x

Meslek Liseleri Ve Dezavantajları

Meslek Liselerinin Avantajları Nelerdir ?

 

Türkiye’de bir öğrenci eğitim hayatının önemli adımlarını ortaokul dönemindeki lise hazırlık sınavlarıyla atmaktadır, günümüzde bu sınav TEOG olarak adlandırılmakta ve her sene binlerce öğrenci iyi bir lise için sorularla mücadele etmekte, bu yazımızda mücadelenin sonuçlarından sayılabilecek olan bir lise alanından bahsedeceğiz, bu liseler meslek liseleri olup onların diğer liselerden farklarını, özelliklerini ve o liseden mezun olan öğrencinin ne yapabileceğini açıklamaya çalışacağız.

 

Meslek Liseleri ve Özellikleri

 

Meslek liseleri içinde birçok alan barındıran liselerden biridir. Bunlar acil sağlık hizmetleri, turizm, ticaret gibi alanlar olup 2014-2015 öğretim yılı itibari ile ise Teknik ve Mesleki Anadolu Lisesi olarak adlandırılmıştır fakat bu sadece bir adlandırmadır, liselerin işlevi ise aynı olup tam bir bilgi için https://mtegm.meb.gov.tr/ adresinden yararlanabilirsiniz. Meslek liseleri taban puanı hakkında bilgi verecek olursak eğer şehirden şehire durum değişmektedir fakat önemli illeri baz aldığımızda görürüz ki 2017 yılı meslek liseleri taban puanlarında Ankara’nın Sincan ilçesinde yer alan Hayme Ana Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 46.577 taban puanı ile yer almaktadır. İstanbul’da ise Başakşehir’de TOKİ Kayaşehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Sarıyer’de Sarıyer Mehmet Şam Çok Programlı Anadolu Lisesi 0 taban puan ile sıralamalarda yerini almıştır.

 

Meslek Lisesi Mezunu Ne Yapar?

 

Meslek lisesi mezunları aslında mezun olduklarında kalifiye eleman olarak iş hayatında yer almış olurlar fakat isterlerse lise sonrasında ön lisans ve lisans programlarına üniversite sınavlarına girerek devam edebilirler. YÖK, daha evvel meslek lisesi ek puan uygulamasını kaldırmıştı fakat yeniden gündemde olan uygulama ile ön lisans programlarına sınavsız geçişin de kalkması gündeme gelmiş durumda, geçmişte ek puan uygulaması öğrencilere başarılarına göre 15-30 puan arası bir getiri sağlıyordu. Meslek liselerinin en büyük dezavantajı ise matematik alanında öğrencilerin eksik kalması ve bunun üniversite sınavına yansıması sonucu bu öğrencilerin farklı alanlara veya lisans programlarına çok yönelememesidir. Ayrıca yönetmelik değişirse ve ek puan uygulaması getirilirse yine bir bakıma sınavsız geçişin kalkması da dezavantaj olacaktır.

Doğruokul.com'u kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi. Anladım