x

Okul Değiştirmek Mi ?

Çocukların Yeni Okullarına Alışmaları İçin 5 İpucu

 

Çocuğunuz bir yaş daha ilerlediği için veya ortaokul / lise zamanı geldiği için okul değiştirebilir. Fakat aynı zamanda evinizden ve okulun bulunduğu semtten taşındığınızda da okul değiştirebilirler. Yakındaki bir okula ve hatta başka bir semtteki bir okula gidebilirler. Bunların hepsi kesinlikle kaygıyı arttırır ve okul fobisi yaratabilir. Burada işleri kolaylaştırmak ailenin elindedir.

 

Bu konuda işinizi kolaylaştırmak için bazı ipuçları vermek istiyoruz ;

 

1. Eğer çocuğunuz yakınlardaki bir anaokulu / ilkokuluna veya liseye gidecekse iş biraz daha kolay olacaktır. Çocuğunuzun aynı okula gidecek arkadaşı olup olmadığını araştırın. Onlara arkadaşlarını eve davet etmek ister misin diye sorun. Yeni okulundaki çocukları tanımalarını sağlayın.

 

2. Okulu ziyaret edin. Çocuğunuz ne kadar olgun veya yaşı büyük olursa olsun, yeni ortamlarını kontrol etmek her zaman onlara yardımcı olur. Koridorlarda yürüyebilir, bir öğretmenle tanışabilir veya kafeteryayı görebilirler. Onları okula alışmalarını sağlayacak her şey bu durumla başa çıkabilmeleri için doğru bir yol demektir.

 

3. Eğer çocuğunuz sizin çeşitli nedenlerinizden dolayı yeni bir yere taşınıyorsa, bu çok daha büyük bir adımdır. Fakat bir facia olacağı anlamına gelmez. Yeni gelen çocuk olmak zordur, fakat aynı zamanda avantajları da vardır. Çocuğunuzun semte ve okula aşina olması için evinize okul başlamadan taşınmaya çalışın. Onlara okuldaki çocukların tıpkı eski okulunda olduğu gibi çeşit çeşit olacağını, bazılarının diğerlerinden daha akıllı, bazılarının da daha sosyal olacağını hatırlatın. O anda kesin gibi görünmese de onlara kendilerine uygun bir yer bulacaklarına ve okula ait hissedeceklerine dair güven verin. Yeni gelen çocuk olmak, diğerlerinin onu tanımak istemesi demektir, yani onunla arkadaş olmak isteyenler olabilir ve bütün her şeyi kendisi yapmak zorunda kalmaz.

 

4. Çocuklar buna inanmakta güçlük çeker fakat yeni bir okul kendini dilediği gibi ifade etme fırsatı verir. Yeni bir coğrafi bölgedeyseniz olduğunuz gibi devam edebilirsiniz ve aynı zamanda da kendinizi yeniden keşfetme fırsatınız olur. Yeni şeyler deneyebilir, giyebilir, daha öncekinden daha fazla veya daha az açık sözlü olabilirsiniz. Zorluklar fazladır fakat aynı zamanda yeni umutlar da vardır.

 

5. Sorunlarla başa çıkmaları konusunda yardım etmek için çocuklarınızın endişelerini dikkatle dinlemeyi unutmayın. Dinlemek, güvence ve kolay çözümler sunmadan önce ailenin rolü açısından sabır gerektirir. Seslerini yansıtın, gözyaşlarının akmasına izin verin, geride bıraktığınız insanları nasıl özlediğinizi ve onlarla nasıl irtibatta kalabileceğinizi konuşun. Çocuklarınızın endişelerini göz ardı etmeyin. Onları ciddiye alın böylelikle okulun ilk haftası başladığında size içini dökmeye devam edebileceklerini bileceklerdir.

 

Nihayetinde ebeveynlik zor bir iştir. Çünkü sadece çocuğunuz değil siz de yeni bir eve, belki yeni bir işe adapte olacaksınız ve eski arkadaşlarınızı komşularınızı özlediğinizi hissedeceksiniz. Fakat bu konuda çocuklar her zaman önce gelir. Onları moral vermek aynı zamanda kendinize moral vermeniz konusunda daha rahat olmanıza yardımcı olabilir. Eğer çocuklarınız sizin bu durumla daha iyimser biri şekilde başa çıktığınızı görürse onlar da hem kendilerine hem de size inanmalarını sağlayacak bu tavrı benimseyecektir.  

 

Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım