x

Montessori Eğitim Sistemi Nedir ?

Montessori Eğitimi Nedir ? 

 

Bildiğiniz gibi eğitim sadece okulda ve okul çağındaki çocuklarda olmamakta, her yaşta olan bireylerde bir yaşam boyu devam eden bir süreçtir. Eğitimin ezberci ve standart olması öğrenmeyi güçleştirir. Ancak, her bireye ve kapasitesine özgü, ezberletici değil de öğretici eğitim modeli ile öğrenmek hem zevkli hale gelir hem kolaylaşır hem de kalıcı olur. İşte bu özelliklere sahip eğitim modeli Montessori Eğitimi olarak karşımıza çıkar.

 

Montessori Sınıfları ve Materyalleri

 

 

Montessori eğitimi, eğitime özgü hazırlanmış sınıflarda montessori eğitimi materyalleri ile sağlanır. Bu metaryaller okul öncesi çocuğunuzun yaşına, boyuna, kilosuna ve fiziksel aktivitesine özel olarak hazırlanmış olup her materyalden bir tane bulundurulmaktadır. Böylelikle çocuk her istediğine, her istediği anda sahip olamayacağını yaşayarak öğrenir. Eğitimin bir özelliği de çocuğun her şeyi anlatılarak değil de yaşayarak öğrenmesini amaçlamasıdır.

 

Montessori eğitiminin bir diğer önemli hususu da montessori meteryallerinin kolaydan zora doğru, çocukların ulaşabilecekleri yüksekliklerde olmasıdır. Böylelikle çocuklar basit olanları yaptıktan sonra zora gelince kendi yanlışını kendileri yaşayarak öğrenecek ve düzeltecektir.

 

Bir diğer husus da montessori sınıflarında her yaştan çocuğun bulunabilmesidir. Böylelikle sevgiyi, saygıyı sosyalleşmeyi bir arada yaşayarak öğrenmeleri amaçlanmıştır.

 

 

Montessori Etkinlikleri

 

Montessori okul öncesi eğitim programı içeriği öncelikle öz yaşam becerilerini barındırır. Burada çocuklar günlük yaşantılarında karşılaşacakları sorunları ve en kısa çözüm yollarını öğrenirler. Bunun dışında bir başka içerik de çocuğun duyu organlarını keşfetmesi ve duyu organlarının farkına varması amacı ile duyu organlarına yönelik eğitimlerdir. Montessori etkinlikleri olarak karşımıza çıkan materyallerden bazıları da eğitici oyun kartları, hareketli alfabe, görsel okuma materyalleri, kabartmalı harfler gibi içeriklerdir. Bunlar ile çocuğun okumayı yazmayı öğrenmesinin yanı sıra, görsel hafızası da güçlendirilmektedir.

 

 

Matematiksel içerikler ise somut nesneler ile öğretilmektedir. Bir diğer eğitim içeriği ise kozmik eğitim olarak karşımıza çıkar. Burada çocuğunuz somuttan artık soyuta geçiş yapabileceği kavramları öğrenir. Geleneklerimizi az çok kavramlarını, uzun ve kısa kavramlarını, dinimizi vs gibi kavramları öğrenerek karşılaştırma fırsatı bulur ve farkındalık kavramını benimser.

Anahtar Kelimelerokul öncesi montessori
Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım