x

Okul Değişimi Çocukların Psikolojisini Nasıl Etkiler?

Okul Değişimi Çocuğunuzu Nasıl Etkiler?

 

Anaokulu ile başlayan çocuk yaştan eğitim süreci uzun bir yoldur. Anaokulunu tamamlayan öğrenci, yeni bir okul ortamına geçiş yapar ve ilkokula başlar, ilkokul eğitimi tamamlanınca da ortaokul eğitimi başlar ve bu noktada bir grup değişimi olmasa da eğitim şekli değişeceğinden farklılık ortaya çıkacaktır. Tüm bu değişimler çocuğun psikolojisinde önemli bir yere sahiptir. Bu yönden bir de çocuğun eğitim gördüğü kurumun değişmesi durumunda neler olabileceği iyi kestirilmeli ve doğru yaklaşımlar uygulanmalıdır.

 

Okul Değişiminin Çocuğunuz Üzerinde Ne Gibi Psikolojik Etkileri Vardır?

 

Okul Değişimi Çocuğunuzu Nasıl Etkiler?

 

Temel olarak okul değiştirmenin zararları veya yararları diye bir yaklaşımı ortaya koymak mümkün değildir. Çünkü bazen kimi öğrencilerin okul değişikliği sonrasında daha mutlu ve daha başarılı bir profil çizdiği de gözlemlenmiştir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken başlıkları sıralamak mümkündür. Bu başlıklar dikkate alındığında çocuğunuzun okul değişiminden en az olumsuz etkiyi yaşaması mümkündür.

 

Okul Değişimi

 

Eğer çocuğunuz öğretmeni ile duygusal bir bağ kurmuşsa öğretmen değişikliğinin etkileri okul değişiminden daha fazla olacaktır. Çünkü bu kişiden bilgi almak, bu kişi ile paylaşmak ve soru sormak gibi özel iletişim davranışlarını yeni bir öğretmenle sağlayabilmek konusunda aynı girişkenliğe sahip olamayabilir. Ayrıca karşısındaki öğretmen de öğrencinin yapısını hemen kavramakta güçlük çekebilir ve öğrenci bir önceki öğretmeninden kazandığı alışkanlıkları değiştirmekte güçlük çekebilir.

 

Okul Değişiminin Psikolojik Etkileri

 

Ancak öğretmen değişimi sürecini, eğitim aldığı kurum değişikliği ile yaşayan öğrenci, hem yeni bir ortama girmiştir, yeni bir çevreye sahiptir ve her şeyi yeniden keşfetme isteği daha fazladır. Bu yönden alışma ve keşfetme süreci daha kolay olacaktır. Eğer değişim aynı kurum içinde olsaydı, öğrenci duygusal bağının şiddetine göre yeni öğretmene tavır koyabilir. Çünkü sınıf arkadaşlarının bu yeni kişi ile bağ kurmaya çalışması, onun yeni öğretmeni kıskanmasına ve onunla iletişimsiz kalmayı tercih etmesine neden olabilmektedir.

 

Yeni okul ve yeni öğretmene alışmak isteyen öğrenci, yeni bir üslup ve okul kültürü ile karşılaşacağından derslerine odaklanması, çevresini kabullenmesinin uzun sürmesi ile bir hayli vakit alabilir. Bu nedenle onu çevresi ile kolay kaynaşması için teşvik edin; ancak asla onu zorlamayın ve ona zaman tanıyın.

Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım