x

Meslek Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Meslek Seçimi Nasıl Yapılmalı?

 

Mesleğimiz, bir ömür boyu üzerimize yapışan, adımızın birlikte anıldığı ön adı gibidir. Ancak, meslek seçimi kendiliğinden olmaz. Bir bilgi birikimi, bir eğitim süreci gerektirir. Bazen meslek eğitimi konusunda aldığımız eğitim bize ön ayak olurken bazen de o işin teorik eğitimini almadan pratik eğitimi ile çekirdekten yetişerek o mesleğe mensup oluruz. Peki, meslek seçerken nelere dikkat etmeliyiz kısaca anlatalım.

 

meslek seçimi

 

Meslek seçimi aileler için zorlu süreçlerden biridir. Karışanı o kadar çok olur ki tüm eş dost birer cümle bile olsa fikirlerini belirtirler. İşte bu ve bunun gibi etkenler, bizi meslek seçiminde yanlışlığa yönlendirir. Meslek seçiminde dikkat edilmesi gereken kriterler arasında en önemlisi yapmaktan hoşlandığınız işi yapmanızdır. Bunun için de öncelikle yeteneklerinizi gözlemleyip o alanlara yönelmeniz gerekmektedir.

üniversite meslek seçimi

 

Bilgisayar sizin ilgi alanınız ise bilgi teknolojileri gibi bölümler sizin için ideal olabilir ya da tam tersi olarak hayaliniz doktor olmaktır. Ancak, mesai kısıtınız vardır, o zaman doktor olmanız sizi mutlu etmeyecek bir tercih olacaktır. Bunun için kendi yeteneklerinizi belirledikten sonra ortaya çıkacak olan meslekler vardır. Sonrasında ise bu meslekler arasından eleme yapmanız gerekir. Yani sizin için öncelik mesleğin önünün açık, kariyer olanaklarının çok olması ise bu kritere göre eleme yapabilirsiniz ya da önceliğiniz maddiyat ise daha çok kazandıran mesleklere göre eleme yapabilirsiniz veya çalışma ortamını dikkate alabilirsiniz. Bu ve bunun gibi örnekler çoğaltılabilir. Ama önemli olan sizin hayattan beklentinizdir, yani hangi işi yaparken mutlu olacağınıza karar vermenizdir.

 

Puanıma Göre mi Tercih Yapmalıyım?

 

Neye göre tercih yapmalıyım ?

 

Meslek seçerken göz önünde bulundurulması gereken özellikler arasında bir diğer özellik de almış olduğunuz puana göre tercih yapmanızdır. Tercih yaparken puanın elbette önemi vardır. Ancak, puanınız çok yüksek ise sadece yüksek diye farklı bölümleri tercih etmek sizi ileride o mesleği yaparken mutsuzluğa ya da başarısızlığa itecektir ya da puanınız çok düşükse sadece açıkta kalmamak adına tercih yapmamak gerekir. Eğer başarılı olabileceğinizi düşündüğünüz meslek daha yüksek puanda ise en iyisi bekleyip daha donanımlı bir şekilde sınava tekrar girmektir.

 

Meslek seçiminde en önemli hususlardan biri de çevre baskısı ve çevresel etkenlerden etkilenmeden kendi isteğinize göre tercihinizi yapmanızdır.

Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım