokulu eğitiminin etkisi büyüktür. Çocuk bu kurumda aldığı eğitimi daha sonra eğitim alacağı kurumlarda da uygulayacak ve keşfedecektir.

Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım